Připravujeme rebarboru na lednové rychlení

S příchodem chladných listopadových dní přichází čas na přípravu rebarbory neboli reveně pro lednové rychlení. Máte-li sazenice rebarbory ještě na záhonu, můžete je nyní přesunout do sklepa a připravit pro zimní sklizeň. Další potřebné kroky rychlení rebarbory se dozvíte v článku. Nebudou chybět ani tipy na její zpracování.

Rebarbora svazky
Připravte si rebarboru na lednové rychlení

Co je rychlení a proč rychlit rebarboru?

Rychlení je pěstování rostliny za umělých světelných, někdy i tepelných podmínek, které ji vybudí ke zkrácení lhůty, kterou potřebuje pro kvetení či sklizeň. Díky rychlení můžeme mít k dispozici čerstvý salát i mimo hlavní období pěstování, podobně i rebarboru.

U rebarbory sklízíme pouze řapíky, v listech je totiž obsažená zdraví škodlivá kyselina šťavelová, která se přibližně v polovině června začíná vyskytovat ve větším množství i v řapících listů. Sklizeň se proto omezuje pouze na období časného až vrcholného jara. Proč si tuto dobu sklizně ale „neprodloužit“ a nepochutnat si na čerstvé rebarboře i v zimě?

Příznivý vliv na zdraví

Reveň je chutná a zdravá. Obsahuje minimum sacharidů (3 g / 100 g), minimum bílkovin a tuků. Zato je bohatá na vitamíny A, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, kyselinu listovou a řadu minerálních látek: mangan, selen, vápník, jód, hořčík, zinek, fluor či sodík. Její konzumace prospívá krevnímu oběhu i močovým cestám. Také pomáhá zbavovat tělo škodlivin a váže na sebe tukové zásoby. Její konzumace se nedoporučuje osobám se žlučníkovými a močovými kameny.

Pěstování rebarbory
Rebarbora má blahodárné účinky na lidské zdraví, dejte ji na zahrádce šanci i vy

Příprava a rychlení rebarbory

Jakmile rostlině odumřou listy, oddenky vykopeme i s balem. Při vykopávání dbáme na to, abychom nezasáhli kořenový systém. Půdu na kořenech neoklepáváme. Následně rebarboru uložíme do studeného sklepa, kůlny či jiného chladného prostoru. Chladné počasí a především mráz rostlinu nabudí k intenzivnímu rašení během ledna. Rostlinu pravidelně kontrolujte a podle potřeby proveďte zálivku, aby nedošlo k vyschnutí kořenového systému.

Kdy sklízet rychlenou rebarboru?

Dozrálé listy vhodné pro sklizeň poznáme podle řapíku, který má jasnou barvu, je pevný a je široký cca 2 cm. Sklizeň rebarbory provádíme z vnější strany trsu. S pomocí nože vyhneme a vykroutíme řapík, abychom odstranili celý list i s límcem, následně odstraníme listovou část. Řapíky rebarbory můžete ihned zpracovat, skladovat v ledničce po dobu 1 týdne. Pro delší uchování je můžete zamrazit.

Zpracováváme reveň

Řapíky reveně je dobré, jsou-li vyzrálejší, zbavit nejprve slupky. Než je použijete do jídla, vždy je tepelně zpracujte, jinak jsou nezdravé. Při výběru vhodné nádoby se vyhněte těm z hliníku, kyselina šťavelová obsažená v řapících při reakcích s ním vytváří totiž zdraví škodlivé látky. Nejlépe chutná rebarbora, když se upeče v alobalu, lze ji i podusit s trochou vody nebo pomerančové šťávy.

Reveň rebarbory
Řapíky před použitím vždy tepelně zpracujte a raději i oloupejte

Jak si pochutnat na reveni v zimě?

Z reveně si lze udělat nejen skvělé koláče, ale i jiné pokrmy. Ve sladkých dezertech její kyselou chuť můžete zjemnit mléčnými výrobky či skořicí. Rozvařenou rebarboru s cukrem můžeme použít jako základ pro sladkou obilnou kaši, vhodná je i jako přeliv pudinků apod.

Řapíky rebarbory se používají do slaných pokrmů či k masu. Výborné jsou například k pečeným kachním prsům či do pečených slaných dobrot, jako jsou taštičky s kozím sýrem a podobně.

Zdroje:
FERRIE, Suzie. V hlavní roli zelenina: pěstování, zdraví, krása, ruční práce, kuchyně. Praha: Tarsago Česká republika, 2015.

BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

https://fresh.iprima.cz/clanky/nejlepsi-recepty-z-rebarbory
https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-rebarboru-reven-v-kuchyni.html

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít