Zavařujeme letní ovoce – kompoty a džemy

Zavařování ovoceV létě si čerstvého ovoce můžeme užít dosytosti, ale není na škodu myslet na chladnější dny a zavařit si dobrůtky do zásoby! Takto podomácku připravené pokrmy se nemohou rovnat s kupovanými. Přinášíme Vás hned několik receptů na báječné kompoty a džemy!

Opilé třešně

Na 2 sklenice po 500 ml budete potřebovat:

  • 300 g třešní, 1 litr vodky nebo jiného čistého alkoholu, 300 g cukru krystal

Postup:

  • Třešně umyjte, odstopkujte a odstraňte z nich pecky. Třešně nasypte do připravených sklenic, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Sklenice pečlivě uzavřete víčkem se závitem, položte na nějaké tmavé místo a nechejte odstát asi 3 měsíce. Občas je protřepejte.

Višňový kompot se skořicí

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody, 1 kilogram višní, půl kilogramu cukru, 1 celou skořici

Postup:

  • Smícháním vody a cukru připravte horký nálev. Višně omyjte, vypeckujte a zbavte stopek. Višně ukládejte do sklenic a do každé přidejte i kousek skořice. Nakonec sklenice zalijte horkým nálevem tak, aby byly potopené. Při 80 stupních zavařujte 20 minut.

Hruškový kompot s medem

Na 5 sklenic po 700 ml budete potřebovat:

  • 2 kilogramy hrušek, 1 litr vody, 700 g medu, šťávu z půlky citronu, špetku mleté skořice

Postup:

  • Oloupané hrušky nakrájejte na poloviny (pokud jsou hrušky velké, tak i na třetiny), odstraňte jádřince a uložte je do připravených zavařovacích sklenic. Smíchejte vodu, med, skořici a šťávu z citronu a za neustálého míchání povařte zhruba 5 minut. Nálev rozlijte do sklenic, sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte je asi čtvrt hodiny odstát. Poté je uložte do zavařovacího hrnce a vařte 10 minut od bodu varu.

Ovocný kompotovaný mix

Na 6 sklenic po 500 ml budete potřebovat:

  • 3 kg různého ovoce podle chuti, šťávu z 1 citronu, 300 g cukru krystal

Postup:

  • Všechno ovoce důkladně umyjte, větší druhy nakrájejte, odstraňte případné jádřince a pecky. Směs ovoce smíchejte s citronovou šťávou a naskládejte do umytých zavařovacích sklenic. Nahoru můžete posypat špetkou skořice. Sklenice s ovocem zalijte horkým nálevem, který připravíte svařením jednoho litru vody s cukrem. Uzavřené sklenice sterilizujte při 80 stupních 20 minut.

Jahodovo – malinový džem

Na 4 sklenice po 50 ml budete potřebovat:

  • 300 g malin, 700 g jahod, 1 kilogram cukru krupice, 1 gelfix 1:1

Postup:

  • Ovoce omyjte a očistěte, jahody nakrájejte na menší kousky a vše dejte do hrnce. Přidejte balíček gelfixu a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání vařte asi minutu, pak přisypte zbylý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 5 minut. Nakonec odeberte pěnu a směsí plňte sklenice. Pečlivě uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechejte několik minut stát a pak uložte do chladna.

Švestkový džem se skořicí

Na 5 sklenic po 350 ml budete potřebovat:

  • 1 kg švestek, šťávu z 1 citronu, 800 g želírovacího cukru, 2 kousky celé skořice

Postup:

  • Švestky umyjte, vypeckujte a pokapejte šťávou z půlky citronu. Zhruba 200 g švestek nakrájejte na malé kousky a zbytek ovoce rozmixujte. Rozmixované švestky dejte do hrnce, přidejte želírovací cukr, skořici a promíchejte. Za občasného míchání vařte asi 20 – 30 minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte i nakrájené švestky  a za stálého míchání přiveďte k varu. Důkladně vařte alespoň 5 minut. Směs naplňte do šroubovacích zavařovacích sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru na cca 10 minut.

Meruňkový džem

Na 4 sklenice po 250 g budete potřebovat:

  • 1 kg omytých a vypeckovaných meruněk, 500 g želírovacího cukru (2 : 1), 4 cl meruňkového likéru

Postup:

  • Meruňky nakrájejte na kousky a spolu s cukrem dejte do hrnce, promíchejte, přikryjte a nechejte asi 4 hodiny táhnout.  Poté za stálého míchání přiveďte směs k varu a 4 minuty prudce vařte. Nakonec vmíchejte likér a horký džem plňte do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Otočte dnem vzhůru.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář