Vychutnejte si svůj šálek čaje

Věděli jste, že čaj je hned po vodě druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě? Všechny druhy čaje pocházejí ze stejné rostliny Camellia sinensis (čajovníku čínského), každý z nich však má svoji nezaměnitelnou chuť a aroma. Je to s nimi podobné jako s vínem – existuje více Čaj3 000 různých odrůd, které se navíc liší podle oblasti, ve které rostou, a také v závislosti na klimatických podmínkách v daném roce.

Čaje se většinou rozdělují do pěti základních kategorií: černé, zelené, polozelené (oolong), bílé a puerh. Některé z nich se připravují fermentací čajových lístků, jiné se získávají sušením na slunci. Ať už jste milovníky kteréhokoli z nich, můžete nyní využít výhodné nabídky internetového obchodu Čajový dýchánek.cz. Vybrat si můžete z širokého sortimentu čínských, indických a japonských sypaných čajů.

Alternativní čaje

Pokud nepatříte mezi příznivce kofeinu, tak můžete zvolit také „alternativní čaje“, jako jsou rooibos, honeybush nebo yerba maté. Nejedná se sice o čaje v pravém slova smyslu, mají však svoji nezaměnitelnou chuť, na kterou nedá mnoho lidí dopustit. Něco podobného platí také o velmi širokém spektru směsí ovocných a rostlinných čajů. Jen namátkou můžeme jmenovat např. citronádu, apple ginger, bambusový čaj, thajský ženšen či ginkgo biloba.

Není nad pravý čaj

Stále váháte jaký čaj si zvolit? Pokud nepatříte mezi čajové experty, kteří se mohou pochlubit rozsáhlými znalostmi, máme pro vás několik rad.

Černý, nebo raději zelený?

Zdaleka nejznámějším druhem jsou černé čaje. Charakteristická černá barva vzniká v důsledku oxidace, ke

Pole s čajem
Pole s čajem

které dochází během sušení. Vyznačují se výraznou chutí a vysokým obsahem kofeinu. Jistě jste se již setkali s čaji, jako jsou Darjeeling, Assam nebo Ceylon, pojmenovanými podle oblastí, z nichž pocházejí.

Druhou nejrozšířenější kategorií jsou zelené čaje, které jako jediné neprocházejí procesem oxidace. V čínské a japonské medicíně jsou po staletí známé jejich příznivé léčivé účinky, které souvisí s vysokým obsahem vitamínů a antioxidačních látek. Zlepšují náladu a duševní svěžest, a to i přes svůj nižší obsah kofeinu.

Zkuste něco nového

Za skutečné „šampaňské mezi čaji“ jsou považovány čaje oolong. Jeho chuť a aroma nejsou tak výrazné jako třeba u černého čaje – často bývají přirovnávány k čerstvým květinám či ovoci. Jemně sladkou chutí se vyznačují bílé čaje, které jsou nejvzácnějším ze všech druhů. Pro jejich přípravu se používají nejranější výhonky čajovníku. Nakonec bychom neměli zapomenout zmínit ani čaje puerh, které procházejí dvojitou fermentací. Při jejich pití sice nemůžeme očekávat velký požitek, mohou však být skvělým pomocníkem při trávících obtížích.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. Skvělé informace, děkuji. Nedávno jsem zkusila máslový čaj a je taky super. V podstatě se jen do černého čaje přidá trochu másla a cukru, můžete přidat i trochu zázvoru.

    Reagovat

Přidejte komentář