Je vám líto, že krátká sezona česneku medvědího již skončila? Nebuďte smutní, za vyzkoušení stojí také po česneku vonící česnáček lékařský. Tato dvouletá, někdy i krátce vytrvalá bylina z čeledi brukvovitých má sezonu delší a sbírat se tak dá ještě v době, kdy česnek medvědí již kvete.
Popis bylinky
Lidově se mu také říká zaječí česnek. Když mezi prsty promnete jeho lístky, ucítíte česnekovou vůni, ale jemnější než u česneku medvědího. Dosahuje vzrůstu od 20 do 80 centimetrů, za příznivých podmínek může dorůstat až jednoho metru.
Lodyha bývá nevětvená, porostlá listy s krátkým řapíkem. Ze začátku má listy okrouhlé, později nabývají trojúhelníkového vejčitého tvaru se zubatými okraji. Kvete drobnými bílými květy, které tvoří hrozen, zhruba od dubna do května.
Kde česnáček najdete?
Česnáček má rád vlhkou půdu, takže najít ho můžete na okrajích lesů, v příkopech, ale také na březích potoků a řek, u rybníků a potůčků, nebo v zahradách.
Zdraví prospěšné látky v česnáčku
Obsahuje velké množství vitaminu C, dále vitaminy skupiny B a také provitamin A, minerální látky a stopové prvky (draslík, vápník, hořčík, selen, měď, železo, mangan). Obsahuje také pro tělo důležité hořčiny, pektin, saponiny, proteiny, glykosidy, karotenoidy, éterické oleje a omega 3 mastné kyseliny.
Léčivé účinky
Stejně jako třeba medvědí česnek je vhodný na jarní detoxikaci organismu. Tělo skvěle vyčistí od parazitů, které všichni míváme v našem trávicím traktu a zásobí tělo spoustou živin, hlavně vitaminem C, což je po dlouhé zimě velice důležité. Kromě protiparazitických účinků má také účinky hojivé a antiseptické a dokonce i protirakovinné.
Podporuje činnost ledvin, močových cest, jater a žlučníku. Má také pozitivní účinky na dýchací cesty díky obsahu saponinů, takže je dobré užívat jej při kašli, katarech, astmatu a jiných problémech dýchacích cest. Skvěle působí také na vysoký krevní tlak, který je velkým problémem dnešní společnosti.
Jak sbírat česnáček
Sbírat se dá celá nať, ať již brzy zjara před kvetením, tak také později v době květu. Jedná se o jednu z prvních jarních bylin, tady ale pozor. Mladý česnáček, ještě malého vzrůstu, si díky podobně vypadajícím listům můžete splést s popencem, který je však také jedlý.
Česnáček bezpečně poznáte podle jeho typické česnekové vůně. Čím je česnáček starší, tím jsou jeho listy více hořké a také lodyha se již nedá jíst, je příliš tuhá. Sklízet se dají také semena a své využití mají také kořeny česnáčku.
Česnáčkové listy a nať zásadně nesušíme, sušením se, stejně jako třeba u česneku medvědího nebo u meduňky lékařské ztrácí jeho aroma. Chcete-li si jeho sezonu prodloužit, je potřeba zvolit jiný způsob uchovávání, než sušení.
3 způsoby uchování česnáčku
- Zamrazte jej.
- Zkuste česnáčkovou nať naložit do octa. Nechte ji pár dní macerovat v kvalitním octu a ten pak sceďte. Používejte k dochucování salátů.
- Kvůli jeho léčivým účinkům stojí za to si z něj také vyrobit tinkturu. Tu vyrobíte běžným způsobem, jako u kterékoli jiné byliny.
Jak využít česnáček v kuchyni
- Voní a chutná stejně jako medvědí česnek, tyto dvě byliny však nejsou příbuzné. Pikantní, ze začátku trochu poněkud hořkou chuť česnáčku však oceníte podobně.
- Jednoduše na chlebu s máslem nebo tvarohem místo pažitky.
- Vyrobit si z něj můžete také skvělé pesto nebo bylinkové máslo. Recepty najdete níže.
- Hodí se všude tam, kam byste dali česnek – do polévek, omáček, do bramboráků, do různých pomazánek, nádivek a dipů, sekaných, do masových a zeleninových směsí.
Slíbené recepty nakonec
Pesto z česnáčku
Suroviny
- Velkou hrst česnáčkových listů
- Hrst vlašských ořechů (ty můžete předem lehce opražit)
- Olivový olej
- Sůl, pepř a trochu citronové šťávy na dochucení
Jak na to?
Jednoduše všechny ingredience rozmixujte na hladkou pastu.
Jakékoliv pesto je vynikající s těstovinami, dobře také chutná chléb zapečený v troubě s pestem a sýrem. Za vyzkoušení také stojí italské rissoto s pestem.
Bylinkové máslo
Suroviny
- 250 g změklého másla
- Hrst bylinek – listy česnáčku, další aromatické byliny dle vaší chuti – např. medvědí česnek, petržel, pažitka
- Sůl
- Volitelně stroužek česneku
Jak na to?
Nasekejte nať česnáčku spolu s dalšími aromatickými bylinkami nadrobno. Následně je utřete s máslem do pěny, popřípadě přidejte utřený stroužek česneku a dochuťte solí. Poté máslo přemístěte do formy a nechte ztuhnout v lednici.
Bylinkové máslo se hodí klidně jen k namazání pečiva, použít jej ale můžete také k dochucení grilovaného masa, zeleniny či ryb.