Pomazánky jsou rychlé a chutné. Můžeme je připravit ke snídani, svačině i k večeři. Receptů na pomazánky se nemusíme nikdy držet přesně a každý si může přidat množství surovin podle své chuti. Přejeme dobrou chuť!
Květáková pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 květák, 2 vejce, 100 g strouhaného eidamu, 50 g šunky, 1 cibule, 150 g majonézy, lžička hořčice, sůl a pepř
Postup:
- Květák uvařte doměkka a vejce uvařte natvrdo. Květák, vejce a šunku nakrájejte na malé kousky. Všechny suroviny smíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Česnekovo – sýrová pomazánka
Budete potřebovat:
- 100 g eidamu, 50 g taveného sýra, 50 g majonézy, 4 stroužky česneku, sůl a pepř
Postup:
- V misce smíchejte majonézu s taveným sýrem, nastrouhaným eidamem a rozmačkaným česnekem. Podle chuti osolte a opepřete. Můžete přidat i kapku smetany nebo plátek sýru Madeland.
Ředkvičková pomazánka
Budete potřebovat:
- Svazek ředkviček, 250 g tvarohu, 2 mladé kedlubny, 2 vejce, sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Kedlubny a ředkvičky nastrouhejte najemno, vejce uvařte a pokrájejte. Vše smíchejte s tvarohem, osolte, opepřete a dochuťte petrželkou.
Vaječná pomazánka se slaninou
Budete potřebovat:
- 4 vejce natvrdo, 100 g slaniny, 30 g cibule, sůl, pepř a sekaná petrželka podle chuti
Postup:
- Vejce, cibuli a slaninu umelte na masovém strojku, osolte, opepřete a promíchejte.
Vaječná pomazánka se šunkou
Budete potřebovat:
- 6 vajec natvrdo, 15 dkg šunky, 10 dkg majonézy, 1 až 2 sterilované okurky, 1 cibule, pažitka, sůl, pepř, rajče na ozdobu
Postup:
- Vejce nastrouhejte, přidejte nadrobno nakrájené okurky, cibuli, šunku, majonézu a dochuťte.
Pikantní vaječná pomazánka
Budete potřebovat:
- 4 vejce natvrdo, 4 stroužky česneku, 100 g tatarky, sůl a sekaná petrželka podle chuti
Postup:
- Vejce nasekejte nadrobno, přidejte tatarku, rozmačkaný česnek a osolte podle chuti. Na pečivu posypte sekanou petrželkou.
Pomazánka z vařených brambor
Budete potřebovat:
- 3 velké brambory, 1 cibule, 1 vařené vejce, 1 okurek, 80 g másla, 1 měkký sýr, 1 lžíce hořčice, malá majonéza, sůl
Postup:
- Brambory uvařte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a okurek a všechny ostatní ingredience.
Rajčatová pomazánka na topinky
Budete potřebovat:
- 5 větších rajčat, 100 g strouhaného sýra, 50 g másla, 1 menší cibule, 2 vejce, 1 žemle, pepř, sůl a petrželka
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a krátce zpěňte na másle. Přidejte vidličkou rozmačkaná a oloupaná rajčata, sůl, pepř, strouhaný sýr a zalijte rozšlehanými vejci. Míchejte na mírném plameni, dokud vejce nezhoustnou. Hotovou pomazánku nastavte střídkou žemle a vmíchejte nasekanou petrželku. Pomazánka se maže na horké topinky a může se zdobit ještě další zeleninou (ředkvičkami, okurkami apod.).
Celerová pomazánka s hermelínem
Budete potřebovat:
- 1 celer, 1 hermelín, 1 jablko, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce majonézy, 1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Celer a jablko oloupejte a jemně nastrouhejte. Hermelín nakrájejte na tenké nudličky a vše promíchejte s citronovou šťávou. V majonéze rozmíchejte worcester a vmíchejte do pomazánky.
Škvarková pomazánka
Budete potřebovat:
- 250 g škvarků z vepřového sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička chilli koření, špetka soli
Postup:
- Škvarky s cibulí a česnekem umelte, smíchejte s chilli a solí.
Hermelínová pomazánka
Budete potřebovat:
- 100 g hermelínu, 100 g vepřové šunky, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce majolky, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce mléka, špetka soli a špetka mletého pepře.
Postup:
- Hermelín, šunku, okurku a cibuli nahrubo nastrouhejte. Majolku smíchejte s mlékem, smetanou, osolte a opepřete. Majolku smíchejte s nastrouhanou směsí a nakonec lehce vmíchejte drobně nasekaná vejce.