Recepty na klasické vánoční cukroví

Vánoce se kvapem blíží. Pojďme si společně představit zaručené recepty na klasické vánoční cukroví, které jistě potěší i zarputilé odpůrce sladkého. Představíme si recepty na tzv. suché cukroví, které má dlouhou dobu skladovatelnosti a zvládne jej každý.

Pokud si ze svého dětství pamatujete tu úžasnou a líbivou vůni, která se linula z kuchyně vašich babiček, byla to zaručeně vůně některých z těchto receptů.

Medvědí tlapky neboli pracny

Budeme potřebovat:

  • 270 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných ořechů
  • půl lžičky skořice
  • citrónovou kůru
  • 2 hřebíčky
  • 3 lžíce kakaa
  • trochu mléka

Tento recept patří do rodinné kuchařky již více než 80 let, pojďme si ho tedy připravit. Nejdříve si v hmoždíři utlučeme koření co nejjemněji a poté smícháme s hladkou moukou, cukrem a mletými ořechy včetně kakaa.

Směs pořádně promícháme a přidáme změklé máslo a ručně vypracujeme těsto. Zároveň pokud je směs stále sypká, přidáváme mléko podle potřeby. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice a připravíme si formičky.

Formičky na pracny se nemusí vymazávat a plní se asi do ¾ těstem. Takto naplněné formičky naskládáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby, maximálně však na 200°C. Jelikož je těsto tmavé díky kakau, nelze dobře poznat stupeň propečení, proto kontrolujeme pravidelně a neodcházíme na dlouho od trouby.

Horké tlapky vyklápíme do předem připravené směsi moučkového cukru s vanilkou a obalujeme. Vychladlé pracny skladujeme v krabici vyložené pečícím papírem i několik týdnů.

Linecké cukroví

Budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citrónovou kůru
  • marmeládu na slepování

Klasické linecké cukroví, které nemá konkurenci, si upečeme i my avšak přidáme i pár inovací a tipů. Příprava je velmi jednoduchá a spočívá v důkladném propracování všech výše uvedených surovin v kompaktní těsto, které se po odpočinutí v lednici vyválí na pomoučněném vále.

Linecké cukroví

Z plátu se vykrajují různé tvary pomocí formiček a ty se přemisťují na plech s pečícím papírem. Pokud budete později slepovat marmeládou, myslete při vykrajování na sudý počet stejných tvarů a také na vykrojení otvoru do jedné půlky, aby byl džem po slepení vidět.

Linecké těsto se peče ve středně vyhřáté troubě, dokud nezačne zlátnout. Skladovat můžeme společně s medvědími tlapkami ve stejné krabici.

Pokud se chcete inspirovat a upéct trochu zajímavější verzi lineckého, přidejte do těsta mleté mandle. Rovněž můžete vybrat různé druhy džemů na slepení a vytvořit tak zajímavou a novou chuť jinak tradičního lineckého cukroví.

Často se pro potěchu oka a za účelem vytvoření co nejvíce druhů cukroví máčí linecké v čokoládě; zkuste to také. Dejte však přednost kvalitním čokoládám a nekvalitním polevám se vyhýbejte.

Kokosové pusinky

Budeme potřebovat:

  • 2 bílky
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g kokosu
  • 20 g jemné strouhanky
  • citrónovou šťávu

Kokosové pusinky neboli kokosky jsou velmi oblíbené nejen pro svou chuť a jednoduchost, ale také, protože se dají vyrobit ze „zbytků“ při pečení jiných druhů cukroví. Pokud si připravíte linecké cukroví, zbudou vám dva bílky, které upotřebujete právě zde.

Nejdříve si ušleháme z bílků tuhý sníh, přidáme k němu moučkový cukr a přeneseme nad páru, kde šleháme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme nastrouhaný sušený kokos, strouhanku a několik kapek citrónové šťávy. Hotovou směs necháme vychladnout a naplníme do sáčku, kterým těsto stříkáme na plech s pečícím papírem. Takto nachystaný plech vložíme do mírně vyhřáté trouby, přibližně na 100°C a kokosky sušíme, dokud nejsou dostatečně pevné a mírně zlatavé.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář