Kdo má rád ryby, jistě čas od času neodolá rybímu grilování pod širým nebem. Ryby mají tu výhodu, že jsou hotové za pár minut, takže na pochoutku nemusíte nijak dlouho čekat. Připravte si makrelu, lososa nebo pstruha!
Grilovaný losos
- 4 ks lososa (filety, podkovy), 2 citrony, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, chilli koření, sůl
Postup:
- Z medu, citronové šťávy, sójové omáčky, hořčice, trochu chilli a soli připravte marinádu, do ní naložte porce lososa a nechejte zhruba hodinu odležet. Grilujte asi 5 minut z každé strany.
Rybářské špízy
Budete potřebovat:
- 600 g směsi ryb bez kůže a nejlépe i bez kostí, 1 citron, worcesterová omáčka, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, zelená petrželková nať na ozdobu
Postup:
- Šťávu z poloviny citronu smíchejte s worcesterovou omáčkou a lžící oleje a touto směsí natřete ryby nakrájené na kousky (asi 3×3 cm). Ryby nechejte v chladu odležet asi 4 hodiny. Poté kousky ryb osolte, napichujte na grilovací jehly a pozvolna grilujte. Máslo a zbytek oleje rozehřejte v rendlíku a směsí průběžně ryby potírejte. Hotové špízy ozdobte petrželkovou natí.
Makrely na pomeranči s bramborami
Budete potřebovat:
- 4 malé vykuchané makrely, 2 šťavnaté pomeranče, 2 – 3 oranžové papriky, 1 kg brambor, olivový olej, vinný ocet, pepř, kmín, sůl
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce takřka doměkka. Omyté papriky zbavte jaderníků a semínek. Omyté a osušené makrely potřete olejem a bohatě posypte kořením (rozdrcený pepř, kmín a sůl). Dejte makrely na gril, přidejte papriky a na čtvrtky překrájené brambory, pozvolna grilujte a průběžně otáčejte. Šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče smíchejte se lžící octa a lžící oleje. Druhý pomeranč nakrájejte na tenká kolečka. Těsně před koncem grilování rozložte plátky pomeranče na ryby, vše potřete pomerančovou marinádou a ještě asi 3 minuty grilujte.
Lososové jehly
Budete potřebovat:
- 250 g lososa bez kostí a kůže, 250 g tresky, 50 g slaniny, 1 citron, 2 lžíce olivového oleje, 3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, mořská sůl, 1 bobkový list, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
- Omyté a osušené ryby nakrájejte na kostky a posypte je směsí rozdrceného pepře, nového koření a bobkového listu. Přidejte sezam, pokapejte citronovou šťávou a olejem. Trochu osolte a nechejte asi půl hodiny odležet. Poté na jehly střídavě napichujte kostky ryb, měsíčky citronu (ten předtím důkladně omyjte v horké vodě) a slaninu na plátky. Zlehka grilujte ze všech stran. Můžete servírovat s grilovanou zeleninou nebo se salátem.
Pstruh v alobalu se zeleninou
Budete potřebovat:
- 4 ks pstruhů, 8 nových brambor, 6 ředkviček, 4 menší mrkve, 4 plátky másla, 1 citron, mletý pepř, sůl, směs čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, estragon …)
Postup:
- Vykuchané pstruhy opláchněte, osušte a zvenku i zevnitř nasolte a opepřete. Každou rybu položte zvlášť na kus alobalu, přidejte nakrájenou zeleninu a brambory i se slupkou. V rendlíku zpěňte máslo a rychle do něj vmíchejte směs nasekaných bylinek – touto zálivkou pak ryby přelijte, nakonec zakápněte citronem a pečlivě zabalte. Ryby v alobalu grilujte přímo na mřížce, a to z každé strany asi 8 – 10 minut.
Grilovaný pstruh ve slanině
Budete potřebovat:
- 4 ks pstruhů, 12 delších plátků anglické slaniny, směs jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, máta, tymián, pažitka, majoránka), pepř, sůl, citronová šťáva
Postup:
- Omyté a osušené pstruhy z vnitřní i vnější strany osolte a posypte pepřem. Vnitřek ryb naplňte směsí bylinek. Do kůže ryby udělejte několik šikmých řezů. Poté pstruhy omotejte plátky slaniny a tu připevněte kovovou jehlou. Ryby grilujte 8 – 10 minut z každé strany. Hotové ryby pokapejte citronovou šťávou a horké servírujte.