Recepty na guláš: Pokaždé jinak

Na první pohled vypadá každý guláš na talíři stejně a ani základní příprava masa se téměř od sebe nijak výrazně neliší. Přesto je guláš pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů.

Většinou má každý svůj vlastní recept, a některé dokonce patří mezi rodinné stříbro. Tradiční guláš je však typický pronikavě červenou barvou pramenící ze surovin, které jsou pro něj naprosto nezbytné.

Mezi ně patří především kvalitní pěkně prorostlé čerstvé maso v co největším množství, dobrá mletá paprika a Klasický hovězí gulášsamozřejmě slušná hromádka cibule. Té má být podle znalců guláše nejméně tolik, kolik je hmotnost masa. A gurmeti? Ti neváhají maso podlévat červeným vínem, guláš servírovat v pečeném chlebu a zdobit jej na talíři brusinkovým džemem či šlehačkou. Co se týče příloh, s gulášem je největší kamarád houskový knedlík, ale jsou i tací, kteří nepohrdnou dobrým chlebem, noky, či těstovinami.

Guláš po zálesácku

Potřebujeme:

600 g předního hovězího masa, 150 g bílých fazolí, 20 g sušených hub, 60 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 15 g mleté papriky, 5 dl vody, sůl, pepř, kmín, 40 g rajčatového protlaku, 30 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, majoránku, 30 g slaniny, 100 g zeleniny (mrkev, hrášek, květák)

Postup:

Fazole den předem namočíme a uvaříme, houby namočíme a uvaříme. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme trošku vody, na malé kostky nakrájené maso, sůl, pepř a za stálého míchání osmahneme. Přidáme trochu vody, kmín, protlak a pod pokličkou zvolna dusíme.

Když je maso téměř hotové, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, krátce orestujeme, podlijeme teplou vodou, rozšleháme, přidáme utřený česnek, majoránku a vaříme do úplného změknutí masa. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso, přidáme vařené fazole, nakrájené vařené houby, povařenou zeleninu, nakrájenou a orestovanou slaninu.

Dochutíme a krátce prohřejeme. Podáváme s tmavým chlebem nebo tmavým pečivem.

Jemný smetanový guláš s houbami a zelím

Potřebujeme:

750 g vepřové plece, 75 g rostlinného tuku, 150 g cibule, 10 g mleté papriky, 4 dl vody, 20 g sušených hub, sůl, 400 g hlávkového zelí, cukr, ocet, 250 g smetany, 40 g hladké mouky.

Postup:

Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme rozsekané a předem namočené houby, sůl a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájené zelí, trochu cukru a octa a dusíme doměkka.

Před dokončením zalijeme smetanou s rozkvedlanou moukou a povaříme. Podle chuti přisolíme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Guláš s vepřovými játry

Potřebujeme:

400 g vepřového bůčku, 400 g vepřových jater, 70 g tuku, 125 g cibule, 3 stroužky česneku, 30 g rajčatového protlaku, 5 dl vody, 30 g hladké mouky, 250 g sterilovaného leča, 30 g feferonek.

Postup:

Bůček nakrájíme na kostky, vložíme do nakrájené a osmažené cibulky, orestujeme, přidáme kmín, sůl, utřený česnek, protlak, zalijeme polovinou vody a dusíme do poloměkka. Přidáme nakrájená játra, podusíme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, promícháme a dusíme do měkka. Ke konci přidáme lečo a nasekané feferonky, a krátce povaříme. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb, noky nebo netradičně vařenou rýži.

Cikánský guláš

Potřebujeme:

750 g předního hovězího masa, 80 g rostlinného tuku, 200 g cibule, 15 g mleté papriky, sůl, pepř, 40 g rajčatového protlaku, kmín, 5 dl vývaru, 200 g brambor, 2 stroužky česneku, majoránku, 50 g slaniny, 100 g paprik, 75 g sterilovaných okurek.

Postup:

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme do poloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestovanou, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme. Podáváme sypané jemně nakrájenou kadeřavou petrželkou.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

2 Comments - Napsat komentář

  1. Receptů na guláš je nepočítaně, mám pocit, že každá rodina ho dělá jinak. Mně dost nadchl guláš na grilu, je to zase trošku něco jiného a může asistovat celá rodina :)

    Reagovat
  2. Proč, prosím, píšete, že v guláše má být minimálně tolik cibule,kolik je masa, když potom uvádíte recepty, kde je cibule jenom pětina vahového množství masa? A dávat do guláše sterilizované lečo, no, to je gastronomie 80. let minulého století, tomu snad už ani nikdo nebude věřit, natož to dělat, nebo, paní Kuchařko? ;=)))

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít