Italské těstoviny (pasta) – potravina, kterou máme téměř denně na talíři

Těstoviny jsou od nepaměti základem italské kuchyně. Připravují se na mnoho způsobů a jejich výroba se liší kraj od kraje. Dnes je známo na 400 druhů, přičemž se jednotlivé druhy liší délkou, tvarem a velikostí. Se vznikem italské pasty je také spojena zajímavá historie, která sahá až do prvního století. Zjistěte, co vše se ukrývá za touto legendární potravinou!

Italská pasta

Čerstvé versus sušené těstoviny – které jsou lepší a proč?

Těstoviny se vyrábí z pšeničné či pohankové mouky a vody. Někdy také mohou obsahovat vejce, podle čehož se poté dělí na vaječné či bezvaječné těstoviny. Následně jsou tvarovány a vloženy do osolené vroucí vody. S nárůstem zájmu o zdravé stravování v poslední době stoupla obliba těstovin z rýžové mouky nebo luštěnin, které nejenže jsou vhodné pro celiaky, ale také tělu dodávají kvalitní živiny. Dále základní směs složená z mouky a vody může obsahovat zeleninové pyré ze špenátu a rajčat ochucené bylinkami nebo kořením. Tím těstoviny získávají zajímavou chuť a texturu.

Italskou pastu můžeme rozdělit do dvou skupin: sušená (pasta secca) a čerstvá (pasta fresca).

  • Čerstvé těstoviny – obsahují vejce a mají výraznou chuť. Lépe se s nimi pracuje, neboť se do nich snadněji vsákne chuť omáčky, a vaří se obvykle pouhé 3 minuty. Jejich glykemický index je nízký, což znamená, že zasytí na delší dobu. Kromě toho neobsahují žádné konzervanty a barviva, takže jsou zdravější a poskytují více nutričně hodnotných složek. Jedinou nevýhodou je krátká trvanlivost.
  • Sušené těstoviny – nejsou tolik vhodné pro redukční dietu. Zasytí na kratší dobu a vaří se déle, obvykle přibližně 8 minut. Jejich trvanlivost je ale značně delší než u těstovin čerstvých. Ošetřeny jsou dusíkatým plynem, který jejich datum spotřeby prodlužuje až o dva roky.

Podle zákona se v Itálii smí vyrábět sušené těstoviny pouze z tvrdé pšenice zvané Triticum durum, kterou znali již staří Římané. Většina Italů si však stále potrpí na čerstvě a ručně vyrobených těstovinách.

Historie italské pasty

První zmínka o italské pastě pochází již z prvního století, kdy se zrodili předchůdci dnešních lasagní. Dalším milníkem pro italské těstoviny byla invaze Arabů na Sicílii, kdy se poprvé objevily nudle zvané „makarony“ – jak jim sami Arabové říkali. Podle pověstí těstoviny do Itálie přivezl v roce 1292 Marco Polo, avšak pravda je zcela jiná. Řada dochovaných záznamů totiž dokazuje, že v Itálii byly těstoviny již mnohem dříve. Skvělým příkladem je popis hostiny z 12. století od autora Guglielma di Malavalleho, na níž se podávaly těstoviny v omáčce.

Doslova gastronomický poklad týkající se pasty byl objeven ve století devatenáctém, kdy došlo ke spojení těstovin a rajčat. Tento kulinářský impulz zažehl vlnu výroby rajčatových omáček.

Nezapomeňte: Italská pasta se tradičně vaří al dente

Al dente v překladu znamená „na skus“ a právě tak by měly být správné italské těstoviny uvařeny. Hotová těstovina by tedy měla být ještě pevná tak, aby ji bylo nutné kousat, ale nebyla tvrdá. Vyzkoušet to můžete tak, že z hrnce vyjmete jednu těstovinu a nakousnete ji. Pokud je uprostřed ní vidět ještě malá syrová část a těstovina při skousnutí klade lehký odpor, je na čase těstoviny slít. Vůbec se nemusíte obávat toho, že by nebyly dostatečně uvařené, neboť ještě po vyjmutí budou chvíli vlastním teplem měknout.

Největším konzumentem těstovin je…

Ačkoliv byly těstoviny původně součástí italské a evropské kuchyně, dnes se s nimi můžeme setkat prakticky po celém světě. Výjimkou nejsou ani u stánků s rychlým občerstvením v Americe. Své místo získaly i v jihoafrické kuchyni, a to kvůli vlně italských přistěhovalců.

Největší konzument těstovin snad nikoho nepřekvapí. Je jím bezesporu Itálie, kde pro představu podle statistik jeden člověk spořádá za rok 23,5 kilogramu těstovin. Mezi největší producenty patří Itálie, Spojené státy, Turecko a Brazílie.


Zde můžete mít reklamu trvale za 99 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář