„Před heřmánkem klekni, před bezem smekni!“ praví staré lidové moudro. A přesně takto o bezu naši předkové smýšleli. Rostlinka bezu byla dokonce svatebním darem pro novomanžele, dříve opravdu tato léčivá bylina nechyběla na každé zahrádce, u každého domu.

Popis
Černý bez je listnatý keř, zřídkakdy také strom, který dorůstá výšky od 2 do 7, výjimečně i 10 metrů. Je široký, rozložitý s vejčitými nebo oválnými listy, které má zašpičatělé, na rubu ochlupené a na krajích lehce pilovité. Uspořádané jsou po pěti. Co nás na bezu nejvíce zajímá, je jeho květenství tvořené drobnými smetanově bílými kvítky výrazné, velmi typické bezové vůně. Bezové plody, takzvané bezinky, jsou malé kuličky, které mají velikost asi zrnka hrachu a barvu černofialovou s červenou šťávou a peckou uvnitř.
Kvete od června do července, bezinky zrají v době od srpna až do října.
Stanoviště
Je to rostlina, kterou běžně potkáte v zahradě, na sídlišti, v parku, ale roste i ve volné přírodě. Jedná se o rostlinu nenáročnou, která jen nemá moc ráda trvalé zamokření. Přednost dává půdám bohatým na živiny, zejména dusíkatým, ale dobře se jí daří také na půdách písčitých a suchých. Bez černý můžete najít v listnatých lesích a na jejich okrajích, v křovinách a živých plotech, od nížin až po podhorský stupeň.
Živiny obsažené v bezu černém
Bezové květy obsahují glykosid rutin, kterému se dříve říkalo vitamin P a jehož nejvýznamnějším zdrojem je pohanka. Tato látka pozitivně ovlivňuje pružnost cév, má příznivý vliv také na křečové žíly, hemeroidy a vysoký krevní tlak. Dále květy obsahují kyanový glykosid sambunigrin, cholin, flavonoidy, silice, organické kyseliny, cukry, slizy a třísloviny.
Plody se mohou pyšnit velkým množstvím vitaminů – vitamin A, vitaminy skupiny B a také vitamin C. Dále obsahuje karoteny, organické kyseliny, barviva, éterické oleje, třísloviny, pryskyřici a síru.
Léčivé účinky bezu
V léčitelství upotřebíme obojí – květy i plody – obojí však s odlišným využitím.
Léčivé účinky květů bezu
Čaj z květů připravíte zalitím 2 až 3 čajových lžiček sušených květů šálkem horké, avšak ne vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Tento čaj je vynikajícím lékem na nemoci z prochlazení. Reguluje totiž pocení, vyvolává pocení při lehce zvýšené teplotě a také snižuje horečku, ničí choroboplodné bakterie a čistí zahleněné průdušky a zmírňuje kašel. Vhodná je jeho kombinace s dalšími bylinami, jako je třeba lípa nebo divizna.
(2–3 čajové lžičky na šálek vody, zalít horkou vodou a nechat 10 minut louhovat, scedit) – nemoci z prochlazení, chřipka, reguluje pocení a vyvolává pocení při lehce zvýšené teplotě, snižuje horečku, ničí choroboplodné bakterie a čistí zahleněné průdušky, zmírňuje kašel
Léčivé účinky plodů bezu
Plody v čerstvém stavu se pyšní projímavými účinky, což je přímo předurčuje k použití při zácpě. Dále se dají použít při bolestech nervového původu, např. při zánětu trojklanného nebo sedacího nervu. Tady ovšem ne v čerstvém stavu, zkuste si je naložit třeba do vína nebo vyrobit bezinková povidla.

Sběr a zpracování bezu
Květy je vhodné sbírat ještě v době, kdy nejsou plně rozvité. Na sběr je nejvhodnější slunný den, čas přibližně okolo poledne. Květenství nesmíte pomačkat a sušit jej je třeba v ne moc silné vrstvě, kterou pravidelně čechrejte, samozřejmě ve stínu, nebo můžete využít umělé teplo, ne však vyšší než 40 °C.
Na podzim se můžete také vydat na sběr plodů. Černofialové bezinky však potřebují tepelné zpracování, jinak vám hrozí mírná otrava, která se projevuje průjmy. Tepelným zpracováním však tato nepříjemná vlastnost mizí, takže můžete směle sbírat plody na marmelády, povidla nebo likéry. Sbírejte celá plodenství, která si doma otrhejte pomocí vidličky na jednotlivé kuličky. Bezinky, pokud je nebudete zpracovávat jinak, je třeba sušit v sušičce.
Jak využít bez v kuchyni
V kuchyni najdou své uplatnění a využití opět jak květy, tak plody.
Bezové květy
- Z květů vyrobíte skvělý sirup na letní limonády (recept níže), který když zahustíte želatinou nebo agarem, máte skvělé bezové želé.
- Klasikou jsou kosmatice neboli řízky z bezových květů, které připravíte jak na sladko, tak na slano.
- Využít se dají ale i jen tak na zdobení pokrmů.
- Naložte bezové květy do octa. Připravíte si tak skvělou součást zálivek na salát nebo lék do vaší domácí lékárničky.
Bezinky
- Bezinky jsou další plodinou, ze které se dá pálit domácí pálenka, takzvaná bezovice.
- Dále z nich vyrobíte také marmeládu, povidla, šťávu, likér nebo třeba bezinkové víno.
- Bezinky si také můžete nasušit v sušičce a používat jako jakékoliv jiné sušené ovoce na zdobení kaší nebo do domácí granoly.
Recept na bezový sirup za studena
Suroviny
- asi 25 květenství černého bezu
- 4 velké citrony
- asi jeden kilogram krystalového cukru (to záleží i na vaší chuti)
- 1,5 litru vody
Jak na to?
Minimálně jeden den nechte louhovat květenství bezu s nakrájenými citrony v asi 1,5 litru vody. Poté přeceďte a pořádně promíchejte s cukrem, dokud se nerozpustí. V chladu vydrží až dva týdny, pro prodloužení trvanlivosti je potřeba sirup zavařit.
Varování
- Jak již bylo zmíněno výše, bezové plody mají za čerstva mírně projímavé účinky, které se však ztrácejí sušením a tepelným zpracováním.
- Možnost záměny s jinými druhy bezu – s bezem červeným v době květu a také s bezem chebdí. Oba druhy jsou označovány jako jedovaté.