Velikonoční beránek z parní trouby

Velikonoce se pomalu blíží a každá hospodyňka se chce ukázat v tom nejlepším světle. Kromě úklidu přichystá i řadu dobrot, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Rodinou oblíbený je zejména piškotový beránek. A co takhle upéct ho v parní troubě? Výslednou chutí budete překvapeni!

Velikonoční beránek

Proč si pořídit parní troubu?

Bez pečící trouby se neobejde žádná domácnost. Pokud uvažujete o nové, správnou volbou je pečící trouba s přidanou párou. V parní troubě připravíte zdravé pokrmy, které si zachovávají svou chuť a neničí se v nich vitaminy a minerály. Jedná se o zdravý způsob vaření, který vám pomůže udržet štíhlou linii a zároveň udělat něco pro zdraví celé rodiny.

Parní trouba umožňuje šetrnou tepelnou úpravu potravin. Maso se nevysušuje a zelenina si uchovává svou barvu. Navíc v ní můžete zavařovat a žádný pokrm v ní nezkazíte. Do parní trouby můžete postupně vkládat jednotlivé suroviny a nemusíte používat příliš tuku, soli ani koření. Potřebujete více důvodů, proč si pořídit parní troubu?

Jak parní trouba funguje?

V parní troubě se nachází zásobník vody, která se během pečení přeměňuje na páru a je vháněna do vnitřku trouby. Pára o teplotě 40 až 100 stupňů Celsia nenarušuje buněčnou strukturu potravin, jako se tomu děje v tlakových hrncích. Jídlo si zachovává svou přirozenou chuť, nemění svůj vzhled a neztrácí důležité látky. A co potěší každého začínajícího kuchaře, jídlo v parní troubě nikdy nepřipálíte. Na trhu seženete tzv. multifunkční parní trouby, v kterých můžete vařit v páře i péct pomocí horkého vzduchu.

Další výhody parní trouby

Parní trouba je nedílnou součástí vašeho zdravého životního stylu. Většina jídel je v troubě hotova za mnohem kratší dobu a při souběžném pečení více pokrmů nedochází k přenosu chutí a vůní. V parní troubě rovněž můžete ohřívat pokrmy, odšťavňovat nebo sterilizovat kojenecké lahve. Během pečení se trouba neznečišťuje a vám tak odpadá její neustálá údržba. Nastavit si na ní můžete libovolnou intenzitu páry a horkého vzduchu. Jakmile tuto troubu vyzkoušíte, už nebudete chtít jinou!

Ovládání trouby je jednoduché a intuitivní

V obchodech a e-shopech zakoupíte nejčastěji vestavěné parní trouby, ale uspokojena bude také poptávka po samostatně stojících parních troubách. Nechybí na nich přehledný displej a přednastavené programy pro pohodlné používání trouby. Obsluhu trouby zvládnou mladí lidé i senioři, neboť není nikterak složitá. Pokud však postrádáte inspiraci, jak vařit v parní troubě, mnoho užitečných informací naleznete na internetu nebo v článku Vaření s parní troubou.

Parní trouba je správnou volbou, když dbáte o zdraví celé rodiny nebo potřebujete zhubnout. Na trhu zakoupíte trouby s různou velikostí užitného objemu a v různých rozměrech. Jedno ale všechny mají společné: uvaříte v nich lahodné jídlo s minimem tuku!

velikonocni-beranek2

A nakonec… Recept na piškotového beránka!

Suroviny: 4 lžíce horké vody, trochu rumu, 1 hrst ořechů, 4 lžíce oleje, 1 hrst rozinek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička kypřicího prášku, 4 vejce, 120 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky

Postup: Žloutky ušlehejte s oběma cukry, horkou vodou a rumem a přidávejte olej. Lehce vmíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek, sekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijte do vymazané a kokosem vysypané formy na beránka, přiklopte druhou polovinou formy a pečte na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

Parní trouba je správnou volbou, když dbáte o zdraví celé rodiny nebo potřebujete zhubnout. Na trhu zakoupíte trouby s různou velikostí užitného objemu a v různých rozměrech. Jedno ale všechny mají společné: uvaříte v nich lahodné jídlo s minimem tuku!


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář