Jarní bylinky za oknem

Na okenních parapetech je ideální místo pro bylinky. Nejenže domov pěkně provoní a zlepší klima v místnosti, ale svou svěžestí dochutí pokrmy, kterým po celou zimu přece jen cosi chybělo.

Co budeme potřebovat

Pažitka
Pažitka

Většina bylinek je nenáročná a tak se obejdeme bez jakýchkoliv zahrádkářských dovedností. Stačí několik plastových kelímků, trochu zahradního substrátu a semínka. Již za týden se objeví první lístečky a o pár dní později již můžeme sklízet čerstvé vitamíny.

Nejdříve si připravíme kelímky nebo malé květináčky. U kelímků je důležité vyrobit odtokový otvor, neboť bylinky nesnášejí přemokření. O tom, jak se budou vyvíjet, rozhoduje první týden péče a kvalita výsevního substrátu. Profesionálně namíchaná zemina obsahuje vyvážený poměr živin, je jemná a neobsahuje žádná semínka plevelů či zárodky hub.

Výsevy potřebují vlhko a vzduch

Do kelímku nasypeme zeminu tak, aby po rovnoměrném utlačení sahala přibližně dva centimetry pod vrchní okraj. Na ni jemně vysejeme nepříliš hustě semínka a zasypeme je další asi centimetrovou vrstvou substrátu. Ten dá mladým rostlinkám dostatečnou oporu, dokud hlouběji nezakoření. Postřikovač nebo ponoření kelímku s výsevem do nádoby s vodou zabrání tomu, aby se semínka nevyplavila.

Ale jak odhadnout míru zalévání „tak akorát“? Výhodné je přikrýt čerstvý výsev potravinovou fólií, aby si substrát až do vyklíčení udržel správné mikroklima. Má to však háček.

Pokud není substrát sterilní a jsou v něm zárodky hub, už krátce po vyklíčení mohou semenáčky podlehnout takzvanému padání klíčících rostlin. Částečně tomu lze zabránit častým větráním. Zatímco přes noc necháme kelímky přikryté fólií, přes den jim dopřejeme čerstvý vzduch. Pokud krátce po vyklíčení začnou rostlinky u krčku odehnívat, je to známka nadměrné zálivky a začínající houbové choroby.

Nejrychleji roste řeřicha setá

Řeřicha setá
Řeřicha setá

Do misky naplněné zahradní zeminou vysejeme drobná semena, povrch dobře přitlačíme a substrát udržujeme stále vlhký. Výsev umístíme na světlé a teplé místo, a již zhruba po týdnu můžeme stříhat šťavnatou nať bohatou na vitamin C. Rostlinky vyklíčí a vyrostou i na plastové misce naplněné stále vlhčenou buničitou vatou.

Sklizeň lze opakovat dvakrát až třikrát. Potom se vyplatí nový výsev, protože rostliny slábnou a porost řídne.

Upotřebení řeřichy v kuchyni je téměř univerzální: hodí se do pomazánek, polévek, vaječných jídel i k dekoraci studených pokrmů.

Tradiční „šnytlík“ čili pažitka

Rostlina v květináči koupená v supermarketu zpravidla dlouho nevydrží, protože se většinou jedná o rychlenou zeleninu, u níž se dlouhá doba životnosti ani nepředpokládá.

Jistější výsledek dává pěstování pažitky v domácích podmínkách. Buď pažitku vysejeme do květináčku právě nyní v dubnu, anebo získáme sazeničku rozdělením staršího trsu pažitky ze zahrady. Před výsadbou si však sazenice musíme upravit.

Kořeny řádně očistíme a seřízneme asi na 1 cm délky. Upravené sazeničky pak sázíme do kelímků s běžným substrátem a umístíme je na světlém místě, například na parapetu okna. Často zaléváme a nať šetrně seřezáváme. Pažitka totiž nesnáší hluboký řez, protože pak cibulky zahnívají a celý trs odumírá. Jemně sekanou natí pažitky nezkazíme žádné vaječné jídlo ani majonézu, natož tvarohovou pomazánku. Z důvodu uchování vitamínu C a aromatických silic je doporučováno konzumovat nať syrovou.

Bylinky od jara do podzimu

Z ostatních bylinek si zaslouží pozornost i šalvěj, majoránka, rozmarýn a máta. Zkusit to však můžeme i s tymiánem, oreganem a saturejkou či medvědím česnekem. A že jsme zapomněli na oblíbenou bazalku? Ale vůbec ne. Neuvádíme ji pouze jako bylinku vhodnou na okno, protože bazalka je přece jen na parapet trochu „velká“ a na zahradě se jí bude dařit mnohem lépe. Pokud se však bazalky nechcete vzdát, zkuste některou ze zakrslých odrůd s drobným listem a nízkým vzrůstem jako například Compact, Piccolino nebo Palla Compatto.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít