Grilujeme chutně a zdravě

S příchodem jara začíná také nová grilovací sezóna. Naše grily již nedočkavě vyhlížejí okamžik, kdy se znovu přesunou na dvůr či zahradu a stanou se středem zájmu celé společnosti. V tomto článku se dozvíte, jakým způsobem o gril pečovat, aby byly pokrmy nejenom chutné, ale také zdravé. Pokud gril dosud nevlastníte, tak vám nabídneme několik tipů, které vám usnadní výběr toho pravého.

Nezapomínejte na údržbu

Mnoho lidí mylně považuje grily za téměř bezúdržbová zařízení. Pro odstranění nečistot z povrchu

Pouze na kvalitním grilu lze bez obav grilovat
Pouze na kvalitním grilu lze bez obav grilovat

mřížky nechávají gril chvíli puštěný naprázdno a domnívají se, že je takový způsob dostačující. Ve skutečnosti by to však mělo fungovat podobně jako s kuchyňským sporákem – veškeré nečistoty by se měly pravidelně odstraňovat. Určitě si totiž nepřejeme připravovat pokrmy na sazích a starém přepáleném oleji!

Zvolte kvalitní značku

Mezi světovou špičku v oblasti grilovací techniky patří již více než 60 let grily Weber, které se vyznačují velmi kvalitním provedením. Určitě tedy neuděláte chybu, pokud sáhnete po některém produktu této značky. Postup údržby se bude mírně lišit podle toho, zda si zvolíte klasický gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril.

Čištění grilů na uhlí a na plyn

V obou případech se doporučuje gril ještě zatepla vyčistit drátěným kartáčem, a to nejlépe po každém použití. Pokud bychom nechali rošt vychladnout, pak by se na něm zbytky potravin přichytily.

U grilů na dřevěné uhlí je třeba pamatovat na pravidelné odstraňování vychladlého popela. Pro důkladnější vyčištění víka a vnější strany kotle můžete použít ekologický čistič na grily. Mastnotu se doporučuje průběžně odstraňovat, protože by mohla po čase narušit povrchovou úpravu grilu.

U plynových grilů bychom zase pro změnu neměli zapomínat na občasnou demontáž hořáku a jeho vyčištění ocelovým kartáčem. Vyplatí se zkontrolovat také průchodnost ventilů.

Recepty na gril

S řádně vyčištěným grilem můžeme směle zorganizovat zahradní party, na kterou budou naši hosté rádi vzpomínat. Pro inspiraci vám může posloužit stránka s recepty na gril, kde naleznete snadné i náročnější pokrmy s podrobným popisem přípravy. Ať už zvolíte jednoduchý pikantní hermelín nebo třeba náročnější kuře tandoori či turecký med s fíky – grilování je zábavou, která vás rozhodně nikdy nezklame!

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít