Tipy na skvělé borůvkové koláče a moučníky

Modré plody borůvek mají spoustu pozitivních účinků na náš organismus a navíc skvěle  chutnají, tak proč si z nich nepřipravit nějaký sladký dezert? V následujícím článku Vám jich nabízíme hned několik!

Rychlý borůvkovo – tvarohový koláč

Suroviny, které budete potřebovat:

Borůvky
Ilustrační obrázek
  • Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek borůvkového nebo bílého jogurtu, 0,5 hrnku cukru krupice, 0,5 hrnku oleje, 2 vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  • Na tvarohovou náplň: 2 tvarohy, cukr, 3 vejce.

Postup:

  • Z výše uvedených surovin vytvořte těsto a to nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Nahoru poklaďte tvarohovou náplň a povrch posypte drobenkou a borůvkami.

Nepečený borůvkový moučník

Na jednu dortovou formu budete potřebovat:

  • 400 g dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, 4 vanilkové cukry, borůvky (čerstvé nebo kompotované), strouhaná čokoláda a ořechy na ozdobení.

Postup:

  • Nejdříve vyšlehejte šlehačku a poté do ní vmíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem. Dortovou formu vyložte folií, naskládejte vrstvu piškotů, borůvky a šlehačkový krém. Vrstvy postupně střídejte a nakonec zakončete piškoty. Nechejte přes noc odpočinout a vychladnout. Nakonec ozdobte šlehačkou, čokoládou a ořechy dle libosti. Tip: místo dortové formy můžete využít jakoukoliv jinou mísu a pokud připravujete moučník pro dospělé, kápněte tam i alkohol.

Jogurtovo – borůvkový dort

Na jeden dort budete potřebovat:

  • 2 kelímky šlehačky, 30 g želatiny v prášku, 1,5 dcl mléka, 400 ml jogurtu, 70 g cukru, 0,5 kg borůvek, 1 sáček dětských piškotů a vanilkový cukr.

Postup:

  • Želatinu zalijte studeným mlékem a nechejte nabobtnat. Poté ji zahřejte ve vodní lázni, dokud se nerozpustí. Jogurt smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, vmíchejte želatinu, borůvky a šlehačku. Do dortové formy střídavě pokládejte piškoty a směs. Povrch ozdobte borůvkami a nechejte v chladu ztuhnout.

Křehký borůvkový koláč

Na 1 plech budete potřebovat:

  • Na těsto: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 žloutky, 330 ml mléka, špetku soli, prášek do pečiva, citronovou kůru a šťávu z 1 citronu, 0,5 kg borůvek.
  • Na drobenku: cukr, máslo, hrubá mouka, vanilkový cukr

Postup:

  • Máslo, cukr a žloutky vyšlehejte, přidejte mléko, mouku, sůl, prášek do pečiva, citronovou kůru a šťávu. Všechno důkladně promíchejte a poté rozetřete na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na těsto poklaďte okapané borůvky a posypte drobenkou. Pečte pozvolna v předehřáté troubě asi 45 – 60 minut dozlatova.

Koláč s borůvkami a drobenkou

Na 1 plech budete potřebovat:

  • Na těsto: 400 g hladké mouky, 2 dcl mléka, 120 g tuku na pečení, 42 g droždí, 1 vejce, špetka soli, lžička strouhané citronové kůry, borůvky.
  • Na drobenku: hrubá mouka, cukr, máslo.

Postup:

  • Do mísy s moukou přidejte kvásek, připravený z droždí mléka a části cukru. Potom přidejte zbytek cukru, sůl, citronovou kůru, vejce a změklý tuk. Vypracujte těsto a nechejte jej vykynout v teple. Vykynuté těsto rozprostřete na plech a poklaďte borůvkami. Posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut.

Borůvková bublanina

Budete potřebovat:

  • 220 g hladké mouky, 220 g cukru krupice, 5 vajec, 5 lžic másla, 5 lžic horké vody, borůvky, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu.

Postup:

  • Rozpusťte máslo a nechejte jej vychladnout. Mezitím propláchněte borůvky a dejte je okapat. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a jakmile se začnou dělat „puchýřky“, přišlehejte horou vodu. Za stálého míchání přidejte mouku, máslo a vše důkladně promíchejte. Těsto vlijte na plech, který jste vymazali a vysypali moukou. Povrch posypte borůvkami a pečte v předehřátí troubě dorůžova.

Foto: bilberry legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít