Jak v únoru řezat ovocné dřeviny

Péče o ovocné dřeviny vyžaduje soustavnou pozornost. Už samotnou výsadbou mladých stromů se zavazujeme k nepřetržité hlídce růstu a související péči. Během února se můžeme, nestihli-li jsme to dříve, pustit do řezu jádrovin. Poradíme vám, jak ošetřit jabloň či hrušeň a kterým chybám při řezu se vyhnout.

Řez stromů v zimě

Řez jabloní a hrušní v únoru

Většina typů řezu (i výchovný či po výsadbě) se u jádrovin provádí v období od listopadu do března. Únor je tedy jedním z posledních měsíců, kdy se můžeme věnovat ošetření jak mladých, tak i vzrostlých jabloní a hrušní. Stromy jsou bez listí, nejsou na nich plody a v tento čas také zastavují proces růstu, a dobře tak snášejí i silnější zásahy. V tomto období necháváme v klidu třešně, švestky i některé další ovocné dřeviny, které po řezu mají tendenci vypouštět klejotok. Ten by v zimním období mohl zamrznout a poškodit dřevinu. Peckoviny řežeme obvykle ihned po sklizni.

Význam řezu

Péče o korunu ovocných dřevin má význam pro tvar, růst, vzhled i plody. Ostříhaná koruna propouští více světla i vzduchu, což je základem úspěšné úrody. Řez také snižuje riziko vzniku plísňových i jiných chorob. Ne náhodou se říká, že řezání zvyšuje úrodnost a prodlužuje život stromů. Výchovný řez, který se provádí prvních 5 až 8 let po výsadbě, pak slouží také k vytvarování koruny u mladých stromů.

Hrušeň, zralé hrušky
Správně provedené řezy zvyšují úrodnost stromu i jeho životnost

Minimum potřebných znalostí pro správný řez

Řez představuje vždy nepřirozený zásah do růstu dřeviny. Vyvolává reakci živého stromu. Podle jeho provedení se dobíráme výsledků.
Silný řez (hluboké zkrácení větví) vyvolává intenzivnější rašení u několika zbylých pupenů na zkráceném výhonu, zatímco slabý řez způsobuje slabé rašení velkého počtu pupenů. Jednoduše řečeno, části, které chceme podpořit, musíme vynechat, naopak ty nechtěné je nutné výrazně seříznout.

Udržovací a zmlazovací řez jabloní a hrušní

Tento řez provádíme u dřevin se zapěstovanou korunou po ukončení výchovného řezu. V rámci tohoto řezu lze odstranit příliš dlouhé rušivé větve, poté je však potřeba upravit hlavní větve tak, aby se jejich konce nacházely v podobné výšce. Také je potřeba zakrátit i vedlejší větve. Po zmenšení koruny dochází k silnému přírůstku. Mohou se objevit tzv. vlky, velmi slabé výhony, které je potřeba co nejdříve odstranit. V rámci udržovacího řezu lze provést obnovení plodících větví, ty by měly být při udržovacím řezu vždy zmlazeny.

Řezání větve stromu pilkou
Při řezání volte správné větve, jinak stromu můžete uškodit

Prosvětlování a zmlazování

V únoru lze také provést prosvětlení starších stromů i zmlazení. Při prosvětlování odstraňujeme všechny nadbytečné i suché větve od horní části koruny dolů. Starší stromy, které nebyly dlouho ošetřeny, je potřeba prosvětlit i během následujících dvou let. Při zmlazování nejprve prosvětlíme korunu a poté zkrátíme větve přibližně o 1–3 m. Hlavní výhon následně sesadíme až na níže rostoucí větve. Všechny hlavní větve tvořící korunu následně zakrátíme do přibližně stejné výšky. Větve nacházející se níže by měly být delší než ty, které se nachází výše.

Nejčastější chyby při řezu ovocných dřevin, kterým se vyhnout

  1. Rostlina vůbec není řezána.
  2. Nejsou provedené výchovné zásahy, tvar koruny se vyvíjí sám.
  3. Nedodržuje se klasická hierarchie větví – mladé a staré.
  4. Ponechávají se konkurenční výhony – vzniká větvení do tzv. vidlice.
  5. Nedostatek kosterních větví.
  6. Koruna je příliš hustá či příliš holá.
  7. V mládí byl proveden příliš rázný řez.
  8. Žádné či nedostatečné zmlazení ve vyšším věku.
  9. Příliš výrazný řez (podporuje nadměrnou tvorbu vlků).
  10. Neošetření ran.
  11. Řez nezohledňující vzhled konkrétního druhu.
  12. Špatně načasovaný řez, který může ohrozit zdraví stromů, zvláště ořešáků, višní…

Zdroje:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce : 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

STANGL, Martin. Řez ovocných stromů: ovoce na stromech a na ovocných stěnách : drobné ovoce. Čestlice: Rebo Productions, 2002. Zahrada plus.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít