Kopřiva je rostlinou, která na sebe ráda upoutává pozornost. Díky žahavým chlupům se většina dětí s kopřivou seznámí již v brzkém věku. A rozhodně nepatří mezi jejich oblíbené kytičky. Kopřiva však jen nepálí. Rovněž je bylinou, která má velice pozitivní účinky na naše zdraví, a proto není tajemstvím, že je velmi oblíbená v lidovém léčitelství.
Popis
Latinský název kopřivy je urtica a odvozuje se od slova uro, což v překladu znamená pálit. Kopřiva je velice bohatá na živiny, mezi nimiž vyniká především hořčík, železo či vitamíny C, B2 a B6. V listech kopřivy se však nachází i glukoniny, třísloviny, sacharidy či karetenoidy. Za zmínku rozhodně stojí i chlorofyl, který má protizánětlivý účinek.
Kopřiva a zdraví
Kopřiva má všeobecně pozitivní vliv na naše zdraví, především však na náš metabolismus a imunitu. Kopřiva je ale využívána například i při léčbě cukrovky. Při lehčích formách dokonce pomáhá i samostatně. V případě, že máte problémy s ledvinami, je kopřiva opět dobrým pomocníkem. Vzhledem k tomu, že působí močopudně, pomáhá rychlejšímu pročištění těla. Pokud vás trápí vás vysoký tlak, zkuste denně užívat kopřivovou šťávu a uvidíte, že se výsledky brzy dostaví.
Kopřiva a krása
Kopřiva není jen lékem, ale i skvělým kosmetickým produktem. Kopřivový nálev je skvělý pro vlasy, neboť jim dodává lesk a hebkost. V kombinaci s vinným octem se kopřiva používá i jako podpůrný prostředek pro růst vlasů. Možná to některé překvapí, ale kopřiva je díky svým močopudným schopnostem hojně využívaná i během redukčních diet.
Zpracování a využití
Listy kopřivy se sbírají zejména na jaře a poté opět od června do září. Přednost byste měli dát sběru kopřiv v čistém prostředí. Vyvarujte se místům u silnice či dalších znečištěných ploch. Kopřivy mají jednu nevýhodu, a to že absorbují dusičnany, proto byste je neměli sbírat ani v blízkosti polí. Bohužel tam se vyskytují většinou nejvíce.
„Brennnessel“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Na sběr kopřiv vyrazte samozřejmě v rukavicích. Nespoléhejte na pořekadlo „hodného nepálí“. V tomto případě by vám moc nepomohlo, ani pokud jste nejhodnější :). Na druhou stranu působí popálení kopřivou preventivně proti nemocem kloubů. Příznivý vliv na klouby mají rovněž kopřivové koupele.
Při sušení kopřiv si dejte pozor na to, aby se lístky nezapařily a nezčernaly. Takové totiž již nejsou dobré pro vnitřní použití. Lístky kopřivy se nejlépe suší při teplotě 60 °C. Z kopřiv se pak nejčastěji připravuje čaj. Pro jeho přípravu můžete použít jak čerstvé tak i sušené lístky, které zalijete 250 ml vody.
Zdroj: umm.edu
Si es que siempre igual… en mis épocas hacÃamos menos ruido y cuando veÃamos que un Dinosaurio mas mayor se asomaba por la ventana nos cagábamos por la pata pa’bajo. Pero claro, eran otros tiempos donde se respetaba incluso a los velociraptors….