Potřeby na grilování – nářadí a nádobí

Ke grilování potřebujeme několik základních pomůcek na to, abychom mohli vychutnávat nejen výsledné lahůdky, ale aby samotné grilování bylo bezpečnou zábavou.

Není rošt jako rošt

Zdravé grilování náhledKromě klasického roštu, který je pravděpodobně součástí vašeho grilu, je možné si pořídit i různé „nadstavby“. Některé grily umožňují grilování na více úrovních, včetně komory na uzení. Na ryby a jiné křehké druhy potravin je ideální speciální mřížka, která drží rybu uvnitř a umožňuje snadné otáčení při přípravě pokrmu. Stejnou službu prokáže i stojan na kuře, či speciální oboustranná mřížka na steaky.

Užitečné pomůcky ke grilu

Kromě grilu a běžného kuchyňského náčiní budete potřebovat grilovací nářadí.

Sem patří hlavně lopatka, vidlička a kleště, které slouží k manipulaci a připravovanými potravinami. Vystačit si sice můžete i s běžným příborem, výhodou grilovacích pomůcek je to, že mají prodloužené rukojeti, díky čemuž vám hrozí menší riziko popálení.

Lepší manipulací s pokrmem se také sníží riziko, že propadne přes grilovací mřížku, nebo spadne z grilu.

V obchodech najdeme praktické vícedílné soupravy na grilování skládající se většinou z dlouhé vidličky, kleští, obracečky, štětečku na potírání grilovaných pokrmů a různých nožů. To vše na dlouhých rukojetích s dřevěnými nebo plastovými držadly.

Pokud plánujete dělat špízy, připravte si dostatek jehlic, případně špejlí. Výhodou jehlic je jejich větší výdrž a mnohonásobné použití. Při přípravě masa je neocenitelný vpichovací teploměr, díky kterému určíte, zda je již maso dostatečně propečené.

Praktické jsou i alobalové misky na grilování se žlábkovaným dnem a štěrbinami. Grilované jídlo na něm nezuhelnatí, nepřilepí se, tuk nestéká do grilu a přes štěrbiny grilovaný pokrm nasákne příjemným kouřovým aróma.

Grilovací stolování

Pokud nechceme do zahrady nosit porcelánové nádobí, můžeme si v obchodech vybrat ze široké nabídky papírového a plastového nádobí. Praktické budou hluboké a mělké talíře, misky všech velikostí, plastové příbory. Vybírat můžeme z mnoha barev a různých vzorů, které mají tu výhodu, že se dají přizpůsobit charakteru stolování.

Jiné to je s plastem a papírem v případě nápojů – pivo nám může chutnat z papírových půllitrů, ale v případě vína by byl hřích lít ho do neprůhledných nádob. V tomto případě zůstaneme raději u tradičního skla… Zvolíme však přijatelný kompromis – zvláště pokud není kam skleničky skutečně bezpečně položit – nepřineseme si do zahrady ty nejtenčí skleničky na vysokých nožičkách, ale raději sklenice z nerozbitného skla.

Nezbytné drobnosti

Měchy na rozdmýchání žhavého uhlí usnadní udržování ohně o správné teplotě. Pro vlastní bezpečnost byste měli mít během grilování na sobě zástěru, ruce si chraňte speciálními rukavicemi, tzv. chňapkami, které můžeme koupit v ohnivzdorné úpravě. Po grilování nezapomeňte, že rošt je třeba důkladně očistit, nejlépe za pomoci kartáče. Specifickou skupinou pomůcek jsou potřeby určeny k zapalování a údržbu grilu, mějte proto po ruce minimálně pohrabáč a lopatku.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. Dobře a co takto grilovat bez mřížky či roštu? Prostě grilvoat tak, aby do ohně nepadaly malé kousky nebo nevisely nad ohněm a nepřepalovali se, aby žádná štáva nekapala do plamenů.
    Řešení je jednoduché grilovací pánev. Jídlo zůstane opravdu štanvnaté, kdykoliv přidáte maridnádu.

    Reagovat

Přidejte komentář