V hlavní roli špekáčky

ŠpekáčkyŠpekáčky se nemusí pouze opékat na proutku či opékací jehlici, ale lze je připravit také různými jinými způsoby. Že nevíte jak? Inspirujte se některými recepty z následujícího článku a připravte si chutné špekáčkové variace rychle a jednoduše!

Špekáčky v tmavém pivu

Budete potřebovat:

  • 8 špekáčků, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 dcl tmavého piva, 1 lžíce medu, 5 lžic kečupu, sůl

Postup:

  • Špekáčky podélně rozřízněte, ale nedokrojte úplně (pouze tak, aby zůstaly v zářezu spojené). Do zářezu poklaďte prolisovaný česnek smíchaný s trochou soli a nahoru dejte plátky cibule. Poté špekáčky naskládejte do zapékací mísy nebo nějakého pekáče. Smíchejte med, kečup, tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte do mísy na špekáčky. Pečte v troubě asi 20 – 30 minut. Přílohou může být chléb.

Špekáčky s nivou

Budete potřebovat:

  • 6 špekáčků, 200 g nivy, 2 střední cibule, plátky anglické slaniny (200 g), kečup, hořčice, alobal

Postup:

  • Špekáčky podélně rozkrojte, ale nedořízněte úplně (obě poloviny mají zůstat spojené). Do každého zářezu dejte hořčici, plátek nivy a kolečko cibule. Naplněné špekáčky obalte plátkem slaniny a každý špekáček zabalte jednotlivě do alobalu a dejte na gril nebo do trouby asi na 20 minut.

Zapečené brambory se špekáčky a zelím

Budete potřebovat:

  • 700 g brambor, 6 špekáčků, 1 balíček kysaného zelí, 1 kelímek smetany, pepř a sůl

Postup:

  • Oloupané brambory nakrájejte na plátky, stejně tak jako špekáčky. Do zapékací mísy či jiného vhodného pekáče pokládejte vrstvu brambor, zelí a špekáčků, osolte a opepřete. Klaďte tolik vrstev, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Vhodné je zakončit vrstvou brambor. Vše pak zalijte smetanou a dejte péct do trouby.

Špekáčky na špízu s jablky

Budete potřebovat:

  • 4 špekáčky, 4 kyselejší jablka, 250 g tvrdého sýra, hladká mouka na obalení, sádlo nebo olej, sůl

Postup:

  • Špekáčky krátce povařte, poté je obalte v mouce a opečte na tuku. Jakmile vychladnou, nakrájejte je na silnější kolečka. Na jehly nebo špejle střídavě napichujte kolečka špekáčků, na kousky nakrájená jablka a sýr. Špízy dejte chvíli grilovat tak, aby se sýr neroztekl. Můžete podávat s pečivem.

Špekáčkové špízy se slaninou

Budete potřebovat:

  • 8 špekáčků, 150 g anglické slaniny, 2 zelené papriky, 2 – 4 cibule

Postup:

  • Špekáčky nakrájejte na kolečka, zeleninu na kousky a vše střídavě napichujte na jehlu. Zlehka opékejte na grilu a podávejte třeba s pečivem.

Pravý buřtguláš

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor, 300 g špekáčků, 2 cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, 100 ml oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce majoránky, smetana nebo mléko, sůl

Postup:

  • Oškrábané brambory nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte najemno, špekáčky podélně rozkrojte a nakrájejte na půlkolečka (špekáčky můžete ale nemusíte oloupat). V hrnci na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli restujte. Poté dolijte vodu a vařte doměkka. Mouku smíchejte s trochou mléka nebo smetany, přilijte do vody a povařte. Dochuťte majoránkou, případně jiným kořením podle chuti. Můžete podávat s pečivem.

Špekáčkové lečo

Budete potřebovat:

  • 1 zeleninové lečo (330 g), 4 špekáčky, 1 velká cibule, 150 g tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

Postup:

  • Nahrubo nakrájenou cibuli orestujte na oleji, pak přidejte špekáčky na kolečka a restujte, dokud cibule i špekáčky nezezlátnou. Pak zalijte lečem, vmíchejte větší část strouhaného sýra (nechejte si na ozdobu) a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Osolte a opepřete. Přílohou je pečivo.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář