Jablečné variace

Jablečný koláč
Jablečný koláč – ilustrační obrázek

Jablka patří mezi nejběžnější a nejznámější druh ovoce. Říká se, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla. Proto Vám určitě přijde vhod několik receptů, kterými okouzlíte nejen svou rodinu.

Jablkový salát

Ingredience: 3 jablka, 1 zralá hruška, 1 broskev, hrst rozinek (povařených 3 min. ve vodě a poté odkapaných).

Zálivka: 5 lžic medu, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vody. Med zahřejeme s vodou a vmícháme cukr a citrónovou šťávu.

Jablka, hrušku a broskev oloupeme a zbavené jádřinců a pecek nakrájíme na kostičky. Přidáme rozinky a opatrně promícháme. Ovocnou směs urovnáme do 4 kompotových misek, přelijeme zálivkou a ihned podáváme. Koláč přijde vhod na svačinu.

Jablečná polévka s rýží

Ingredience: 400 g jablek, 60 g cukru, 60 g rýže, skořici a šťávu z citrónu.

Jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na kousky a dáme vařit do necelého litru vody s cukrem. Až se nám jablka rozvaří, polévku přecedíme a dochutíme skořicí a citrónovou šťávou.

Do hotové polévky přidáme zvlášť uvařenou propláchnutou rýži. Polévku podáváme teplou nebo vychlazenou. Jedná se o netradiční pokrm, který Vám ale zachutná.

Kachna pečená s jablky

Ingredience: 1 kachna, 4 jablka, sůl, kmín, cukr moučka

Omytou a osušenou kachnu osolíme zvenku i zevnitř a naplníme oloupanými a na kousky nakrájenými jablky. Otvor sešijeme nití, kachnu po povrchu posypeme kmínem, podlijeme vodou a pečeme.
Při pečení kachnu přeléváme šťávou a občas propícháme masovou vidlicí, aby vyteklo sádlo.
Z měkké upečené kachny vyjmeme jablka, porce kachny jimi obložíme a pocukrujeme.  Podáváme s brambory nebo s rýží. Jedná se o skvělý hlavní chod.

Jablka v županu

Ingredience: 5 až 6 středně velkých jablek, hustější lívancové těstíčko a na obalení smícháme cukr moučku s vanilkovým cukrem a skořicí.

Jablka oloupeme, škrabkou vyloupneme jádřince a nakrájíme na kolečka. Kolečka společně s malým množstvím těstíčka osmažíme na lívanečníku nebo na pánvi do zlatova z obou stran a obalíme ve směsi cukrů se skořicí. Jablka v žipanu jsou skvělou večeří.

Jablka v županu
Jablka v županu

 

Jablkové moučníky

Do jablkových moučníků používáme jablka strouhaná, rozvařená, nakrájená na kousky nebo na kolečka.

Jablkový koláč

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vejce, 150 ml oleje, 150 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
Ingredience na polevu: 150 g másla, 150 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa 4 lžíce rumu- máslo rozpustíme, přidáme kakao, rum a moučkový cukr a utřeme do hladka
Další ingredience:300 g nastrouhaných jablek, hrubě nasekané ořechy

Cukr krupici utřeme do pěny s vejcem a olejem, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, mléko, kakao a rum- utřeme v hladké těsto.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na menší plech a posypeme nastrouhanými jablky s vanilkovým cukrem.

Pečeme při teplotě 180° přibližně 20 minut.

Vychladlý moučník polijeme polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Jablečný koláč
Jablečný koláč

 

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít