Omega-3 mastné kyseliny: proč jsou pro nás tak důležité?


Olivový olej - omega 3 mastné kyseliny
Jedná se o určitý druh tuků, který si naše tělo nedokáže vytvořit samo, a proto jej přirozeně potřebujeme pravidelně získávat z naší stravy1. Jejich nedostatek se totiž brzy projeví na zdraví celého našeho organismu, a to například ve formě kardiovaskulárních onemocnění, alergií, bolestí kloubů nebo deprese a úzkosti.

Když si však příjem omega-3 mastných kyselin pohlídáte, budete se moci těšit z mnoha zdravotních benefitů, které vám přinesou. Mezi ty nejznámější nepochybně patří lepší zdraví srdce a cév a snížení riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Omega-3 mastné kyseliny ale pozitivně ovlivňují i zdraví kostí a kloubů, kvalitu spánku a v případě těhotných žen jsou také nezbytné pro správný vývoj plodu. Mimo to prospívají i našim očím a tím pádem i zraku. Jak už mnoho studií potvrdilo2, dostatečný příjem těchto esenciálních kyselin je přímo spojený s nižším výskytem degenerace zrakových schopností způsobené věkem.

Odkud můžete omega-3 získat?

Pozitivních účinků omega-3 mastných kyselin je zkrátka spousta. Abyste je však mohli zařadit do jídelníčku, a tak jejich benefitů plně využili, musíte vědět, kde je najdete. Než se však vrhneme na konkrétní zdroje, musíme si zmínit také to, že neexistuje pouze jeden druh omega-3 mastných kyselin, ale dokonce tři. Těmi jsou EPA (kyselina eikosapentaenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a ALA (kyselina alfa-linolenová), kterou tělo po konzumaci převádí na první dva typy.

Ořechy, semínka a kvalitní rostlinné oleje

Veškeré rostlinné zdroje obsahují omega-3 mastné kyseliny pouze ve formě ALA, tedy kyseliny alfa-linolenové. Tu pak tělo po konzumaci převádí na ostatní dva typy a následně je vstřebá, což ho stojí více námahy, a tak se v mnoha zdrojích uvádí tento typ omega-3 za nedostatečný. Na druhou stranu však rostlinné zdroje neobsahují cholesterol a další látky, které jsou pro tělo naopak škodlivé. Typickými potravinami bohatými na omega-3 jsou tučné ořechy, semínka nebo extra panenský olivový olej, který momentálně najdete s akční cenovkou v Billa letáku – můžete si ho prolistovat zde3.

Tučné mořské ryby

Jestliže si sami uděláte průzkum zdrojů omega-3 mastných kyselin, všude najdete tučné mořské ryby a rybí olej, jelikož obsahují EPA a DHA, tedy snadno vstřebatelné typy omega-3. Mezi takové patří například makrela, losos nebo tuňák, který si navíc můžete pořídit konzervovaný v olivovém oleji, a tak přijaté množství těchto esenciálních kyselin ještě zvýšit. Kaufland leták4 jej momentálně nabízí za skvělou cenu, takže si můžete udělat zásoby na celý týden. Abyste totiž získali dostatečné množství omega-3, doporučuje se ryby konzumovat dvakrát až třikrát do týdne.

Nejlepší jídelníček je ale pokaždé jen ten pestrý, proto jednotlivé zdroje nezapomeňte kombinovat, každý z nich totiž obsahuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Kromě esenciálních mastných kyselin je totiž třeba organismus zásobovat také bílkovinami, vlákninou, vitaminy a minerály. Jedině tak totiž bude schopný správně fungovat na všech frontách, a tak udržet jak vaše fyzické, tak i psychické zdraví na té nejlepší možné úrovni.

Zdroje:
1. Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou důležité? – Ulekare.cz
2. Top 11 Omega-3 Benefits and How to Get More in Your Diet – Draxe.com
3. Filippo Berio Extra panenský olivový olej – Billa leták (13.11.2019 – 19.11.2019), str. 4 – Kimbino.cz
4. Tuňák v oleji Franz Josef Kaiser – Kaufland leták (20.11.2019 – 26.11.2019), str. 2 – Kimbino.cz


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář