Léto sice již pomalu předává vládu podzimním měsícům, pár teplých dnů však ještě jistě uvidíme. Proč si je tak trochu nostalgicky nezpříjemnit jogurtovým dezertem?
Na lehký jogurtový dezert si připravte:
- 4 velké bílé jogurty
- 500g směsi ovoce
- 2 želatiny po 60 gramech
- rybízovou marmeládu
- 7 vajec
- 7 lžic hladké mouky
- 7 lžic cukru
Ovoce do dezertu můžeme použít buď domácí ze zahrádky nebo například mraženou lesní směs, samozřejmě ovoce ze zahrádky je vždy lepší volba. Z bílých jogurtů vybíráme ty kvalitnější a také hustější typy.
Pečeme korpus
Nejdříve si připravíme korpus. V tomto případě je vhodné použít vyšší nádobu na pečení či dortovou formu a to z toho důvodu, že na těsto se nakonec bude ještě nalévat vrstva krému.
Vyšleháme si tedy celá vejce s cukrem a po vyšlehání postupně přisypeme prosátou hladkou mouku. Těsto naléváme na vymazaný a vysypaný plech a pozvolna pečeme při středně vyhřáté troubě dozlatova. Pro ještě zdravější korpus zvolte místo vymazání plechu pečící papír, který vám zajistí nižší obsah tuku a korpus nebude mastný.
Příprava želatinového krému
Korpus po upečení necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs, kterou nalijeme na připravený spodek. Nejdříve si musíme rozvařit lesní ovoce, které lehce podlijeme vodou a dle chuti osladíme. Pakliže chcete co nejzdravější dezert, určitě zvolte třtinový cukr a i s tím šetřete.
Rozvařené ovoce propasírujeme přes cedník, abychom v případě použití lesní směsi zachytili nepříjemná semínka, která dokážou pokazit chuť celého moučníku.
Rozvařené a zchladlé ovoce vmícháme do všech jogurtů a pořádně rozmícháme. Směs by již měla být dostatečně sladká, ale pokud ji chcete ještě přisladit, máte poslední možnost.
Nakonec si připravte želatinu dle návodu na sáčku a opatrně, ale rychle vmíchejte do jogurtové směsi. Jakmile směs řádně promícháte, odložte na chviličku stranou a potřete si korpus rybízovou marmeládou.
Na korpus následně nalijte jogurtovou směs a vložte celý dezert do chladné místnosti či ledničky. Jakmile vám ztuhne želatinový krém, můžete krájet a podávat.
Zdravý a chutný dezert nejen pro děti
Je výborný chlazený a nejlépe chutná v horkých letních dnech. Tento dezert je velice zdravý a to právě díky použití bílého jogurtu, ovoce a jen malého množství cukru. Je tedy i vhodným zákuskem pro děti. Nezatěžuje tělo jako těžké máslové krémy a přeslazené kupované zákusky. Navíc použitím domácího ovoce ze zahrádky víte, co jíte a dostanete do těla i nějaké ty vitamíny.