Coriandrum sativum, česky koriandr setý, patří do kuchyně všech milovníků středozemních pokrmů. S masem, polévkami či saláty dokáže úplné zázraky. A nejen tam! Na zahrádce ho sice jen tak nenajdete, snadno si ho však vypěstujete doma, a to klidně i za oknem. Přečtěte si, jak vypěstovat koriandr a jaké má tato bylina léčivé účinky.
Popis koriandru
Koriandr se pyšní bílými drobnými květy, nahnědlými semeny a jedinečnými listy dvou tvarů. U dolní části stonku rostou trojcípé oválné listy, naproti tomu nahoře čárkovité listy podobající se fenyklu. Díky tomu můžete koriandr velmi rychle rozeznat.
Tato středozemní bylina dorůstá obvykle kolem 60 centimetrů. Není ale žádnou výjimkou narazit na rostlinu vysokou až 1 metr.

Pěstování
Koriandr roste ve Středozemí, kde je i hojně pěstován jako koření. U nás jej však na polích a loukách najdete volně jen ojediněle. Pokud si jím tedy chcete zpestřit sbírku koření, musíte se vydat do bylinkářství nebo si jej vypěstovat. Koriandr má rád teplá a slunná místa. Dařit se mu tedy bude na zahrádce i v bytě za oknem. Jen si dejte pozor na mráz a zimu, s tou se příliš nekamarádí a mohli byste o rostlinku přijít.

Semena vysévejte do řádků a zalévejte odstátou vodou v pokojové teplotě. Jednou za čas (ideálně 1x měsíčně) přihnojte organickým hnojivem. Nezapomeňte, že koriandr je rostlina středozemní a má ráda teplo. Nepřežeňte to s vodou, jinak by začala bylina hnít.
Sklizeň a zpracování
U koriandru sklízíme listy a semena. Nenechte se na první pohled (nebo spíše přičichnutí) zmást – čerstvé listy koriandru nevoní příliš vábně, po usušení však mají příjemnou vůni připomínající šalvěj s borovicí. Semena sklízíme vyzrálá – po zhnědnutí, listy kdykoliv je potřeba.
Koriandr setý je součástí koření kari a garam masala. Řekové i Římané používali koriandr do salátů, na luštěniny, nakládání zeleniny, na dušené maso a do polévek. Využití však najde nejen jako koření jídel, ale také jako přísada do vín a jiných typů alkoholů.

Účinky koriandru setého
Pokud koriandr přisypete během vaření do polévky, uděláte jen dobře. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a bolesti břicha. Má také pozitivní vliv na migrénu. Abyste z něj získali co nejvíce účinných látek, přidávejte jej až ke konci vaření. Uchová si tak všechny cenné látky.
Obdobně jako mátu peprnou či tymián můžete i semena koriandru setého použít k přípravě nálevu na trávicí a zažívací potíže.