Recepty na velikonoční menu

Lámete si hlavu co uvařit na svátky jara a čím pohostit koledníky? Nabízíme vám několik tradičních méně známých receptů pro mlsné jazýčky.

Některé krajové pokrmy se na velikonočních stolech udržely dodnes, mnohé upadly v zapomnění. Na Bechyňsku připravovali na velikonoční stůl jednoduché jídlo, které se jmenovalo kosmatice. Krajíčky obyčejné kynuté buchty se máčely v rozšlehaných vejcích a smažily na másle. Obdoba tohoto regionálního jídla může mít současnou podobu předkrmu…

Velikonoční hnízda

Potřebujeme:

4 vejce, 4 plátky chleba,50 gstrouhaného sýra,30 gmásla,60 gmléka, 1 vejce, petrželku, sůl.

Postup:

Z mléka a vejce uděláme těstíčko, v něm smočíme plátky chleba a opečeme na másle. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, navršíme na opečené chleby a posypeme strouhaným sýrem. Uprostřed utvoříme jamku, opatrně vložíme syrový žloutek, osolíme a zapečeme v troubě. Před podáváním posypeme petrželkou.

Kundrlátek, vopenec, vopich, kundrásek a všelijaké jiné „bejlí“ hospodyně využívaly do velikonočních nádivek, slaných závinů a polévek. Tradičním, velmi starým, a přitom jednoduchým receptem je zelená polévka z jarních bylinek…

Zelená polévka z jarních bylinek

Potřebujeme:

Po hrsti kopřiv, šťovíku, polníčku, jahodového a fialkového listí a vždy po jedné lžíci popence, pažitky, libečku a bazalky,50 gmásla, 2 žloutky, lžíci hladké mouky a sůl.

Postup:

Bylinky přebereme, opereme a jemně usekáme. Uděláme světlou jíšku z másla, přidáme bylinky a trochu je v jíšce osmažíme. Zalijeme vodou, kolik je třeba, osolíme a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme rozšlehanými žloutky.

…po polévce to chce něco vydatnějšího. Sváteční jídelníček si zaslouží výjimečný pokrm, který však nedá o mnoho víc práce než kterýkoliv jiný…

Velikonoční dušené karbanátky

Potřebujeme:

500 g mletého telecího masa, 1 stroužek česneku, 3 žemle, 1 lžíci sekaného libečku, špetku majoránky, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce kozího sýra, 1 lžíci rozinek, 1 lžíci sekaných ořechů, 2 lžíce mouky, máslo.

Postup:

Do mísy dáme mleté maso, prolisovaný česnek a v mléce namočené žemle. Přidáme sekaný libeček, majoránku, sůl, mletý pepř, vejce, žloutek, strouhaný sýr a dobře promícháme. Nakonec přidáme oprané rozinky, sekané ořechy a ze vzniklého těsta uděláme rukou malé bochánky, které obalíme v mouce a smažíme na tuku po obou stranách. Pak je dáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou v troubě asi dvacet minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Jaképak by to byly Velikooce bez tradiční nádivky? Ta na svátečním stole nikdy nesměla chybět, a tak, máte-li chuť využít jarních darů přírody, hurá na zahrádky a meze. Nasbírejte pár lístečků prvních rašících kopřiv, libečku nebo třeba i sedmikrásek a pusťte se do vaření. Po jarní procházce vám určitě vyhládne a nádivka se hodí jako výborná velikonoční večeře.

Velikonoční nádivka „Hlavička“

Potřebujeme:

Krupicová kaše nebo pokrájené rohlíky navlhčené vývarem, 6-10 vajec, 600 g masa (po 1/3 telecího, zeného a telecího), bylinky (pažitka, libeček, popenec, mladá kopřiva)

Postup:

Uvaříme hustou krupicovou kaši asi z jednoho litru mléka. (Místo kaše můžeme použít pokrájené rohlíky navlhčené masovým vývarem). Do vychladlé kaše (nebo vymačkaných rohlíků) zamícháme 6 až 10 vajec a 600 g předem uvařeného masa, nakrájeného na kostičky. Osolíme a přidáme sekané bylinky. Směs dobře promícháme, dáme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova. Hlavička je dobrá teplá i studená, nejlépe v kombinaci se zeleninovým salátem.

Ze sladkostí se na Velikonoce pečou tradičně mazance, jidášci či ptáčci z kynutého těsta. Kdo rád experimentuje, může podle kuchařky ze sedmnáctého století vyzkoušet mazanec z tvarohového těsta…

Mazanec
Mazanec

Mazanec z tvarohového těsta

Potřebujeme:

Máslo, smetanu, hladká mouka, tvaroh, droždí, vejce, hřebíček, šafrán

Poměr jednotlivých surovin musíme odhadnout, neboť jej nenajdeme ani v originálním receptu. Za hrudku másla lze považovat množství o velikosti vlašského ořechu, smetany by mělo být asi tak 250 ml a mouka a tvaroh podle potřeby.

Postup:

V rozehřáté smetaně rozpusťte máslo a následně za neustálého míchání přisypávejte mouku. Vznikne polotuhé těsto. Přilijte rozpuštěné droždí, vajíčko a těsto důkladně propracujte. Na závěr ještě přidejte nastrouhaný tvaroh, tlučený hřebíček, špetku šafránu a opět prohněťte.

Z těsta vytvarujte bochánky. Po jejich nakynutí je potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte dozlatova.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít