Připravujeme rebarboru na lednové rychlení

S příchodem chladných listopadových dní přichází čas na přípravu rebarbory neboli reveně pro lednové rychlení. Máte-li sazenice rebarbory ještě na záhonu, můžete je nyní přesunout do sklepa a připravit pro zimní sklizeň. Další potřebné kroky rychlení rebarbory se dozvíte v článku. Nebudou chybět ani tipy na její zpracování.

Rebarbora svazky
Připravte si rebarboru na lednové rychlení

Co je rychlení a proč rychlit rebarboru?

Rychlení je pěstování rostliny za umělých světelných, někdy i tepelných podmínek, které ji vybudí ke zkrácení lhůty, kterou potřebuje pro kvetení či sklizeň. Díky rychlení můžeme mít k dispozici čerstvý salát i mimo hlavní období pěstování, podobně i rebarboru.

U rebarbory sklízíme pouze řapíky, v listech je totiž obsažená zdraví škodlivá kyselina šťavelová, která se přibližně v polovině června začíná vyskytovat ve větším množství i v řapících listů. Sklizeň se proto omezuje pouze na období časného až vrcholného jara. Proč si tuto dobu sklizně ale „neprodloužit“ a nepochutnat si na čerstvé rebarboře i v zimě?

Příznivý vliv na zdraví

Reveň je chutná a zdravá. Obsahuje minimum sacharidů (3 g / 100 g), minimum bílkovin a tuků. Zato je bohatá na vitamíny A, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, kyselinu listovou a řadu minerálních látek: mangan, selen, vápník, jód, hořčík, zinek, fluor či sodík. Její konzumace prospívá krevnímu oběhu i močovým cestám. Také pomáhá zbavovat tělo škodlivin a váže na sebe tukové zásoby. Její konzumace se nedoporučuje osobám se žlučníkovými a močovými kameny.

Pěstování rebarbory
Rebarbora má blahodárné účinky na lidské zdraví, dejte ji na zahrádce šanci i vy

Příprava a rychlení rebarbory

Jakmile rostlině odumřou listy, oddenky vykopeme i s balem. Při vykopávání dbáme na to, abychom nezasáhli kořenový systém. Půdu na kořenech neoklepáváme. Následně rebarboru uložíme do studeného sklepa, kůlny či jiného chladného prostoru. Chladné počasí a především mráz rostlinu nabudí k intenzivnímu rašení během ledna. Rostlinu pravidelně kontrolujte a podle potřeby proveďte zálivku, aby nedošlo k vyschnutí kořenového systému.

Kdy sklízet rychlenou rebarboru?

Dozrálé listy vhodné pro sklizeň poznáme podle řapíku, který má jasnou barvu, je pevný a je široký cca 2 cm. Sklizeň rebarbory provádíme z vnější strany trsu. S pomocí nože vyhneme a vykroutíme řapík, abychom odstranili celý list i s límcem, následně odstraníme listovou část. Řapíky rebarbory můžete ihned zpracovat, skladovat v ledničce po dobu 1 týdne. Pro delší uchování je můžete zamrazit.

Zpracováváme reveň

Řapíky reveně je dobré, jsou-li vyzrálejší, zbavit nejprve slupky. Než je použijete do jídla, vždy je tepelně zpracujte, jinak jsou nezdravé. Při výběru vhodné nádoby se vyhněte těm z hliníku, kyselina šťavelová obsažená v řapících při reakcích s ním vytváří totiž zdraví škodlivé látky. Nejlépe chutná rebarbora, když se upeče v alobalu, lze ji i podusit s trochou vody nebo pomerančové šťávy.

Reveň rebarbory
Řapíky před použitím vždy tepelně zpracujte a raději i oloupejte

Jak si pochutnat na reveni v zimě?

Z reveně si lze udělat nejen skvělé koláče, ale i jiné pokrmy. Ve sladkých dezertech její kyselou chuť můžete zjemnit mléčnými výrobky či skořicí. Rozvařenou rebarboru s cukrem můžeme použít jako základ pro sladkou obilnou kaši, vhodná je i jako přeliv pudinků apod.

Řapíky rebarbory se používají do slaných pokrmů či k masu. Výborné jsou například k pečeným kachním prsům či do pečených slaných dobrot, jako jsou taštičky s kozím sýrem a podobně.

Zdroje:
FERRIE, Suzie. V hlavní roli zelenina: pěstování, zdraví, krása, ruční práce, kuchyně. Praha: Tarsago Česká republika, 2015.

BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

https://fresh.iprima.cz/clanky/nejlepsi-recepty-z-rebarbory
https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-rebarboru-reven-v-kuchyni.html


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář