Kopřivová semínka jsou jednou z nejsilnějších tuzemských superpotravin. A není divu, vždyť samotná kopřiva je považována za královnu léčivých bylin. Přitom většina lidí ji považuje za otravný plevel. A to je škoda.
Někteří z Vás možná znají kopřivový šampon, nebo na jaře přidávají kopřivu do velikonoční nádivky. A tím to končí. Ale nemusí. Kopřiva má mnoho využití, nejen v kuchyni. Je to také velmi léčivá bylina. A její semínka se připodobňují k legendárnímu ženšenu. Ten se ve východní Asii používá k léčení již po tisíce let a považují jej tam díky jeho léčivým účinkům za zázrak.
Sběr kopřivových semínek nic nestojí a není namáhavé si je nasbírat a udělat si tak zásoby na celý rok.
Kde všude najdete kopřivu a kdy se dají její semínka sbírat
Kopřivy jsou považovány za plevel a zahrádkáři se jí snaží co nejrychleji zbavit, což je opravdu škoda, kvůli léčivým účinkům, obsahu vitálních látek, pozitivnímu vlivu na zdraví a také širokému využití v kuchyni. Narazit na ně není problém, daří se jim zejména na půdách bohatých na dusík. Najdete je tedy běžně v okolí lidských sídlišt, na zahradách, loukách a na okrajích lesů.
Celoročně se dají sbírat její listy, které jsou nejen chutnou záležitostí, ale také pro tělo a mysl velmi prospěšnou. My se teď zaměříme na semínka. Ta většinou začínají dozrávat během měsíce srpna, někdy ale na ně můžete narazit i dříve a to už v červenci. Jejich sezona končí s říjnem, ale když je dobré počasí, je možné je sbírat ještě i v listopadu.
Jak poznat kopřivová semínka
A jak je poznáte? Nejlépe Vám to ukáže youtube video z kanálu Síly pro život.
Jak již ve videu Melanie říká, kopřiva je dvoudomá rostlina. Semínka se dají sbírat jen ze samičích rostlin. Ty poznáte tak, že semínka z rostliny visí v hroznech dolů. Samčí květy naopak „stojí“ kolmo k rostlině a semínka z nich nebudou.
Správně zralá kopřivová semínka mají tmavozelenou barvu. Pokud jsou již hnědé, nesbírejte je.
Jak je sbírat a jak je zpracovat
Jak kopřivová semínka poznat jsme si již pověděli. Ale co teď s nimi?
Jak na sběr a sušení kopřivových semínek?
Hrozny visící z rostliny sbírejte celé a poté je v slabé vrstvě rozložte na speciální síto na sušení nebo na tác nebo plech vyložený pečicím papírem či novinami. Stejně jako jiné byliny je sušte na stinném a dobře větraném místě. Správně usušená semínka si zachovávají svou barvu.
A jak kopřivová semínka zpracovat?
Po usušení musíte semínka ještě dále zpracovat, než je uskladníte do sklenic. Prosijte je přes jemné síto, abyste je zbavili všech nečistot. Uchovávejte je v uzavřených sklenicích na suchém a tmavém místě.
A na co jsou kopřivová semínka dobrá?
Kopřivová semínka v sobě obsahují potenciál a sílu celé rostliny. Najdete v nich až 80 % kyseliny linolové, která působí jako silný antioxidant. Dále spoustu minerálů a stopových prvků jako železo, draslík, vápník, hořčík a také vitamin C. Stejně jako celá rostlina mají i semínka silné čistící účinky, dále podporují imunitu a také adaptabilitu. Mají pozitivní vliv na řadu orgánů, podporují činnost jater, ledvin, žlučníku a slinivky. Kromě toho jsou vhodné pro diabetiky, jelikož jim pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru.
Jak využít kopřivová semínka v kuchyni
Zelená semínka kopřivy mají využití jako jakákoliv jiná semínka. Díky jejich jemné chuti je hravě schováte do smoothies či různých těst, třeba na palačinky, lívance, nebo i do toho chlebového. Můžete je sypat jak na sladká jídla, jako jsou kaše, jogurty, granola, ale také na ta slaná, jako jsou saláty, rizota, těstoviny, různé masové a zeleninové směsi. Zkuste si ale třeba vyrobit bylinkovou sůl s těmito semínky anebo ji přidat do domácího cukroví, třeba pralinek nebo čokolády.