Už při vyslovení názvu tohoto všestranného pomocníka v domácnosti se nám v ústech vytvoří příjemně kyselo. Ocet je stejně jako sůl a cukr nenahraditelný. Dodává skvělou chuť celé řadě jídel, je zdravý, ale je nepostradatelný i při údržbě kuchyně.
Z historie octu
Již v dávných dobách lidé zjistili, že zkvašením a zkysnutím vína vznikne ocet, protože doslovným překladem francouzského slova vinaigre je kyselé víno, stejně jako jeho latinský název vinum (víno) a acer (trpký, kyselý).
Ocet se nejdříve používal jako čistidlo, jednak v domácnostech, ale například také loďstvo využívalo ocet k drhnutí paluby. V léčitelství byl využíván při infekcích a poraněních. Teprve později lidé zjistili, že se ocet výborně hodí k dochucování nejrůznějších pokrmů.
Druhy octu a jejich použití
Nejběžnějším druhem je ocet lihový, dalšími známými druhy jsou ocet jablečný, ocet vinný a ocet rýžový.
Lihový ocet
Lihový 8% ocet používáme při klasické sterilizaci okurek, ale přidáváme jej také do nálevů k zavařování dalších druhů zeleniny: červené řepy, květáku, kopru, celeru a hub.
Jablečný ocet
V kuchyni jablečným octem dochucujeme nejčastěji saláty, marinády a zeleninové pokrmy. Jablečný ocet získáme vykvašením jablek a vzhledem k vysokému množství vitamínů a minerálů je velice prospěšný našemu organismu. Jablečný ocet pomáhá při bolestech hlavy, zánětech dýchacích cest, sportovních zraněních, hemeroidech, ale také při kožních onemocněních, k úpravě trávení nebo při detoxikaci organismu.
Používá se formou nápoje zředěný s vodou, ke kloktání či jako zábal nebo obklad.
Vinný ocet
Vinný ocet se vyrábí z vína bílého i červeného. V kuchyni jeho přidáním dodáme chuť salátům a dresinkům, používáme jej k dochucení omáček, k přípravě ryb i k pečeni.
Rýžový ocet
Rýžový ocet je nejběžnějším ochucovadlem v asijských kuchyních, především na dochucení rýže při výrobě sushi, je vhodný do salátů a marinád na maso.
Ocet v domácnosti
Ani byste nevěřili, k čemu všemu se dá použít ocet v domácnosti.
Ocet v kuchyni
Každá hospodyňka určitě ví, že po umytí lednice vodou s čisticím prostředkem, je dobré, ještě ji poté vytřít vodou s octem. Zabráníme tím nežádoucím pachům. Zaschlé nečistoty v mikrovlnce vyčistíme tímto způsobem: do misky nalijeme sklenku vody a čtvrt sklenky octu. Necháme asi 5 min. zahřívat a po částečném vychladnutí touto vodou mikrovlnku umyjeme. Sporák a obkládačky odmastíme neředěným octem, poté přetřeme čistou vodou. Dále ocet vyčistí termosky a poradí si i se skvrnami na nádobí.
Ocet pro zdraví
Zábal na vlasy: 1 lžička jablečného octu, 2 lžíce olivového oleje a 3 bílky smícháme, naneseme na vlasy, necháme působit 30 minut, poté opláchneme a umyjeme šamponem. Zábal prospívá zejména mastným vlasům a v lasům se začínajícími šedinami. Proti únavě: do koupele přidáme 2 šálky jablečného octu.
Jako kloktadlo: sklenku teplé vody smícháme s 1 lžící jablečného octu a 1 lžičkou soli.
Ocet odstraňuje plíseň, spolu se sodou je dobrým prostředkem k odstranění vodního kamene a pročištění odpadů, odmašťuje radiátory. Ocet se výborně hodí i k potírání kůže po bodnutí hmyzem. Ránu desinfikuje a minimalizuje svědění. Je to zkrátka všestranný pomocník v domácnosti.