Příprava vánočního cukroví patří neodmyslitelně k předvánočnímu období, kdy ve shonu připravujete, pečete, uklízíte a mnohdy máte pocit, že nestíháte. Proto si představíme rady a tipy na přípravu cukroví a zjistíme kdy začít s přípravou těst a samotným pečením či plněním různými krémy, tak abyste si užili vánoční svátky v klidu a pohodě.
Jednoduchá těsta na vánoční cukroví
Mezi klasická těsta patří bezesporu linecké těsto, které zvládne každá hospodyňka, dokonce i úplná začátečnice.
Dále se nejčastěji připravují těsta na vanilkové rohlíčky a na různé druhy nepečeného cukroví včetně vosích hnízd. Medvědí tlapky a šlehačkové cukroví patří taktéž mezi relativně jednoduchá těsta na přípravu.
Výborné krémy do vánočního cukroví
Každá hospodyňka má své osvědčené krémy, které používá do různých druhů cukroví. My si představíme dva druhy krému včetně využití pro konkrétní druhy cukroví.
Šlehačkový krém
Na přípravu opravdu lahodného krému budete potřebovat šlehačku ke šlehání, 200g másla, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce moučkového cukru.

Šlehačku svaříme v hrnci a necháme vychladnout, poté pomalu přiléváme do utřeného másla s cukry. Šleháme opravdu dlouho, dokud směs nevytvoří hladkou krémovou konzistenci.
Takto připraveným krémem plníme vosí hnízda nebo například griliášové trubičky.
Pudinkový krém
Na přípravu pudinkového krému potřebujete vanilkový pudink, 45g cukru krupice, 75g másla, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce rumu a 0,25l mléka.
Podle návodu na sáčku s pudinkem si uvaříme pudink v 0,25l mléka, do zchladlého pudinku zašleháme změklé máslo, které utřeme s cukrem. Krém ochutíme rumem.
Takto připravený krém plníme do věnečků či ovocných košíčků, kterým dodá nezaměnitelnou a lahodnou chuť.
Kdy začít s pečením a plněním cukroví?
Každý druh cukroví má jinou dobu trvanlivosti a proto je důležité si promyslet, kdy začnete s přípravou.
Na začátku prosince se pomalu začíná s pečením perníčků, vanilkových rohlíčků nebo medvědích tlapek. Asi o týden později se můžete pustit do lineckého.
Vosí hnízda a jiná nepečená těsta připravujeme asi týden před Vánocemi, stejně tak jako například marokánky a věnečky.
Teprve však den maximálně dva před samotnými Vánocemi plníme krémové cukroví, aby nám vydrželo přes svátky čerstvé.