Jak na výsev a výsadbu kedlubnu

Kedluben (Brassica oleracea var. gongylodes) patří mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Je populární pro svou chuť i poměrně snadné pěstování. Chutná dobře syrový, dušený či vařený. V dubnu začíná jeho hlavní sezona. Pusťte se s námi do výsadby raných či výsevu letních a pozdních odrůd a mějte k dispozici čerstvé kedlubny v průběhu celé sezony.

Kedlubny na stole
Jak na výsev a výsadbu kedlubnu

Kedluben na jaře, v létě i na podzim

Během měsíce dubna začíná čas, kdy můžete vysazovat na záhon či do pařeniště předpěstované sazeničky rané odrůdy této zeleniny, stejně tak se můžete pustit do výsevu letních a pozdních odrůd. Dobře rozfázovaná výsadba i výsev vám zajistí dostatek této zeleniny v průběhu celé sezony.

Výsev letních a pozdních odrůd

Letní odrůdy kedlubnů vysejte začátkem dubna a pak znovu na konci měsíce, pokud chcete sklízet po delší období. Množství osiva volte podle toho, kolik jste schopni této zeleniny nárazově zkonzumovat, případně zpracovat (nadúrodu můžete případně zavařit stejně jako zelí).

Pozdní odrůdy se vysévají na konci 4. měsíce. Tento výsev lze provést do záhonů či do sadbovačů umístěných do pařeniště.

Podmínky pro výsev a další pěstování

Kedluben má, podobně jako růžičková kapusta vysoké nároky na živiny. Z toho důvodu jej není dobré pěstovat opakovaně na stejném místě, jinak dochází k únavě půdy a zvyšuje se riziko některých chorob i škůdců. Kedlubnům se daří zvláště v lehkých až středně těžkých půdách s vysokým obsahem humusu.

Před výsevem si půdu zkypříme, je-li suchá, tak jí dodáme vláhu a následně urovnáme pomocí hrábí. Osivo vyséváme ve skupinách po 3–5 semenech. Poté, co se objeví klíčící rostliny s prvními páry lístků, je-li to potřeba, vyjednotíme je. Vzrostlé sazeničky by měly mít mezi sebou vzdálenost okolo 25–30 cm, aby měly dostatek prostoru pro další růst.

Sazenice kedlubnů
Sazenice kedlubnů neumisťujte příliš hluboko

Výsadba kedlubnů do záhonu

Aby kedluben vytvořil velké hlízy, potřebuje dostatek prostoru. Optimální spon pro výsadbu je 25 × 30 cm. Sazenice neumisťujte do půdy příliš hluboko, pouze tak, aby horní kořeny byly jen zlehka zakryté zeminou. Hlubší výsadba by zbrzdila vývoj a hlízy by byly dlouze protáhlé, případně by rostlina mohla začít předčasně tvořit květ.

Urychlete vývoj i dozrávání

Během měsíce dubna jsou sice podmínky pro výsadbu i výsev raných odrůd zeleniny vhodné, nemusí být však stále příznivé. Pro ochranu mladých výsevů či výsadby je vhodné použít průhlednou fólii, ať už upevněnou na konstrukci, či zatíženou pomocí kamenů. Během dne, je-li teplo a svítí intenzivně slunce, je dobré fólii odkrýt, rostlinám tak dopřejete otužení a zároveň zabráníte jejich zapaření, či dokonce uschnutí.

Zálivka a hnojení kedlubnů

Vyseté rostliny zpočátku zalévejte minimálně, jen když je půda suchá. Aby nedocházelo k rychlému vysychání půdy, můžete použít fólii. Vzrostlé a uchycené sazeničky je pak dobré zalévat co druhý den. Zálivka by neměla být nikdy na listy, pouze ke kořenům. S postupujícím vývojem je spotřeba vody u kedlubnů vyšší. Zanedbání pravidelnosti a intenzity závlahy vede často k praskání hlíz.

Zralý kedluben
Kedlubny zalévejte pouze u kořenů

Kedlubny dozrávají přibližně 8 až 10 týdnů po výsevu, v závislosti na odrůdě a na okolních podmínkách. Doplnění živin v podobě hnojiva je pro ně nezbytné. První přihnojení sazeniček by mělo proběhnout v poslední třetině měsíce dubna. Ideální je pro tento účel granulované minerální hnojivo (dávkování 30 g/m2). Po zapracování hnojiva do půdy okopáním je nezbytné provést zálivku, aby se živiny dostaly až ke kořenům.

Kdy a jak sklízet kedluben

První kedlubny sklízíme přibližně po 60 dnech od výsevu. Rané odrůdy z předpěstované výsadby dozrávají podle podmínek o něco dříve. Hlízy (bulvy) by při sklizni měly být velké sotva jako pěst dospělého člověka, akorát tak vyzrálé, měkké a zároveň křupavé. U pozdních odrůd nastává doba zralosti později. Kedlubny bychom však nikdy neměli nechat přezrát, jinak totiž dřevnatí a ztrácejí svou chuť.

ZDROJ:
BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

FERRIE, Suzie. V hlavní roli zelenina: pěstování, zdraví, krása, ruční práce, kuchyně. Praha: Tarsago Česká republika, 2015.

HÖHNE, Johannes a Paul Gerhard WILHELM. Dvanáct měsíců v zahradě: plánování, výsadba, pěstování, sklizeň. V Praze: Knižní klub, 2000.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít