Co jíst pro svěží vzhled aneb hledáme kolagen v potravinách

Kolagen je jednou z nejdůležitějších složek nejen lidského těla. Bez kolagenu by naše tělo nemohlo fungovat. S časem jej ale tělo přestává tvořit a při nedostatku se tak předčasně mohou objevit známky stárnutí. Pomoci si můžete správnou stravou.

Foto: https://www.pexels.com/photo/roasted-chicken-616354/

Hovězí, vepřové i drůbeží maso

V jakých potravinách je kolagen? Jedním z nejlepších zdrojů kolagenu je maso. Ve zdravém jídelníčku by proto v žádném případně nemělo chybět. Je přitom jedno, zda si dáte vysoký steak, šťavnatý burger, nebo třeba pečeni.

Zejména v případě masa drůbežího pak platí, že byste jej měli konzumovat i s kůží. Také kůže je totiž z velké části kolagenem tvořená. Rozhodně ji proto nevyhazujte. Máte-li s konzumací problém, snadným trikem je do křupava ji opéct, získá skvělou chuť i pro nás přijatelnější konzistenci (nebude žvýkavá) a kolagen v potravinách tak nepřijde vniveč.

Dlouho tažený vývar z kostí a kloubů

Zbyly vám po naporcování syrové skelety, kosti či klouby? V žádném případě je nevyhazujte! Raději připravte pomalu tažený vývar. Ze zbytků masa, šlach a zejména kloubních chrupavek se kolagen postupně vyvaří a zůstane obsažen ve vývaru. Ten pak můžete přidat do omáčky nebo z něj udělat chutnou polévku.

Necháte-li vývar táhnout přes noc, můžete si někdy všimnout, že po vychladnutí začne rosolovatět. To je právě známka toho, že se kolagen z kostí přesunul do vývaru a vy jste odvedli skvělou práci. Hledáte-li přírodní kolagen v potravinách, vývar z kostí je jednou z nejlepších variant.

Rybí maso

Podobně jako v případě drůbežího masa platí, že ryby konzumujte nejlépe s kůží. Nejen rybí maso, ale právě i kůže bude předmětem vašeho zájmu, ptáte-li se na otázku, v jakých potravinách je kolagen.

Samozřejmě ne z každé ryby se kůže konzumuje, ze pstruha, kapra nebo třeba mořského vlka to je ale zcela běžné. Máte-li s ní problém, může opět pomoci její orestování na pánvi, aby byla pěkně křupavá.

Ořechy, listová zelenina

Říkáte si, že ořechy či zelenina a kolagen v potravinách nejdou příliš dohromady? Máte pravdu, ale jen z části. Obsahují totiž mnoho látek, díky kterým si tělo vytvoří kolagen vlastní. Jde o nejrůznější vitamíny, minerály a další látky. Zmínit můžeme zinek, měď nebo kyselinu listovou.

Klíčem je vyvážený jídelníček

Obecně platí, že byste měli dodržovat vyvážený a zdravý jídelníček. Pro uchování kolagenu v těle je důležité konzumovat i antioxidanty, dostatek bílkovin, tuků i sacharidů a vystavit se zdravě náročné fyzické aktivitě. Tělo, které dobře funguje, si z kvalitní stravy vezme vše, co potřebuje a kolagen v potravinách bude využit opravdu na maximum.

Po 25. roce života je na místě i suplementace

Přírodní kolagen v potravinách by měl po celý život hrát prim. Současně ale platí, že tělo přibližně po 25. roce života postupně vytváří méně a méně vlastního kolagenu, až jej po 40. narozeninách prakticky zcela přestává tvořit. A proto byste měli již v mládí kolagen v potravinách doplnit také kolagenem ve formě doplňků stravy. Prodloužíte si tak zdraví a oddálíte stárnutí kloubů i pleti.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář