Jaký gril? Plyn nebo dřevěné uhlí?

Letní grilování pod otevřeným nebem ve společnosti přátel je jistě lákavou představou. Jak si ale v záplavě nabízených grilů vybrat ten pravý, který bude odpovídat vašim potřebám? Je lépe zvolit gril na dřevěné uhlí nebo dát raději přednost plynovému grilu?

Grily na dřevěné uhlí – tradiční řešení

Důležitou vlastností grilu by měla být schopnost vytvářet vysoké teploty, díky kterým se steaky ideálně propečou. Pro tento účel asi lépe oceníte klasický gril na dřevěné uhlí. Skvěle se hodí se pro Letní grilovánípohodové letní grilování, při kterém není třeba spěchat s přípravou pokrmů. Otevřený oheň navíc dodá vašemu setkání nezapomenutelnou atmosféru!

Měli bychom ale zmínit také pár nevýhod. Grily na dřevěné uhlí se značně nerovnoměrně zahřívají, takže budete muset téměř neustále dohlížet na přípravu pokrmů. Problém se může vyskytnout také hned na samotném počátku, když se budete snažit rozdělat oheň. K podpalování samozřejmě můžete použít nějaký chemický prostředek, určitě si však nebudete přát, aby jeho aroma proniklo do vašich potravin… Tak jako tak, roztopení grilu vám potrvá déle.

Jaké palivo zvolit na klasický gril?

Na klasických grilech můžete používat v zásadě dvě paliva – dřevěné uhlí nebo brikety. Každý z těchto materiálů má svoje přednosti i nedostatky. Zatímco dřevěné uhlí se lépe podpaluje a intenzivněji hoří, ve prospěch briket naopak hovoří jejich delší výdrž a rovnoměrnější hoření. Výhodou dřevěného uhlí může být také to, že není chemicky ošetřené a zůstává po něm méně popela.

Výhody a nevýhody plynových grilů

O něco méně rozšířenou alternativou grilů na dřevěné uhlí je plynový gril. Dokáže zajistit rychlou a rovnoměrnou přípravu pokrmů s vynaložením minimálního úsilí – stačí jednoduše otočit knoflíkem a za pár minut je gril rozehřátý… Jistě jej ocení např. početná rodina, která jej bude často používat k přípravě víkendových obědů či večeří. Tento typ grilu je také o poznání bezpečnější a mnohem snáze se čistí.

Nevýhoda plynového grilu může spočívat v tom, že většinou nezvládne vytvářet tak vysoké teploty, aby se steaky pokryly křupavou kůrkou. Možná vám také bude trochu chybět tradiční grilovací aroma, které pokrmy získají díky přípravě na otevřeném ohni… Důležitou roli při vaše rozhodování může sehrát také cena – plynové grily bývají o dost dražší než klasické grily na dřevěné uhlí a o trochu více možná utratíte také za palivo.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

2 Comments - Napsat komentář

  1. Zdravím, moc pěkný článek. Koupili jsme na novou sezónu nový gril. Vybrali jsme plynový gril, podle mě za super cenu :) Je pravda, že tam není takové to kouřové aroma, ale odpadly problémy se špínou, manipulací apod. Veškeré jídlo se nám zatím ugrilovalo podle představ, takže si nemůžu stěžovat. Je to na půl profi gril, takže se muším pochlubit ;)

    Reagovat
  2. Velmi kvalitní jsou grily Weber, víceméně s žádným zakoupeným grilem na dřevěné uhlí jsem nebyl nikdy spokojený, až jsem koupil Weber na dřevěné uhlí a je to úplně jiná úroveň. Jinak děkuji za článek a příště zauvažuji o grilu na plyn :)

    Reagovat

Přidejte komentář