Rukola setá, známá rovněž pod českým (dříve hojněji používaným) názvem roketa (Eruca sativa), je jednoletá bylina z čeledi brukvovitých. Je tedy příbuzná řepce olejce, ale třeba i zelí a jeho kultivarům (květáku, kapustě nebo brokolici). Pochází z jižní Evropy a k nám pronikla teprve nedávno, ovšem velmi úspěšně se zde zabydluje.
Pěstování rukoly
Na první pohled listy rukoly připomínají obyčejnou pampelišku, nicméně už její květy (které se objevují během června až srpna) nás přesvědčí, že se jedná o zcela odlišné druhy. Mají čtyři okvětní plátky, jsou žluté a postupně blednou. Následně dozrávají drobné šešule obsahující semena. Rostlina dorůstá asi šedesáticentimetrové výšky.

Podobně jako řeřicha setá je i rukola nesmírně nenáročnou bylinkou, jejíž pěstování zvládne i naprostý začátečník. Lze ji vysévat nebo si pořídit rovnou sazeničky, které jsou na jaře snadno k dostání. Rukola nevyžaduje žádnou speciální péči, bude jí vyhovovat slunné či polostinné stanoviště s občasnou zálivkou. Stejně dobře jako na záhoně se jí bude dařit i v květináči na okenním parapetu. Je však třeba počítat s tím, že vzhledem ke svému jednoletému životnímu cyklu nepřežívá zimu a napřesrok je nutné vysadit rostliny nové.
Sklízet první lístky můžete už šest týdnů po zasetí.

Využití rukoly
Na českých zahrádkách se rukola v posledních letech objevuje čím dál častěji. A nejen tam – spatřit ji můžeme především na našich talířích. Ještě nedávno se jednalo o výsadu luxusních restaurací a tahle pozoruhodná bylinka platila za něco exkluzivního, co si čas od času dopřávají jen „vybraní“. Ovšem časy se mění a v současnosti už rukola tvoří nedílnou součást jídelních lístků většiny gastronomických podniků včetně těch, které označujeme jako fastfoodové.

Jakmile si zvyknete na lehce štiplavou, nahořklou a mírně pikantní chuť, brzy na rukolu nedáte dopustit. Její použití v kuchyni je poměrně všestranné, typické je ale její využití v nejrůznějších salátech.

Proč je ještě prospěšná
Dalším důvodem, proč lístky rukoly nesmějí chybět v salátech, zeleninových pokrmech nebo na pizze, případně jako chutné a netradiční zpestření obložených baget, je jejich dekorativní funkce. Trocha „něčeho zeleného“ dokáže oživit každé jídlo a kromě toho dodá našemu organismu doslova koktejl prospěšných látek. Za všechny zmiňme vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku, dále vitamin C nebo betakaroten. Rukola je také zdrojem vlákniny a slouží proto jako vhodný prostředek ke zlepšení zažívání. Oceníte ji například při detoxikačních dietách.