Lámete si hlavu co uvařit na svátky jara a čím pohostit koledníky? Nabízíme vám několik tradičních méně známých receptů pro mlsné jazýčky.
Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Na Bechyňsku připravovali na velikonoční stůl jednoduché jídlo, které se jmenovalo kosmatice. Krajíčky obyčejné kynuté buchty se máčely v rozšlehaných vejcích a smažily na másle. Obdoba tohoto regionálního jídla může mít současnou podobu předkrmu…
Velikonoční hnízda
Potřebujeme:
4 vejce, 4 plátky chleba,50 gstrouhaného sýra,30 gmásla,60 gmléka, 1 vejce, petrželku, sůl.
Postup:
Z mléka a vejce uděláme těstíčko, v něm smočíme plátky chleba a opečeme na másle. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, navršíme na opečené chleby a posypeme strouhaným sýrem. Uprostřed utvoříme jamku, opatrně vložíme syrový žloutek, osolíme a zapečeme v troubě. Před podáváním posypeme petrželkou.
Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek a všelijaké jiné „bejlí“ hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Tradičním, velmi starým, a přitom jednoduchým receptem je zelená polévka z jarních bylinek…
Zelená polévka z jarních bylinek
Potřebujeme:
Po hrsti kopřiv, šťovíku, polníčku, jahodového a fialkového listí a vždy po jedné lžíci popence, pažitky, libečku a bazalky,50 gmásla, 2 žloutky, lžíci hladké mouky a sůl.
Postup:
Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.
…po polévce to chce něco vydatnějšího. Sváteční jídelníček si zaslouží výjimečný pokrm, který však nedá o mnoho víc práce než kterýkoliv jiný…
Velikonoční dušené karbanátky
Potřebujeme:
500 g mletého telecího masa, 1 stroužek česneku, 3 žemle, 1 lžíci sekaného libečku, špetku majoránky, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce kozího sýra, 1 lžíci rozinek, 1 lžíci sekaných ořechů, 2 lžíce mouky, máslo.
Postup:
Do mísy dáme mleté maso, prolisovaný česnek a v mléce namočené žemle. Přidáme sekaný libeček, majoránku, sůl, mletý pepř, vejce, žloutek, strouhaný sýr a dobře promícháme. Nakonec přidáme oprané rozinky, sekané ořechy a ze vzniklého těsta uděláme rukou malé bochánky, které obalíme v mouce a smažíme na tuku po obou stranách. Pak je dáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou v troubě asi dvacet minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Jaképak by to byly Velikooce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesměla chybět, a tak, máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě vyhládne a nádivka se hodí jako výborná velikonoční večeře.
Velikonoční nádivka „Hlavička“
Potřebujeme:
Krupicová kaše nebo pokrájené rohlíky navlhčené vývarem, 6-10 vajec, 600 g masa (po 1/3 telecího, zeného a telecího), bylinky (pažitka, libeček, popenec, mladá kopřiva)
Postup:
Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z jednoho litru mléka. (Místo kaše můžeme použít pokrájené rohlíky navlhčené masovým vývarem). Do vychladlé kaše (nebo vymačkaných rohlíků) zamícháme 6 až 10 vajec a 600 g předem uvařeného masa, nakrájeného na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky. Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.
Ze sladkostí se na Velikonoce pečou tradičně mazance, jidášci či ptáčci z kynutého těsta. Kdo rád experimentuje, může podle kuchařky ze sedmnáctého století vyzkoušet mazanec z tvarohového těsta…

Mazanec z tvarohového těsta
Potřebujeme:
Máslo, smetanu, hladká mouka, tvaroh, droždí, vejce, hřebíček, šafrán
Poměr jednotlivých surovin musíme odhadnout, neboť jej nenajdeme ani v originálním receptu. Za hrudku másla lze považovat množství o velikosti vlašského ořechu, smetany by mělo být asi tak 250 ml a mouka a tvaroh podle potřeby.
Postup:
V rozehřáté smetaně rozpusťte máslo a následně za neustálého míchání přisypávejte mouku. Vznikne polotuhé těsto. Přilijte rozpuštěné droždí, vajíčko a těsto důkladně propracujte. Na závěr ještě přidejte nastrouhaný tvaroh, tlučený hřebíček, špetku šafránu a opět prohněťte.
Z těsta vytvarujte bochánky. Po jejich nakynutí je potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte dozlatova.