O vlivu fenyklu obecného, latinsky Foeniculum vulgare, věděli už starověcí Římané. V té době byl součástí nejedné kuchyně a díky své oblíbenosti se rozšířil do všech koutů světa. Dodnes se tradičně dává do rybích pokrmů a používá se na podporu léčby onemocnění dýchacích cest a trávicích potíží u miminek a dospělých.

Popis fenyklu
Fenykl je trvalka dorůstající výšky kolem 30 centimetrů. Pyšní se hlubokými kořeny, zbytnělou lodyhou, malými květy a nitkovitými listy. Oproti jiným bylinám, jako například meduňce lékařské, se využívají všechny její části.
Žluté květy fenyklu se objevují v polovině léta a jsou typické svým drobným rozměrem. Listy mají neobvyklý tvar nitek a pro své aroma patří k oblíbenému koření na ryby.
Zajímavostí také je, že existuje více druhů této byliny: fenykl obecný, používaný jako koření, a fenykl řapíkatý, který se konzumuje jako zelenina.

Pěstování
Fenykl má poměrně „tuhý kořínek“ a jen tak ho něco nezaskočí. Je to odolná rostlinka, která nevyžaduje příliš péče. Před vysazením akorát zapracujte do půdy kompost a nechejte pod netkanou textilií dva až tři týdny odpočívat. Semena byliny se vysévají na jaře, případně z kraje léta, cca 30 centimetrů od sebe do hloubky dva centimetry. Místo volte slunné a s propustnou půdou. Neměla by být příliš suchá ani mokrá. Vegetační doba (pro růst a vývoj) je 70 dní.

Sklizeň a zpracování
Z fenyklu lze sklízet celou rostlinu – květy, listy, lodyhu i kořen. Listy sbírejte v létě, semena na podzim, kořen až po odumření listů. Pokud chcete bylinu zachovat a radovat se z ní i v budoucnu, sklízejte maximálně třetinu listů.
A jak fenykl zpracovat? Máte hned několik možností. Můžete jej konzumovat syrový, vařený, pečený i sušený. Záleží ale na odrůdě. Fenykl obecný se tradičně suší jako koření na ryby, zatímco fenykl řapíkatý je oblíbený jako zelenina k přípravě fenyklového salátu, fenyklové polévky apod. To však není jediné využití této byliny.
Fenykl a jeho použití:
- Nálev, čaj
- Ústní voda
- Tinktura
- Odvar
- Prsní mast
- Koření
- Zelenina do receptů

Účinky fenyklu
Fenykl je znám pro své protizánětlivé účinky a na podporu trávení. K jeho velkým výhodám patří možnost konzumace dětmi a těhotnými. Dokonce fenyklový čaj pro miminka je přímo doporučován. Předchází kolice a trávicím potížím. Fenykl v těhotenství také posiluje trávení a u maminek po porodu podporuje tvorbu mateřského mléka.
Pít a konzumovat jej můžeme i normálně. Nejenže působí proti zácpě, nadýmání, obdobně jako rozmarýn lékařský pomáhá také při léčbě kašle, bronchitidě (zánětu průdušek), při bolestech v krku a onemocnění dásní.