Velké oblibě se těší borůvky nejen u dětí, ale i dospělých. Jejich plody patří mezi jedny z nejzdravějších plodů a svou jedinečnou chutí se řadí mezi nejchutnější a nejoblíbenější ovoce.
Druhy borůvek
Rozeznáváme několik druhů borůvek; nejznámějším a taktéž nejprodávanějším druhem v současnosti je však borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum). Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka – tedy muchovník a například zimolez kamčatský, který však botanicky s borůvkou nemá nic společného, přesto se však považuje za jeden z druhů borůvek.
Pěstitelé si můžou vybírat jak mezi různými tvary plodů, tak mezi ranými, středně ranými či pozdními typy. Taktéž si přijdou na své i lidé, kteří nemají vlastní zahrádku, jelikož jsou k dostání i druhy balkónové.
Jako zajímavý kultivar a tip pro vaši zahradu může být například hit posledních měsíců – růžová borůvka. Plody této borůvky jsou nejen velice sladké a chutné, ale zaujmou každého svou nevšední barvou.
Pěstujeme borůvky
Pěstování borůvek vyžaduje dodržování určitých pravidel, ale pokud je dodržíte, nebudete mít problém s jejich pěstováním.
Nejdůležitější je zvolit vhodné stanoviště, které by mělo být v polostínu a být rovnoměrně zavlažováno. Borůvky vyžadují kyselou půdu, proto je ideální místo, kde plánujete výsadbu, vykopat a vyměnit zde zeminu za rašelinu.
Pak už jen dodržujte pravidelné hnojení určené na borůvky a zmlazující řez, který provádíme na starém dřevě, tak aby se borůvka omladila a plodila stále velké plody.
Využití borůvek v kuchyni a jejich zdravotní účinky
Borůvky jednoznačně patří do každé kuchyně a nejlepší je konzumovat čerstvé nebo v jogurtu. Můžete si z nich také vyrobit mléčný koktejl, a pakliže jich máte nadbytek, zkuste je zamrazit nebo zavařit.
Obsahují obrovské množství vitaminů jako například vitamin C, A nebo B. Konzumace borůvek má za následek posílení imunitního systému, ochranu před viry a bakteriemi, pomáhá léčit různá infekční onemocnění a taktéž funguje jako prevence různých typů rakoviny. Dále obsahuje mnoho antioxidantů, funguje taktéž jako prevence proti šerosleposti nebo střevním potížím a borůvky také snižují hladinu cholesterolu.
Zkrátka je to přírodní lék, který je naprosto nepostradatelný a zároveň velice chutný a není složité ho zařadit do svého jídelníčku.
Pokud borůvky pěstujete na své zahradě nebo terase, můžete z rostlin využít nejen jejich plody, ale také listy. Ze svařených listů pak vytvoříte přípravek na kloktání, který stejně jako plody borůvek, obsahuje antibakteriální látky.