Velké oblibě se na vánoční tabuli těší kromě klasického pečeného cukroví i to nepečené, které svou jednoduchostí a výbornou chutí ocení každá hospodyňka, která na Vánoce připravuje desítky druhů. Představíme si dva netradiční a jeden tradiční recept.
Nepečené kaštany
Budete potřebovat:
- balení rumových perníčků
- 2 lžíce rumu
- 50g vlašských ořechů
- 100g dětských piškotů
- 120g másla
- bílou a hořkou čokoládovou polevu
Nejdříve si nadrtíme ruměnky neboli rumové perníčky a poté smícháme s nastrouhanými ořechy, piškoty, rumem a máslem. Tuto směs pořádně ručně vypracujeme a ihned po zpracování tvarujeme kaštánky o velikosti asi 3cm. Takto připravené kaštany položíme na tác a vložíme do lednice nebo nejlépe do mrazničky, aby kaštany pořádně ztuhly.
Mezitím si rozehřejeme nejdříve bílou polevu, do které máčíme 1/3 kaštanu v nejširším místě. Poleva nám rychle ztuhne, jelikož jsou kaštany velmi studené, a proto můžeme jít hned máčet do tmavé polevy. Kaštan si pro lepší manipulaci můžete napíchnout na párátko a vnořit do polevy tak, aby zůstala vidět bílá poleva, ale zbytek kaštanu byl celý pokrytý hořkou čokoládovou polevou.
Pokud nemáte rádi nebo nechcete použít čokoládovou polevu, můžete ji klidně vynechat; kaštánky mají vynikající chuť i bez čokolády. Skladovat můžete s ostatními druhy cukroví na chladném místě.
Rozinkové kuličky
Budete potřebovat:
- 100g rozinek
- 100g vlašských ořechů
- lžíci medu
- kakaový prášek
- strouhaný kokos
Kuličky připravíte z předem namočených rozinek ve vodě. Takto nabobtnalé rozinky slijte a rozmixujte nebo pomelte. Do směsi přidejte nastrouhané ořechy a lžíci medu. Celou hmotu pořádně propracujte a v případě moc tuhé nebo naopak řídké konzistence přidejte buď ořechy, nebo rozinky.
Z takto vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo kakaovém prášku. Skladujeme v suchu a chladu s ostatním cukrovím.
Tradiční vosí hnízda podle naší babičky
Budete potřebovat:
- 160g piškotů
- 150g cukr moučka
- 2 lžíce rumu
- 90g másla
- 60g mletých ořechů
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce kakaa
Nejdříve si utřeme máslo s cukrem a pak přidáme rozdrcené piškoty, rum, ořechy, mléko a kakao. Veškeré suroviny propracujeme ve vláčné těsto, které se nesmí moc drobit, ale ani moc lepit.
Do nachystaných formiček na úlky nebo hnízda vtlačujeme kuličku připraveného těsta a uprostřed tvoříme důlek na krém. Pro lepší manipulaci s těstem ve formičce, je vhodné buď vysypat formičku, nebo obalit kuličku těsta v moučkovém cukru.
Připravené úlky se nechají na plechu odležet a plní se až těsně před Vánocemi. Plníme je buď klasickým máslovým, nebo šlehačkovým krémem; do krému vkládáme brusinku nebo zavařenou jeřabinu a zalepujeme lineckým kolečkem dle klasického receptu.