Grilujeme zdravě

Všichni se asi shodneme na tom, že grilované pokrmy skvěle chutnají. Jak je to ale s jejich zdravotní nezávadností? Měli bychom se obávat nežádoucích účinků tohoto způsobu přípravy pokrmů?

Máme pro vás dobrou zprávu, že grilování je rozhodně zdravější než běžné smažení! Pokud budete dodržovat několik jednoduchých pravidel, pak můžete zdravotním rizikům dokonce zcela předejít, ať už používáte klasický zahradní gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril.

Grilování versus smažení

Grilování podstatně sníží obsah tuku v pokrmech. Během tepelné úpravy z potravin odkapává přebytečný tuk, a hotové pokrmy díky tomu obsahují méně Barbequekalorií. Působením sálavého horka navíc dochází k tomu, že se grilované maso „zatáhne“ do sebe, a zůstane proto déle šťavnaté. Nebude tedy potřeba přidávat olej či máslo jako při jiných typech vaření.

Tyto výhody zřetelně vyniknou ve srovnání se smažením, při kterém potraviny absorbují velké množství tuku. I kdyby tedy výchozí surovina nízký obsah tuku, stejně bude nakonec výsledkem velmi tučný pokrm. Kvůli extrémně vysokým teplotám, které vznikají na rozpáleném oleji, navíc ztrácejí některé potraviny svoji šťavnatost a přicházejí o cenné vitamíny.

Grilování lépe uchová vitamíny

Grilování představuje méně agresivní způsob tepelné úpravy, který lépe uchová původní nutriční hodnotu. Intenzivní sálavé horko v kombinaci s kratším časem Grilovaný losos se zeleninoupřípravy pokrmů zajistí, že zůstanou zachovány některé životně důležité vitamíny. Především se jedná o thiamin (vitamín B1), zpomalující stárnutí organismu, a riboflavin (vitamín B2), který podporuje tvorbu červených krvinek a tělesný růst.

Nezapomeňte na marinádu!

Někdy se hovoří o možných karcinogenních účincích grilování. Těmto efektům můžete spolehlivě předejít, pokud potraviny naložíte do kořeněných marinád – výborně se v tomto směru osvědčí např. rozmarýn, česnek, bazalka, majoránka, oregano nebo olivový olej. Kyselé marinády zase dokážou zamezit vzniku škodlivých baktérií, jako jsou listérie.

To však zdaleka nejsou jediné důvody, proč se vyplatí marinovat. Pokud naložíte maso do marinády, tak dosáhnete jeho zjemnění a zároveň zabráníte vysoušení během grilování. Doba potřebná k marinování jednotlivých potravin se může značně lišit – může se pohybovat od jedné hodiny až po celý den. Určitě nic nebrání tomu, abyste si postupně vyzkoušeli různé recepty na grilování!

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít