Masopust v našich krajích právě vrcholí. Nejštědřejším dnem by měla být neděle před Popeleční středou, která dnes připadla na 5. března. Na slavnostním stole rozhodně nesmí chybět koblihy smažené na sádle či pořádné masové porce v nejrůznějších úpravách.
První zmínky o masopustní zábavě v Čechách i na Moravě pocházejí ze 13. století. Hlavní myšlenkou masopustu bylo dopřát si dostatek vydatného (mastného) jídla před dlouhým obdobím předvelikonočního půstu. Některá masopustní jídla se časem stala součástí běžného jídelníčku, jiná se dodnes připravují pouze v tomto svátečním období.
Masopustní koblihy – recept
Poctivě koblihy z kynutého těsta smažené na vysoké vrstvě sádla jsou masopustním evergreenem. Při použití původních surovin jde sice o kalorickou bombu, ale jednou za rok to příliš nevadí. A navíc moderní recepty s margarínem nebo olejem nechutnají zdaleka tak dobře.
Na masopustní koblihy budete potřebovat:
500 gramů hladké mouky
30 gramů droždí
220 ml smetany
6 žloutků
60 gramů krupicového cukru
1 špetku soli
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
3 lžíce rumu
80 gramů másla
dále marmeládu, sádlo na smažení a moučkový cukr
Droždí rozdrobíme do mísy spolu s trochou smetany a cukru a necháme 15 minut vykynout. Mezitím v horké páře ušleháme žloutky a přilijeme k nim zbytek smetany. Ke vzešlému kvásku přidáme prosátou mouku, sůl a citrónovou kůru, přilijeme smetanu se žloutky a rozpuštěné máslo s rume. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které na válu posypaném hladkou moukou vyválíme asi na 2 cm tloušťky. Tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kroužky. Do poloviny z nich dáme lžičku marmelády, překlopíme prázdným kolečkem a po okrajích dobře přitiskneme. Smažíme na vysoké vrstvě rozpáleného sádla a ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Vydatný masopustní pekáč – recept
Masopustní hostina by nebyla úplná bez mísy přetékající masem. Recept je velmi jednoduchý, stihnete ho jen tak mimochodem mezi smažením koblih.
Na masopustní pekáč budete potřebovat:
500 gramů vepřového bůčku (prorostlého podle vaší chuti)
4 velké klobásy
500 gramů uzeného masa
2 hrnky masového vývaru
špetka soli a pepře
Vepřový bůček nakrájíme na silnější plátky, podle potřeby ochutím solí a pepřem a uložíme do pekáčku. Podlijeme polovinou masového vývaru a pečeme při 200°C asi 20 minut. Mezitím nakrájíme na plátky uzené maso, které potom společně spolu s klobásou přidáme do pekáčku. Dolijeme vývar a dopékáme při mírně teplotě dalších 20-30 minut, dokud není maso měkké. Podáváme s kysaným zelím a brambory.
Škvarkové placky – recept
K večernímu masopustnímu pohoštění se perfektně hodí kynuté škvarkové placky. Jejich příprava vám zabere asi dvě hodiny, ale převážný čas z toho tvoří kynutí a pečení.
Na škvarkové placky budete potřebovat:
500 gramů polohrubé mouky
300 gramů škvarků
1 vejce
20 ml mléka
15 gramů droždí
špetka soli
Nahrubo pokrájené škvarky smícháme s prosátou mukou, solí a vejcem. Přilijeme droždí rozdrobené do mléka a důkladně zpracujeme. Necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu. Poté vyválíme z těsta asi 1 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme středně velká kolečka. Ta rovnáme na vymazaný plech a propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.