Plody černého bezu: pomoc nejen při bolestech hlavy

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, zní jedno lidové moudro. A jak je známo, na každém moudru je něco pravdy. Na podzim dozrávající černé kuličky v hustých plodenstvích v sobě ukrývají látky prospěšné pro zažívání, na různé neduhy i bolesti. Přečtěte si více o tom, jak na sklizeň i praktické užití plodů černého bezu. Nechybí ani recept na bezové víno.

Bez černý

Něco o pěstování a sklizni

V přírodě roste černý bez (Sambucus nigra) planě, ale můžeme jej pěstovat i na zahradě. Na jeho šíření v přírodě se podílí mimo jiné i ptactvo, pro které jsou jeho plody potravou. Keř může dorůstat výšky až 10 metrů. Lze jej použít jako okrasný solitér i součást živého plotu. Vyhovuje mu slunné místo, případně polostín a vyžaduje půdu bohatou na živiny.

Pro hmyz jsou velmi lákavé jeho bílé květy, které se objevují na jaře a také obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Běžně se používají v bylinných směsích na nachlazení apod.

Plody začínají dozrávat během měsíce srpna. Na samotnou sklizeň je však dobré si počkat obvykle až do září, kdy jsou už všechny plody černočerné.

Bezinky mají hořkou a svíravou chuť. Při vnímání nosem je cítit výrazné aroma. Mnohým lidem čerstvé plody i chutnají, potíž je v tom, že po pozření ve větším množství dochází k nevolnosti. Tepelné zpracování plodů je proto nutností, díky němu dochází také k odstranění mírně jedovatého glykosidu sambunigrinu.

Dle lidového léčitelství…

V plodech najdeme látky působící pozitivně na zrak (antokyany), také provitamin A. Neschází v nich ani rutin (vitamin P), zlepšující pevnost a pružnost cévních stěn, a ani vitamin C.

V drobných černých kuličkách se nachází látky usnadňující pocení a mírnící bolest způsobenou zánětem nervů. Také působí protizánětlivě a snižují krevní tlak. Čaj ze sušených plodů je doporučován v lidové léčbě při nachlazení a horečnatých onemocněních dýchacích cest. Usušené plody také pomáhají zastavit průjem.

Podle babek kořenářek mírní bezinky bolest trojklaného nervu, páteře, kloubů. Trápí vás ischias? Zkuste černý bez popíjet ve formě čaje, sirupu či likéru. Uvidíte, že se vám uleví, říkají sběrači bylin.

Bezové víno
Z čerstvých plodů černého bezu lze připravit bezové víno nebo likér

Jak zpracovat plody

Než začnete čerstvé plody zpracovávat, důkladně je omyjte, zbavte se všech nevyzrálých zelených plodů. Abyste si usnadnili odstraňování plodů ze stopek, použijte třeba vidličku.

Z bezinek si můžete vyčarovat výborný likér s kávovou či rumovou příchutí. I do marmelád nebo povidel se často pro vyladění chutě používá rum. V džemech dělají skvělého parťáka bezinkám jablka, ale chutné jsou i hrušky. Obvykle se používá poměr ovoce doplňkového 2 : 1, někdy 1 : 1, záleží jen na vás.

Důležité je nechat čerstvé bezové plody dlouze projít teplem, ideálně ve vodní lázni, zbavíte se tak nežádoucích složek reagujících s cukrem. Na druhou stranu to s tepelnou přípravou nepřehánějte, chceme přijít o minimum prospěšných látek. Na závěr recept na léčivé víno.

Bezové víno

Z 1 kg plodů se získá lisováním šťáva. Ta se následně nalije do demižonu (min. 20 l), do kterého přilijeme 10 l vody a přidáme 2 kg rozpuštěného cukru. Následně přidáme kvasinky (ušlechtilé portské) a zakryjeme hrdlo nádoby vatou či celofánem a gumičkou. Kvašení je na počátku divoké, proto je důležitá dostatečně velká nádoba. Po 7 dnech odstraníme nečistoty, abychom zabránili tvorbě plísně. Po vykvašení přelijeme čistou část do jiné nádoby a necháme 1 rok odstát. Poté přelijeme do menších lahví. Víno v malých dávkách pomáhá při migrénách, zánětech trojklaného nervu i jiných neuritidách. Větší konzumace může přivodit bolestivé střízlivění.

ZDROJ:
ADAMS, Katharina. Ovocné dřeviny a bobuloviny: sadba, péče, sklizeň. Přeložila Jana VODVÁRKOVÁ. Praha: Euromedia, 2019.

BÖHMIG, Franz, Jürgen RÖTH, Bärbel RÖTH, Werner SCHURICHT a Barbara SCHÖN. Zahradničení den po dni: velký zahradnický rádce: 1686 rad, 532 kreseb. Přeložila Pavla DOUBKOVÁ. Praha: Euromedia, 2016.

DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babkine bylinky: sprievodca našimi liečivými rastlinami. Praha: Cesty, 2002.

HÖHNE, Johannes a Paul Gerhard WILHELM. Dvanáct měsíců v zahradě: plánování, výsadba, pěstování, sklizeň. V Praze: Knižní klub, 2000.

https://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach—humorny-special/bez-cerny.html


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář