Jak vypěstovat dobré ředkvičky?

Ředkvičky patří mezi první jarní zeleninu. Je snadné vypěstovat pěkně velké a křupavé ředkvičky, a my vám poradíme jak na to.

Výsev na jaře i na podzim

Ředkvička vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy. Nedaří se jí na těžkých a chudých písčitých půdách, ale vystačí si s běžnou zahradní zeminou.

Ředkvičky
Ředkvičky

Podle odrůdy sejeme ředkvičky od února do dubna. Pro podzimní sklizeň výsev opakujeme v srpnu. Semínka vyséváme do řádků vzdálených na dvacet centimetrů a po vyrašení rostliny jednotíme na tři až čtyři centimetry od sebe.
Pečlivé sjednocení je zárukou, že ředkvička bude mít pro růst bulviček dostatek místa. Ředkvičku je možné vysévat spolu s mrkví, sklidíme ji dříve, než mrkev vyroste. Navíc si ušetříme práci, protože ředkvička vyklíčí dříve a poslouží tak jako značkovač. Snadno tak poznáme, kde mrkve později vyroste. Kromě toho nebude výsev ředkviček tak hustý a jednocení obou plodin bude snazší.

Máme-li v úmyslu ředkvičku rychlit ve studeném skleníku brzy zjara, můžeme sít hustěji do sponu 15 x 3 cm.

Ředkvička je nenáročná

Bude mít ředkvička na záhonu dostatek živin? Obavy z podvýživy jsou v tomto případě naprosto zbytečné. Mezi zeleninami jsou totiž druhy, které vyžadují jen mírné hnojení a existují i takové, které ho nevyžadují, či dokonce vysloveně nesnášejí. Mezi ně patří právě ředkvička, ale i salát, hrách, ředkev, špenát, cibule a česnek.

Pestrobarevný záhon ředkviček

Odrůdy ředkviček se liší podle termínu výsevu na velmi rané, polorané a podzimní, ale také barvou a tvarem bulviček. Na trhu jsou semena ředkviček s čistě bílou bulvou i dužninou, ředkvičky žluté, karmínově červené nebo dvoubarevné. Ranější a odrůdy k rychlení bývají kulaté, letní odrůdy mívají protáhlý tvar, ale není to vždy pravidlem. Pro rychlení a časný výsev se pro jarní období hodí velmi rané odrůdy, pro venkovní pěstování polorané a podzimní odrůdy ředkviček.

Odrůdy ředkviček

Rampouch je osvědčená poloraná odrůda s dlouhými bílými bulvičkami, vhodná pro postupný výsev. Sejeme-li ředkvičku v týdenních intervalech, prodloužíme tím období sklizně.

Z letošních novinek nabízí trh semínka hybridní odrůdy Primara F1, která je

Ředkvičky
Ředkvičky

odolná proti vybíhání do květu a je vhodná pro jarní i podzimní pěstování. Pravidelné kulaté červené bulvičky určitě všechny pěstitele potěší křehkou bílou dužninou.

Pro milovníky obřích plodů je vhodná raná, kulatá odrůda ředkviček jasně červené barvy a bílou, křehkou dužninou Cherry Belle. Je navíc tolerantní k chudým půdám a průměrná velikost bulviček vynikající chuti je opravdu impozantní. Bulvičky dorůstají až dva a půlcentimetrové velikosti. Odrůda je určena pro jarní či podzimní výsev.

Kdo dá přednost neobvyklému vzhledu ředkviček, ten si může vybrat hotovou směs barevných odrůd vhodných pro rychlení i pěstování na záhonu. Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením.

Jak vypěstovat dobré ředkvičky?

Často zalévat a včas sklízet. Pravidelná závlaha podporuje růst a zabraňuje takzvanému vyšeptávání bulviček. Kromě toho je spolehlivou ekologickou ochranou proti některým škůdcům.
Často se na porostu ředkviček objeví malí skákaví brouci – dřepčíci, kteří na zelené nati a listech vyžírají dírky a rostlina pak rychle odumírá. Dřepčíci  se na ředkvičkách objevují v období sucha, a tak dobře zalitý porost je opravdu lákat nebude.
A jak si poradit s jinými škůdci? Netkaná textilie ochrání ředkvičky proti slimákům a v půdě udrží potřebnou vláhu.

Ředkvičky k jídlu i k dekoraci

Ředkvičky se nejčastěji konzumují bez tepelné úpravy, která ani není z nutričního hlediska příliš vhodná. Ohřátím se ztrácejí cenné vitamíny a dužnina velmi rychle změkne. A to je škoda, neboť ředkvičky díky obsahu vlákniny napomáhají dobrému trávení.

Běžně se v kuchyni ředkvička využívá jako obloha pečiva, studených mís či do salátů, do pomazánek v kombinaci s tvarohem či vejci. Pro inspiraci vám nabízíme jeden rychlý recept na zdravou jarní večeři či svačinu:

Ředkvičková pomazánka:

100 g rostlinného másla, 150 g měkkého tvarohu, 200 g ředkviček, 2 vejce natvrdo, sůl, pažitka

Rostlinný tuk ušleháme se solí do pěny, přidáme tvaroh a nadrobno nakrájené ředkvičky a vařená vejce. Smícháme, mažeme na pečivo a zdobíme nasekanou pažitkou.

Foto: PixMac.cz – radishes


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. letos jsem zkoušel pěstovat zlaté ředkvičky, uvnitř jsou také sněhově bílé. spokojenost, ačkoli chuťově jsou shodné s těmi červenými..

    Reagovat

Přidejte komentář