Aromaticky výrazná bylina libeček lékařský (Levisticum officinale) je více než 600 let dávána do souvislostí s milostným životem, a to díky svému afrodiziakálnímu účinku. Mimo to působí dobře na trávicí trakt či na močové cesty. Přečtěte si o tom, jak tuto bylinu s mnohostranným využitím pěstovat a jak ji snadno zpracovat.
Popis byliny
Libeček lékařský je vytrvalá vysoká bylinka z čeledi miříkovité, dorůstající výšky jednoho až dvou metrů. Má rýhovanou, jemně ojíněnou lodyhu, která je dutá. Ve spodní části má listy mohutné, až metr dlouhé, přičemž ty horní jsou výrazně menší. Hroznovitá květenství se objevují během června až července. Semena, jejichž pomocí se následně šíří, dozrávají na podzim.
Pěstování libečku doma i na zahradě
Libeček lze pěstovat doma jako jednoletou bylinu nebo jako trvalku v zahrádce. Vyhovuje mu slunné stanoviště či polostín. Půdu vyžaduje kyprou, humózní, s dostatkem živin. Důležitá je pravidelná rovnoměrná zálivka, zvláště v období růstu, jinak zavadají okraje listů. Má-li půda dostatek živin, nevyžaduje bylina přihnojování.
Výsev libečku provádíme na podzim či na jaře (v březnu). Na podzim jej vyséváme do pařeniště, z kterého na jaře přemisťujeme mladé rostlinky na konečné stanoviště. Jarní výsev provádíme rovnou na trvalé stanoviště. Poté, co se rostlinky na místě rozrostou, je nutné je občas protřídit.
Prodlužte si čas sklizně
Při odkvětu libečku se do natě dostává hořká chuť. Abychom tomu předešli a zároveň si prodloužili období vhodné pro sběr, pravidelně zastřiháváme listy a odstraňujeme květenství. Chceme-li sklízet libeček celoročně, pěstujeme jej doma. Během zimy jej pak umisťujeme na slunné stanoviště v chladné místnosti.
Skladování a užití libečku
Sklizeň libečku provádíme od května do listopadu. Z byliny odebíráme nať, listy, kořen i semena. Mladé listy libečku jsou skvělé do salátu. Lze je použít i při vaření namísto celerové či petrželové natě.
Sušení a mražení
Listy sklízíme po opadu rosy za slunečného dne, kdy se nachází v bylině nejvíce hodnotných látek. Nejprve odstraníme některé stvoly, tak aby středová část byliny mohla znovu obrazit. Poté ze stonku sundáme lístky, které při teplotě do 40 °C sušíme v sušičce či ve stinné místnosti s dostatečným průvanem. Usušenou bylinu skladujeme v neprůhledné nádobě maximálně jeden rok.
Zamrazené listy se používají k dochucení jídel až v závěru vaření, aby nedošlo k ztrátě uchovaného aroma.
Sušený libeček je vhodný pro přípravu bylinných odvarů nebo jako koření do polévek (například hovězích) či omáček. Kořen lze také sušit nebo jej použít jako náhradu celeru či petržele v zeleninovém vývaru.
Jak si vyrobit domácí polévkové koření
Potřebujeme: 4 hrnky natě libečku, 1 hrnek celerové natě, vodu, mořskou sůl, chuťově neutrální olej (řepkový, slunečnicový).
Natě podrtíme se solí, aby se uvolnila tekutina. Směs necháme odpočinout a poté s ní naplníme skleničky. Na závěr každou skleničku zalijeme olejem a necháme byliny pustit šťávu. Takto připravenou zdravou náhradu bujónu můžeme skladovat v chladničce až jeden rok.
Zdravotní účinky
Libeček je známý svým silně močopudným efektem, podporuje vylučování nežádoucích solí z těla. Také zlepšuje vylučování žluči a kyseliny močové. Kromě pozitivního dopadu na močové cesty působí velmi dobře na zažívací systém. Koupele z libečku jsou doporučovány při revmatických obtížích horních i dolních končetin a zánětlivých onemocněních kloubů.
Užívání libečku působí pozitivně na nepravidelnou menstruaci. Doporučuje se také při nachlazení, neboť dobře rozpouští hlen. Při užívání libečku je dobré jeho silné aroma zmírnit jinými bylinkami, dle obtíží. Bylina není vhodná pro dlouhodobé užívání a nedoporučuje se ani krátkodobé užívání pro těhotné, kojící a jedince s vážnými poruchami ledvin.
Zdroje:
JANČA, Jiří. Herbář léčivých rostlin. Ilustrovala Magdalena MARTÍNKOVÁ. Praha: Eminent, 1994.
https://www.jaktak.cz/jak-uchovat-libecek-na-zimu-recept-na-domaci-polevkove-koreni.html