Pěstujeme maliny: pro zdraví i krásu

Červen je i čas pomalu dozrávajících malin. Jak o maliník během pomalu se blížícího léta pečovat? Rozhodně bychom neměli opomenout kontrolu stavu keřů. Radost nám udělají jistě i první dozrávající plody. Ty bychom měli pak včas sklidit a vhodně zpracovat. Nápady na zpracování, proč jsou maliny zdravé, prospěšné pro krásu a mnohem více se dozvíte v článku.

Zralé maliny, maliník

Jak pečovat o maliník v červnu

Postřik v období květu

Pokud jste měli v minulém období potíže s plísní šedou, měli byste maliníky nyní ošetřit vhodným přípravkem (Rovral). Postřik se provádí v době, kdy keře začínají kvést, a následně se po osmi dnech opakuje.

Přihnojení a závlaha

Jakmile keře ukončují období květu, je dobré dopřát jim dostatek živin pro tvorbu plodů. Vhodný je například Kristalon určený pro plod a květ či Cererit. Aby se plody dobře vyvíjely a byly velké, je nezbytná také dostatečná závlaha.

Řez po sklizni

Po sklizni by měly přijít na řadu nůžky. Letní řez prospívá všem bobulovým keřům. Vyřezáváme při něm odplozené a starší větve. V podstatě se jedná o posunutý zimní řez. U maliníku toto ošetření provádíme v tomto období každoročně, abychom zamezili metlovitosti maliníku. Tato houbová choroba nachází během zimy útočiště v letorostech. Napadenou rostlinu poznáte podle fialových až černohnědých skvrn v okolí pupenů. Ty se však mohou objevit až po roce od napadení škůdcem. Každoroční řez tuto chorobu redukuje. Odstraněné výhony zlikvidujte, rozhodně je nekompostujte.

Mimoto letní řez je užitečným nástrojem pro prevenci dalších chorob, jako je například plíseň šedá.

Maliník, maliny
Když se o maliník dobře postaráte, odmění se vám šťavnatými plody

Zdravotní účinky malin znali už antičtí lékaři

Původní divoké keře maliníku rostou na naší zemi od nepaměti. Pozitivní účinky jejich plodů na lidský organismus zpozorovali lidé už ve starověku. Tehdejší lékaři šťávu z malin doporučovali při potížích se zažíváním. Toto ovoce obsahuje vitaminy A, C, P (rutin), mimo jiné i minerály, jako je měď, vápník, hořčík, draslík, fosfor či železo. Maliny pomáhají při zrakové únavě i dalších zrakových potížích, při krvácení z dásní, mírní obtíže ledvin či močového měchýře.

Také jsou známým zdrojem vitaminů skupiny B, zejména biotinu. Tento vitamin krásy, zlepšující stav kůže a vlasů, si lidské tělo vytváří přirozeně, má-li zdravou střevní mikroflóru, a tedy i dostatek bakterií, které biotin produkují. Při nevhodném stravování nebo při léčbě antibiotiky, kdy je stav střev zhoršený, se přirozená produkce tohoto vitaminu snižuje. V takových situacích je dobré doplnit si svou dávku biotinu například šťávou z malin.

Maliny, sběr malin
Při sběru malin si dávejte pozor, jsou choulostivé na otlačení

Jak maliny sklízet a skladovat

Účinky malin na lidský organismus rozhodně nejsou zanedbatelné. Ovšem sklizeň malin a případné následné zpracování vyžaduje určitou pozornost. Tyto plody jsou velmi choulostivé a snadno podléhají plísním a otlačení. Při sklízení zralých plodů jsme tedy opatrní. Poté, co máme nasbíráno, příliš nečekáme a maliny hned třídíme a čistíme. Podle toho, k čemu a kdy je chceme využít, volíme způsob zpracování a skladování.

Nejlepší je samozřejmě konzumace čerstvých plodů. Ovšem máme-li malin hodně, je třeba s nimi naložit i jinak. Můžeme je tedy použít do různorodých dezertů, nápojů, zamrazit je nebo je konzervovat. Toto bobulové ovoce s jemnou osobitou chutí se také hodí pro výrobu marmelád, sirupů, džemů, kompotů, vín či pálenek.

ZDROJ:
DUFEK, Oldřich. Zelenina a ovoce v kuchyni. 2. vyd. – dotisk. Praha: Svépomoc, 1991.

HÖHNE, Johannes a Paul Gerhard WILHELM. Dvanáct měsíců v zahradě: plánování, výsadba, pěstování, sklizeň. V Praze: Knižní klub, 2000.

OBERBEIL, Klaus a Christiane LENZ. Ovoce a zelenina jako lék: strava, která léčí. Praha: Fortuna Print, c2001.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář