Originální dárek pro muže i ženy? Darujte vlastnoručně vyrobenou jedlou kytici!

Jedlá kytice z ovoce

Přemýšlíte nad originálním dárkem pro někoho ze svých blízkých? Jedlá kytice udělá radost všem bez ohledu na pohlaví i věk. Výběrem lahůdek a sladkostí ji navíc můžete přizpůsobit chutím dané osoby, takže s ní zaručeně nikdy nešlápnete vedle. Jak ale takovou jedinečnou kytici vyrobit? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Jedlou kytici lze vyrobit pro každého

Jedlá kytice je dokonale variabilní. Na její výrobu si můžete připravit prakticky cokoliv vás napadne a cokoliv má osoba, které chcete kytici darovat, ráda. Muži, kteří si na květiny příliš nepotrpí, takový pugét z uzenin jistě uvítají. Stejně tak se nad kyticí plnou bonbónů rozzáří nejedna dívka. Jedlá kytice zkrátka představuje univerzální dárek pro muže, ženy i děti jakéhokoliv věku.

Jedlá kytice z jablek
Ovocnou kytici lze sladit i barevně – třeba červená jablka s částečně rozříznutým granátovým jablkem v kontrastu s lístky bylinek

Nápadům se meze nekladou

Výroba jedlé kytice není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Není tedy třeba chodit k odborníkům, aby vám ji uvázali, ale můžete se do ní pustit klidně sami doma. V první řadě si musíte připravit všechny potřebné suroviny. Použít lze lízátka, žvýkačky, ovoce, uzeniny a zeleniny. Jedlou kyticí tedy můžete mile překvapit i vegetariány. Všechny připravené dobroty však musí jít napíchnout nebo jiným způsobem připevnit ke špejli.

Co budete potřebovat?

Nejprve si rozmyslete, zda chcete vyrobit klasický pugét, anebo kytku „zasazenou“ v květináči. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, budete potřebovat navíc k základním potřebám aranžovací hmotu a případně floristický drát. V případě tvorby zeleninové kytice můžete místo aranžovací hmoty použít hlávku ledového salátu.

  • vybrané suroviny dle chutě
  • špejle
  • nůžky
  • celofán
  • stužku
  • provázek

Postup

Než začnete, vše potřebné si vyskládejte na stůl a připevněte dobroty na špejle. Ovoce a zelenina se na špejle nejčastěji napichuje. Pokud vám ale napichování dělá potíže, můžete použít k uvázání floristický zelený drát. S jednotlivými surovinami si můžete pohrát tím způsobem, že je různě rozkrájíte na menší kousky, polejete například čokoládou nebo je naaranžujete do různých tvarů. Například z ředkviček a paprik lze udělat růže nebo také velice pěkně vypadá sýr vykrojený pomocí vykrajovátek na pečení.

Pokud jste se rozhodli pro klasickou kytici, je nutné, abyste k sobě špejle opatrně přikládali a zároveň sledovali, jak se k sobě jednotlivé suroviny hodí. Druhy dobrot můžete mezi sebou různě střídat, stejně tak můžete měnit délku špejlí. Kytici si jednou rukou přidržujte a druhou k ní přidávejte další a další špejle. Nakonec špejle pevně svažte provázkem, přebalte celofánem a znovu svrchu převažte širokou stuhou.

Jedlá kytice ze zeleniny a uzenin
Naše domácí jedlá kytice ze zeleniny a uzenin

Pro začátečníky je leckdy vhodnější zvolit druhý typ kytice, a to ten, kdy se špejle s dobrotami zapichují do připraveného korpusu v květináči. Tímto korpusem může být například hlávka ledového salátu nebo aranžovací hmota. Podle velikosti květináče tedy vyberte velikost korpusu, připravte si všechny lahůdky na špejle a vložte korpus do květináče. Pokud vytváříte zeleninovou nebo uzeninovou kytici, můžete do květináče ještě naaranžovat listy kudrnatého salátu nebo okrasné kapusty, které budou z květináče vidět. Poté špejle do aranžovací hmoty zapichujte podle své kreativity a tak, aby nebyly vidět. Do krajů kytice se tak většinou hodí trochu větší dobroty, které špejle překryjí.


Zde můžete mít reklamu trvale za 99 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář