Pěstujeme a konzumujeme borůvky

Velké oblibě se těší borůvky nejen u dětí, ale i dospělých. Jejich plody patří mezi jedny z nejzdravějších plodů a svou jedinečnou chutí se řadí mezi nejchutnější a nejoblíbenější ovoce.

Druhy borůvek

Rozeznáváme několik druhů borůvek; nejznámějším a taktéž nejprodávanějším druhem v současnosti je však borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum).  Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka – tedy muchovník a například zimolez kamčatský, který však botanicky s borůvkou nemá nic společného, přesto se však považuje za jeden z druhů borůvek.

Borůvka - keř

Pěstitelé si můžou vybírat jak mezi různými tvary plodů, tak mezi ranými, středně ranými či pozdními typy. Taktéž si přijdou na své i lidé, kteří nemají vlastní zahrádku, jelikož jsou k dostání i druhy balkónové.

Jako zajímavý kultivar a tip pro vaši zahradu může být například hit posledních měsíců – růžová borůvka.  Plody této borůvky jsou nejen velice sladké a chutné, ale zaujmou každého svou nevšední barvou.

Pěstujeme borůvky

Pěstování borůvek vyžaduje dodržování určitých pravidel, ale pokud je dodržíte, nebudete mít problém s jejich pěstováním.

Nejdůležitější je zvolit vhodné stanoviště, které by mělo být v polostínu a být rovnoměrně zavlažováno. Borůvky vyžadují kyselou půdu, proto je ideální místo, kde plánujete výsadbu, vykopat a vyměnit zde zeminu za rašelinu.

Borůvky

Pak už jen dodržujte pravidelné hnojení určené na borůvky a zmlazující řez, který provádíme na starém dřevě, tak aby se borůvka omladila a plodila stále velké plody.

Využití borůvek v kuchyni a jejich zdravotní účinky

Borůvky jednoznačně patří do každé kuchyně a nejlepší je konzumovat čerstvé nebo v jogurtu. Můžete si z nich také vyrobit mléčný koktejl, a pakliže jich máte nadbytek, zkuste je zamrazit nebo zavařit.

Obsahují obrovské množství vitaminů jako například vitamin C, A nebo B. Konzumace borůvek má za následek posílení imunitního systému, ochranu před viry a bakteriemi, pomáhá léčit různá infekční onemocnění a taktéž funguje jako prevence různých typů rakoviny. Dále obsahuje mnoho antioxidantů, funguje taktéž jako prevence proti šerosleposti nebo střevním potížím a borůvky také snižují hladinu cholesterolu.

Zkrátka je to přírodní lék, který je naprosto nepostradatelný a zároveň velice chutný a není složité ho zařadit do svého jídelníčku.

Pokud borůvky pěstujete na své zahradě nebo terase, můžete z rostlin využít nejen jejich plody, ale také listy. Ze svařených listů pak vytvoříte přípravek na kloktání, který stejně jako plody borůvek, obsahuje antibakteriální látky.

Foto: Borůvky 1, Borůvky 2


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář