Tykev obecná, cuketa – cucurbita pepo, pochází z Mexika. Evropský druh cukety vznikl šlechtěním v Itálii. Je to jednoletá teplomilná rostlina, která potřebuje vydatnou zálivku hlavně v době vytváření plodu. V tomto článku si povíme o tom, jak se cuketa využívá.
Odrůdy a skladování
Nejznámějším druhem cukety u nás, jsou podlouhlé zelené okurkovité plody, ale existují i odrůdy žlutoplodé. Nejlépe zpracovatelné jsou mladé cukety, proto je odřezáváme při délce 15- 20 cm. Tímto také zvyšujeme výnos, protože se mohou tvořit další plody.
Cukety skladujeme krátce, protože při dlouhodobém skladování začínají uhnívat.
Využití cukety v kuchyni
Z hlediska výživy patří cuketa k nejzdravějším druhům zeleniny, protože její konzumace prospívá trávicímu ústrojí, srdci, střevům a má i protirakovinné účinky.
V kuchyni ji lze připravovat dušením, smažením, zapékáním i grilováním. Při dušení a smažení cuketu oloupeme, při zapékání a grilování pouze řádně omyjeme.
Zpracovává se krájením na kolečka nebo na kostičky, strouháním na struhadle, uvařenou prolisováním nebo rozdušením, ale vzhledem k tomu, že je prakticky bez chuti, skoro vždy ji vhodně okořeníme.
Dušení cukety
Při dušení cuketu oloupeme a nakrájíme buďto na kolečka nebo na kostičky.
Pštrosí oka
Ingredience:
1 menší cuketa, 1 cibule, 1 vejce, 300 g mletého masa nebo měkkého salámu, sýr na strouhání
Postup:
Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka, která vydlabeme. Cibuli nakrájíme na drobno a dáme ji osmažit. Přidáme vydlabané kousky cukety, mleté maso nebo salám a dusíme. Kolečka cukety osolíme, poklademe na pekáč, do středů navrstvíme dušenou směs a asi ¼ hodiny zapékáme. Vejce a nastrouhaný sýr řádně rozmícháme a lžičkou klademe hromádky na kolečka cukety, které jsme na chvíli vytáhli z trouby. Vložíme zpět do trouby a ještě krátce zapečeme. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší.
Smažení cukety
Také před smažením cuketu oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Cuketa v trojobalu
Postup:
Oloupaná kolečka cukety osolíme a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Měkké vnitřky vydlabeme a dál už nepoužíváme. Před obalením v trojobalu můžeme kolečka okořenit grilovacím kořením nebo červenou mletou paprikou či jiným vhodným kořením, ale opatrně neboť veškeré koření obsahuje sůl. Dále postupujeme stejně jako při smažení řízků. Obalíme v trojobalu a smažíme do zlatova. Opět můžeme podávat s brambory nebo s bramborovou kaší, případně se zeleninou.
Zapékání cukety
Cuketu podélně rozkrojíme, vnitřky vydlabeme a použijeme do náplně. Cukety plníme mletým masem, kuřecím masem, kuskusem, drůbežími játry, pro vegetariány i sójovým masem.
Cuketa plněná žampionovou směsí
Ingredience:
2 středně velké cukety, 2 vejce, 200 g žampionů, máslo, 2 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, 2- 3 housky, trocha mléka, sůl, pepř
Postup:
Housky nakrájíme a zvlhčíme mlékem. Vejce rozšleháme, smícháme s žampiony podušenými na másle, okořeníme, přidáme navlhčené housky a řádně promícháme. Cukety rozkrojíme, vydlabeme vnitřky, naplníme směsí, posypeme sýrem, zalijeme smetanou a zapečeme. Můžeme jíst samostatně nebo s pečivem.
Grilovaná cuketa
Ingredience: 1 – 2 mladé cukety, olej, česnek, sůl, koření na marinádu (bazalku, tymián, oregano nebo jiné dle chuti)
Postup:
Cukety nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme pustit vodu, vložíme do marinády a dáme uležet do lednice. Při grilování potíráme marinádou a grilujeme do zlatova. Podáváme jako přílohu k masu, s chlebem nebo jako předkrm.
Jiný způsob grilování
Cuketu opět nakrájíme na kolečka, smícháme olej s mletou červenou paprikou, přidáme bazalku, grilovací koření, sůl, pepř. Kolečka cukety potřeme touto směsí a ihned grilujeme.
Další využití v kuchyni
Cuketa je zelenina, ze které se dají připravovat další chutné pokrmy. Lze ji přidat do zeleninových salátů, dají se z ní uvařit polévky, udělat předkrmy, přílohy, placičky, karbanátky, nákyp, upéci koláč nebo buchtu, přidat do masových směsí, připravit pikantní směsi vhodné k masu nebo k topinkám.
Její všestranné využití ji řadí k velmi vyhledávanému druhu zeleniny.