Klíčky jako zdravý doplněk Vaší stravy

Klíčky jako doplněk stravy náhledMíváte jarní únavu? Jste unavenější i v běžném životě? Doplňte si vitamíny a živiny z klíčků. V asijské kuchyni se klíčky a výhonky využívají již po tisíciletí. Asiaté vědí, že klíčky obsahují spoustu vitaminů a obrovský nutriční přinos prakticky bez zatěžování těla tuky a cukry.

Klíčky jsou pro naše zažívání lehce stravitelné a dají se velmi pestře využít v běžné denní stravě. Začleněním klíčků do běžné stravy tak jednoduše do těla dostanete potřebné vitamíny a živiny. Klíčky se staly fenoménem moderní kuchyně. Přidávají se nejen do asijských jídel. Nejvhodnější  a nejzdravější jsou klíčky neošetřené chemicky, tedy v bio kvalitě.

Dnes se nakličuje pestrá škála semen:

§  Luštěniny (cizrna, čočka, fazole adzuki, hrách, mungo, sójové boby)

§  Brukvovité (brokolice, hořčice bílá, ředkvička, řeřicha, zelí)

§  Obiloviny (pšenice, žito, ječmen, špalda, oves)

§  Pseudoobiloviny (proso, pohanka, amarant)

§  Olejniny (len, sezam, slunečnice, dýně)

§  Ostatní (pískavice, česnek, tykev, pór, řepa salátová, koriandr, vojtěška)

Klíčky představují možnost, jak získat zdravou a čerstvou potravinu s vysokou nutriční hodnotou všech potřebných živin, vitamínů, enzymů a minerálů. Všechny živiny, které klíčky obsahují, jsou navíc lehce stravitelné. Pravidelná konzumace zdravých BIO klíčků má regenerační i terapeutické účinky.

V dnešní době je pěstování klíčků ze semen rozšířené ve velké míře i v domácích podmínkách. A tento trend podporují i lékaři. Pěstování klíčků má nespornou řadu výhod, ať už se jedná o zdravou výživu anebo při dietní stravě, pokud chcete zhubnout. Klíčky pěstované doma jsou totiž tou nejzdravější potravinou, co kdy budete jíst a v té nejvyšší bio kvalitě, které můžete dosáhnout.  Neztrácejí žádné vitamíny jako zelenina kupovaná v obchodech. Vysetá semena jsou totiž plná živin. Klíčky - doplněk stravyPo vysetí v klíčících semenech ještě víc rostou enzymy, bílkoviny, vitamíny a další živiny. Všechny tyto živiny jsou velmi vhodné zejména pro vyvíjející se organismus, tedy nejlépe pro naše děti. Klíčky se dají v nejrůznějších podobách dochutit tak, aby to naše děti jedly. Klíčky současně snižují obsah toxinů a enzymů a tím zlepšují jejich odbourávání.

Naklíčené luštěniny, obiloviny a olejniny obsahují celou řadu vitaminů: vitamín A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, podle výzkumů jich obsahují dokonce tolik jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. Pokud při domácím pěstování necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, budou obsahovat i prospěšný chlorofyl.

Přehodnoťte svůj jídelníček a pokuste se do něj zapojit velmi zdravé klíčky. Jsou přínosem nejen pro dětský organismus. S konzumací klíčků ale začínejte pomalu. Zpočátku stačí přidat si lžíci denně do jogurtu, zeleninového salátu nebo si s nimi posypat krajíc chleba. Klíčky mohou vydatně pomoci v prevenci nejen jarní únavy. Umějí dokonce únavě částečně předejít a dodat organismu potřebnou energii.

Klíčky i výhonky se dají koupit i v obchodech, ale nebudou již v tak perfektní bio kvalitě jak když si je vysejete sami doma. Při dodržení hygienických pravidel pěstování doma není problémové a zvládne ho opravdu každý. Mladé rostlinky Vás budou těšit svým růstem a při následné konzumaci dodají Vašemu organismu hodnotné bílkoviny, minerály, vápník, hořčík, fosfor a železo. Obsahují také pro lidský organismus tak důležité nenasycené mastné kyseliny. Klíčky a výhonky jsou přímo rezervoárem vitamínů.

Konzumace naklíčených semen obilovin, luštěnin a dalších rostlin je známa již od dob Aztéků. Dnes se opět skrytý význam klíčků vrací zejména pro stále se zvyšující podíl příjmu nutričně ochuzených výrobků z vymílané bílé mouky.

Díky ideálnímu složení živin spojenému s pohodlným pěstováním doma se klíčky stávají vyhledávaným zdrojem vitamínů a živin. Při pravidelné konzumaci upravují trávení a posilují obranyschopnost celého organismu.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář