Pelyněk estragon (česky též kozalec), víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých, patří mezi jednu z méně známých bylinek. Na českých zahrádkách bychom ho v současné době našli spíše zřídka, daleko běžnější je ve francouzské či jihoevropské kuchyni, kde tvoří nedílnou součást zdejších pokrmů. Ovšem situace se pomalu začíná měnit, a pokud jste o něm zatím neslyšeli, je pomalu načase se s estragonem seznámit.

Popis bylinky
Estragon (Artemisia dracunculus) je blízce příbuzný s ostatními druhy pelyňku, na rozdíl od nich však neobsahuje žádné hořké látky, což ho přímo předurčuje k využití jako koření. Rostlina je silně aromatická. Dorůstá výšky kolem jednoho metru, vyznačuje se charakteristickými kopinatými listy porostlými jemnými chloupky. Od srpna do října vykvétá pouze drobnými, takřka nenápadnými žlutými květy uspořádanými v latnatá květenství. Ke sklizni jsou určeny listy, které se následně suší a používají v kuchyni.

Pěstování estragonu
Třebaže domovinou této bylinky je střední a jihozápadní Asie a hojně se pěstuje ve Středomoří, kde je klima daleko příznivější, jeho pěstování v našich podmínkách je poměrně snadné. Estragon bude vyžadovat stinné až polostinné stanoviště s dostatečně humózní a propustnou půdou. Při dlouhodobějším suchu nezapomeňte na občasnou zálivku, pozor však na přemokření.
Estragon je poměrně citlivý na mráz, před zimou je proto důležité přikrýt kořeny ochrannou vrstvou chvojí nebo hlíny, aby se zabránilo vymrznutí kořenů. Jinou možností je přesadit rostlinu do květináče a uschovat ji například na terase.
Protože estragon má sklon dřevnatět, jednou za tři až čtyři roky rostliny omlazujte – na jaře či na podzim je vyryjte ze záhonu, prostříhejte, rozdělte a přesaďte.
Využití v kuchyni i léčitelství
Již ve starověku byly známy jeho příznivé účinky na lidské zdraví. Koneckonců i latinský název pro estragon je odvozen od jména řecké bohyně Artemis, známé jako ochránkyně panen. Zde je jasně patrná souvislost s abortivními účinky pelyňků. V minulosti se odvary z těchto rostlin používaly jako lidový prostředek pro vyvolání potratu. Dále jsou známy tonizační účinky estragonu. Tlumí křeče, pomáhá při poruchách trávení a účinně bojuje se střevními parazity.
V kuchyni najde estragon bohaté uplatnění. Sušené listy jsou vhodné k dochucení omáček, masitých nebo zeleninových pokrmů, používá se i jako prostředek k aromatizaci různých nálevů. Vyznačuje se typickou hořkosladkou chutí a mírně pikantním nádechem. Je tradiční součástí blízkovýchodní a středomořské kuchyně.