Patizon je druh malé dýně s bíle zbarvenou slupkou. Tvarem připomíná disk nebo talíř z hrbolatým okrajem. V obchodech se objevuje od srpna do listopadu. Obsahuje mnoho cenných nutričních látek a pro svůj nízký obsah sacharidů je vyhledáván i vyznavači zdravé výživy.
Patizon pro zdraví
Jako všechny druhy dýní má i konzumace patizonu vynikající vliv na naše zdraví. Vysoký obsah vlákniny napomáhá pročišťování střev a odstraňování škodlivin z těla a celkově podporuje trávení. Jak si asi pamatujete z reklam, 70% imunitního systému se nachází v trávicím traktu. Patizon tudíž podporuje i obranyschopnost a tělo celkově regeneruje.
Ocení ho také lidé s ledvinovými problémy. Patizon podporuje jejich správnou funkci a působí močopudně. Také snižuje hladinu tuku v krvi a prospívá srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Pomáhá také při potížích se slinivkou a jeho konzumace je doporučována i lidem trpícím dnou, revmatismem nebo aterosklerózou.
V dužině patizonu se také ukrývá celá paleta tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Mezi ty nejdůležitější patří železo, sodík, draslík, fosfor a měď. Celých 90% procent plodu ale tvoří voda, takže ho do jídelníčku mohou zařadit i lidé dodržující nejrůznější diety a dokonce i malé děti.
Jak vybrat zralý patizon
Pro výběr zralého patizonu platí podobné zásady jako při koupi dýně. Musí mít pevnou bílou slupku bez šedivých nebo načernalých fleků. Lehká stopka plísně na stopce nevadí, ale takový plod není vhodný ke skladování, jen k rychlé konzumaci.
Správně uzrálý patizon poznáte tak, že zaklepete na jeho spodní část. Musí znít dutě. Nikde v dužině se nesmí nalézat změklá místa. Jestliže plánujete patizon vydlabat a použít jako zapékací misku, vybírejte trochu vyšší kousky s minimálně členitým okrajem.
Použití patizonu v kuchyni
Nejvíce cenných látek z patizonu získáme při konzumaci za syrova. Nastrouhaný na malé nudličky do salátu, nebo naložený v octovém nálevu chutná opravdu dobře. Ani rychlá úprava smažením na másle nebo olivovém oleji mnoho živin neznehodnotí. Skvěle chutná třeba se sýrovou omáčkou.
Další velmi jednoduchou možností je přidání nastrouhaného patizonu do míchaných vajíček. Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme patizon a dvě minuty mícháme. Nakonec rozklepneme vajíčka a okořeníme. Skvělé s čerstvým pečivem.
Patizon můžeme také nakrájet na tenké plátky a podusit na pánvi spolu s masem. Plátky můžeme také obalit v trojobalu a usmažit jako klasický řízek. Místo strouhanky použijte třeba instantní polentu nebo drcené cornflakes.
Patizon můžete tak zapékat. Třeba s rajčaty a cuketou nebo mletým masem. Báječná je kombinace s nejrůznějšími druhy sýrů. Patizon seřízněte a vydlabejte. Získanou dužinu pokrájejte na menší kostky a smíchejte s libovolnými druhy sýrů. Přilijte kapku smetany a směs vlijte zpět do vydlabané slupky. Zakryjte čepičkou a vložte do trouby rozpálené na 220 °C. Pečeme asi hodinu. Poté odklopíme, přidáme vajíčko a necháme dojít.
Plátky patizonu můžeme nakládat také do nejrůznějších octových nálevů. 2-3 dny v uzavřené sklenici udělají s touhle zeleninou divy.
Ale ať už se rozhodnete připravovat lahodnou dužinu patizonu jakkoli, pamatujte si, že se všech surovin si nejlépe rozumí se sýrem, česnekem, bazalkou, koprem, petrželkou, rajčaty, ale také s kari. Popusťte uzdu své fantasii a určitě si skvěle pochutnáte.