Všechny barvy podzimu aneb okrasné kapusty

Okrasaná kapustaOkrasná kapusta a zelí jsou hitem posledních let. Zdobí totiž zahradu ještě dlouho poté, co ji spálí první mrazíky a leckdy vydrží až do Vánoc! Je to rostlina velmi variabilní, kterou můžete pěstovat na záhonu i v truhlíku a i když je její funkce hlavně okrasná, dá se bez obav i sníst.

Tahle pestrobarevná listová zelenina byla pravděpodobně vyšlechtěna v Japonsku. Její původní zbarvení bylo kombinací zelené a růžové, ale dnes je na trhu k dostání celá škála barev od bílé a losové, přes růžovou a karmínovou až po fialovou. Barva je nejsytější uprostřed a směrem k okrajům se postupně ztrácí, ale celek tvoří opravdu úžasnou podívanou. Okrasná kapusta má listy kadeřavé, zelí hladké. Vybarvené růžice leckdy připomínají květ růže často proto končí v hledáčcích makrofotografů.

Nároky na pěstování okrasné kapusty

Aby stihly rostliny dostatečně vyrůst do příchodu prvních mrazů, je dobré koupit a zasadit sazenice na záhon co nejdřív – nejdéle do poloviny srpna, v horských a podhorských oblastech do konce července. Mladé rostliny jsou zelené, někdy s vínovým nádechem. Plně se vybarví teprve po přejití mrazem, takže je dobré nekupovat zajíce v pytli a prodejce si nejdřív ověřit. Ze sazeniček za pár korun z tržnice ne vždy vyroste požadovaná kráska.

Sazeničkám vyhovuje kvalitní hlinitá půda s přídavkem písku v poměru 2:1. Sázet můžeme do dostatečně velkých květináčků a truhlíků nebo volně na záhon. Pěstitelé se někdy ptají po zakrslých variantách určených pro hrnkové pěstování. Ty naštěstí nejsou potřeba. Okrasné kapusty vyrostou jen tolik, kolik místa má jejich kořenový systém. Takže zatímco na okenním parapetu se velikost růžic pohybuje mezi 15-30 cm, jejich kolegyně na záhonu se mohou pyšnit i průměrem okolo jednoho metru! Velikost hlávky můžeme ovlivnit i vzdáleností výsadby jednotlivých sazenic. Pokud budou rostliny vysázeny příliš hustě, růžice budou menší. Ideální rozestup je 50-60 cm.

Okrasná kapusta
Zamýšlené místo pěstování je nutné zohlednit už při nákupu. Sazenice, kterým už kořeny vyčnívají z otvorů v květináčku budou ve svém pomalém růstu pokračovat i na záhonu, a nikdy nedosáhnou plné velikosti. Dbáme také, aby byla růžice dobře vyvinutá a listy pevné a nepoškozené. Povadlé rostlinky raději nekupujeme.

Půda, voda a živiny

Okrasnou kapustu řadíme mezi tzv. pozdní odrůdy a podle toho také volíme techniku pěstování. Vyhovují jí středně těžké půdy s obsahem vápníků. Vysazovat ji můžeme Okrasná kapustapřímo mezi okrasné květiny (např. jiřiny nebo listopadky), které první mrazy spálí a uvolní tak místo barevným košťálovinám.

Pro správný růst je důležitá také dostatečná zálivka a přísun živin. Přihnojujeme pravidelně vícesložkovým hnojivem a zaléváme hojně – to je důležité obzvláště na konci léta. Pozor dáváme také na škůdce. Narazit můžeme na nádorovku kapustovou nebo můru kapustovou. Přítomnost nádorovky poznáme přítomnosti hrbolků různé velikosti na kořenech kapusty. Rostliny špatně prospívají a zakrňují. Prevencí je dostatečné vápnění a okamžité likvidování napadených rostlin.
Můru kapustovou zase prozradí otvory v listech nepravidelného tvaru doprovázené černým trusem. Housenky se nezřídka prokoušou až do srdce hlávky a napadená rostlina začne zahnívat. Naštěstí na ni většinou platí syntetické insekticidy (v obchodě vám určitě poradí).

Použití kapusty v kuchyni

Jak jsem už předeslala v úvodu, okrasná kapusta a zelí se hodí i ke konzumaci. Listy jsou sice trošku tužší, ale chuťově výborné. Možná se ptáte, proč jíst takovou krásu, ale neznám lepší překvapení na rodinnou oslavu nebo párty. Stačí kapustu uvařit, pak lehce orestovat na másle a jemně dochutit solí a pepřem. Lahodí oku i jazyku.
A prospějete tím i svému zdraví. Kapusta obsahuje velké množství vitamínu C (kam se na ni hrabe citrón), vitamín B1, kyselinu listovou, draslík a hojně vlákniny. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, napomáhá správnému zažívání, čisté organismus a podporuje imunitu.
V hlávkách zelí se zase ukrývají vitamíny E, K, B a C, železo, zinek, selen, vláknina a další. Podporuje zdravou střevní mikroflóru, podporuje trávení, pročišťuje organismus a dokáže na sebe navázat některé jedovaté látky, především kovy.

Je tedy jen na vás, jestli se rozhodnete barevné hlávky na podzim sklidit, nebo je ponecháte na místě jak okrasu. A pokud by vám bylo krásných rostlinek přece jenom líto, můžete je použít jako základ do moderních květinových aranžmá. Budou vypadat perfektně.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít