Vánoce se kvapem blíží. Pojďme si společně představit zaručené recepty na klasické vánoční cukroví, které jistě potěší i zarputilé odpůrce sladkého. Představíme si recepty na tzv. suché cukroví, které má dlouhou dobu skladovatelnosti a zvládne jej každý.
Pokud si ze svého dětství pamatujete tu úžasnou a líbivou vůni, která se linula z kuchyně vašich babiček, byla to zaručeně vůně některých z těchto receptů.
Medvědí tlapky neboli pracny
Budeme potřebovat:
- 270 g hladké mouky
- 180 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g strouhaných ořechů
- půl lžičky skořice
- citrónovou kůru
- 2 hřebíčky
- 3 lžíce kakaa
- trochu mléka
Tento recept patří do rodinné kuchařky již více než 80 let, pojďme si ho tedy připravit. Nejdříve si v hmoždíři utlučeme koření co nejjemněji a poté smícháme s hladkou moukou, cukrem a mletými ořechy včetně kakaa.
Směs pořádně promícháme a přidáme změklé máslo a ručně vypracujeme těsto. Zároveň pokud je směs stále sypká, přidáváme mléko podle potřeby. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice a připravíme si formičky.
Formičky na pracny se nemusí vymazávat a plní se asi do ¾ těstem. Takto naplněné formičky naskládáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby, maximálně však na 200°C. Jelikož je těsto tmavé díky kakau, nelze dobře poznat stupeň propečení, proto kontrolujeme pravidelně a neodcházíme na dlouho od trouby.
Horké tlapky vyklápíme do předem připravené směsi moučkového cukru s vanilkou a obalujeme. Vychladlé pracny skladujeme v krabici vyložené pečícím papírem i několik týdnů.
Linecké cukroví
Budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónovou kůru
- marmeládu na slepování
Klasické linecké cukroví, které nemá konkurenci, si upečeme i my avšak přidáme i pár inovací a tipů. Příprava je velmi jednoduchá a spočívá v důkladném propracování všech výše uvedených surovin v kompaktní těsto, které se po odpočinutí v lednici vyválí na pomoučněném vále.
Z plátu se vykrajují různé tvary pomocí formiček a ty se přemisťují na plech s pečícím papírem. Pokud budete později slepovat marmeládou, myslete při vykrajování na sudý počet stejných tvarů a také na vykrojení otvoru do jedné půlky, aby byl džem po slepení vidět.
Linecké těsto se peče ve středně vyhřáté troubě, dokud nezačne zlátnout. Skladovat můžeme společně s medvědími tlapkami ve stejné krabici.
Pokud se chcete inspirovat a upéct trochu zajímavější verzi lineckého, přidejte do těsta mleté mandle. Rovněž můžete vybrat různé druhy džemů na slepení a vytvořit tak zajímavou a novou chuť jinak tradičního lineckého cukroví.
Často se pro potěchu oka a za účelem vytvoření co nejvíce druhů cukroví máčí linecké v čokoládě; zkuste to také. Dejte však přednost kvalitním čokoládám a nekvalitním polevám se vyhýbejte.
Kokosové pusinky
Budeme potřebovat:
- 2 bílky
- 100 g moučkového cukru
- 80 g kokosu
- 20 g jemné strouhanky
- citrónovou šťávu
Kokosové pusinky neboli kokosky jsou velmi oblíbené nejen pro svou chuť a jednoduchost, ale také, protože se dají vyrobit ze „zbytků“ při pečení jiných druhů cukroví. Pokud si připravíte linecké cukroví, zbudou vám dva bílky, které upotřebujete právě zde.
Nejdříve si ušleháme z bílků tuhý sníh, přidáme k němu moučkový cukr a přeneseme nad páru, kde šleháme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme nastrouhaný sušený kokos, strouhanku a několik kapek citrónové šťávy. Hotovou směs necháme vychladnout a naplníme do sáčku, kterým těsto stříkáme na plech s pečícím papírem. Takto nachystaný plech vložíme do mírně vyhřáté trouby, přibližně na 100°C a kokosky sušíme, dokud nejsou dostatečně pevné a mírně zlatavé.