Mandlové mléko patří mezi zázraky pocházející přímo z přírody. Výroba tohoto očišťujícího lektvaru není nikterak složitá, avšak účinky jsou nedozírné. Už naši předci věděli o blahodárných účincích mandlí, a proto se v jídelníčcích vyskytují už od pradávna.
Čím je mandlové mléko jedinečné?
Mandle jsou sice výživné a tučné, jako každé jiné skořápkoviny, avšak obsahují také množství bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku a rovněž vysoký podíl vitaminu E a vitaminů skupiny B. Všechny tyto látky jsou pro tělo blahodárné a navíc pomáhají v boji proti únavě, stresu a depresím. Nejedná se však jen o balzám na duši, ale i na tělo, jelikož mandle posilují imunitu člověka, pomáhají v udržení zdravých cév a srdce, ale také podporují růst krásných a zdravých nehtů i vlasů.
Konzumace mandlového mléka má mírně projímavé účinky, a tak díky němu také pročistí organismus. V současné době, kdy mnozí lidé trpí přecitlivělým žaludkem a pálením žáhy, je mandlové mléko ideální volbou, jelikož pomáhá v boji s překyselením.
Zdravá alternativa kravského mléka
Díky obsahu vitamínů a živin, se mandlové mléko také užívá jako vhodná alternativa pro osoby trpící alergií na kravské mléko. Tudíž mandlové mléko může sloužit jako náhražka klasického mléka nejen při pečení, vaření, ale i pro přímou konzumaci.
Příprava „podomácku“ je hračka
TIP: Fotky v článku ilustrují postup přípravy mandlového mléka
Příprava mandlového mléka není nikterak složitá. Množství mandlí záleží na vás, pakliže zvolíte více, výsledné mléko bude mít plnější chuť. Ideální množství je však 2 hrnky mandlí ve slupce na 6 hrnků studené vody. Mandle namočíme ve vodě a necháme do druhého dne odstát. Neloupeme, protože slupky také obsahují živiny.
Druhý den přesuneme namočené mandle spolu s vodou do mixéru a rozmixujeme, jak nejlépe to půjde. Na povrchu také vznikne mléčná pěna, která naznačí, že můžete s mixováním přestat. Poté tekutinu scedíte přes velmi jemné sítko. Získáte tak pravé mandlové mléko a jako vedlejší produkt mandlovou moučku. Moučku můžete použít rovnou místo mouky při pečení koláče, čímž získáte velmi zdravý moučník.
Jak mandlové mléko chutná a vyplatí se vůbec?
Mandlové mléko v syrovém stavu nemá výraznou chuť a není sladké, avšak mléka, která se prodávají v obchodech, jsou ve většině případů dochucená. Tím jsou také méně zdravá, proto by se mělo mandlové mléko konzumovat bez dalších přísad.
Mléka z obchodů jsou navíc předražená. Výroba domácího mandlového mléka vyjde mnohonásobně levněji a navíc získáte mandlovou moučku jako vedlejší produkt, který jistě dobře zužitkujete. Tak neváhejte a vyrobte si mléko také.