Tipy na skvělé borůvkové koláče a moučníky

Modré plody borůvek mají spoustu pozitivních účinků na náš organismus a navíc skvěle  chutnají, tak proč si z nich nepřipravit nějaký sladký dezert? V následujícím článku Vám jich nabízíme hned několik!

Rychlý borůvkovo – tvarohový koláč

Suroviny, které budete potřebovat:

Borůvky
Ilustrační obrázek
  • Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek borůvkového nebo bílého jogurtu, 0,5 hrnku cukru krupice, 0,5 hrnku oleje, 2 vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  • Na tvarohovou náplň: 2 tvarohy, cukr, 3 vejce.

Postup:

  • Z výše uvedených surovin vytvořte těsto a to nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Nahoru poklaďte tvarohovou náplň a povrch posypte drobenkou a borůvkami.

Nepečený borůvkový moučník

Na jednu dortovou formu budete potřebovat:

  • 400 g dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, 4 vanilkové cukry, borůvky (čerstvé nebo kompotované), strouhaná čokoláda a ořechy na ozdobení.

Postup:

  • Nejdříve vyšlehejte šlehačku a poté do ní vmíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem. Dortovou formu vyložte folií, naskládejte vrstvu piškotů, borůvky a šlehačkový krém. Vrstvy postupně střídejte a nakonec zakončete piškoty. Nechejte přes noc odpočinout a vychladnout. Nakonec ozdobte šlehačkou, čokoládou a ořechy dle libosti. Tip: místo dortové formy můžete využít jakoukoliv jinou mísu a pokud připravujete moučník pro dospělé, kápněte tam i alkohol.

Jogurtovo – borůvkový dort

Na jeden dort budete potřebovat:

  • 2 kelímky šlehačky, 30 g želatiny v prášku, 1,5 dcl mléka, 400 ml jogurtu, 70 g cukru, 0,5 kg borůvek, 1 sáček dětských piškotů a vanilkový cukr.

Postup:

  • Želatinu zalijte studeným mlékem a nechejte nabobtnat. Poté ji zahřejte ve vodní lázni, dokud se nerozpustí. Jogurt smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, vmíchejte želatinu, borůvky a šlehačku. Do dortové formy střídavě pokládejte piškoty a směs. Povrch ozdobte borůvkami a nechejte v chladu ztuhnout.

Křehký borůvkový koláč

Na 1 plech budete potřebovat:

  • Na těsto: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 žloutky, 330 ml mléka, špetku soli, prášek do pečiva, citronovou kůru a šťávu z 1 citronu, 0,5 kg borůvek.
  • Na drobenku: cukr, máslo, hrubá mouka, vanilkový cukr

Postup:

  • Máslo, cukr a žloutky vyšlehejte, přidejte mléko, mouku, sůl, prášek do pečiva, citronovou kůru a šťávu. Všechno důkladně promíchejte a poté rozetřete na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto poklaďte okapané borůvky a posypte drobenkou. Pečte pozvolna v předehřáté troubě asi 45 – 60 minut dozlatova.

Koláč s borůvkami a drobenkou

Na 1 plech budete potřebovat:

  • Na těsto: 400 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 120 g tuku na pečení, 42 g droždí, 1 vejce, špetka soli, lžička strouhané citronové kůry, borůvky.
  • Na drobenku: hrubá mouka, cukr, máslo.

Postup:

  • Do mísy s moukou přidejte kvásek, připravený z droždí mléka a části cukru. Potom přidejte zbytek cukru, sůl, citronovou kůru, vejce a změklý tuk. Vypracujte těsto a nechejte jej vykynout v teple. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a poklaďte borůvkami. Posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut.

Borůvková bublanina

Budete potřebovat:

  • 220 g hladké mouky, 220 g cukru krupice, 5 vajec, 5 lžic másla, 5 lžic horké vody, borůvky, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu.

Postup:

  • Rozpusťte máslo a nechejte jej vychladnout. Mezitím propláchněte borůvky a dejte je okapat. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a jakmile se začnou dělat „puchýřky“, přišlehejte horou vodu. Za stálého míchání přidejte mouku, máslo a vše důkladně promíchejte. Těsto vlijte na plech, který jste vymazali a vysypali moukou. Povrch posypte borůvkami a pečte v předehřátí troubě dorůžova.

Foto: bilberry legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář