Osvěžující jahodové dezerty

Jahodové dezertyPřišlo nám léto, vedra a ideální období pro každého poctivého kuchaře, suroviny nám totiž rostou doma. Dnes se podíváme na něco jednoduššího. Inspirujte se některými tipy na jahodové dezerty!

Domácí jahodové nanuky

Budete potřebovat:

  • 150 g jahod, 200 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu ve vaničce, 4 kelímky (například od jogurtu) a 4 dřívka

Postup:

  • Jahody na tento dezert rozmixujte a přidejte do nich polovinu cukru. Za stálého míchání povařte směs asi 5 minut na mírném ohni. Poté odstavte, nechejte chvíli vychladit a propasírujte přes husté sítko.
  • Vyhlazenou jahodovou směs smíchejte s tvarohem, přidejte zbytek cukru a vše vyšlehejte mixérem. Hmotu rozdělte do kelímků a doprostřed zapíchněte dřívko. Poté dejte zmrazit. Před konzumací je dobré dát kelímek na chvíli do horké vody, aby se nanuk lépe oddělil.

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina Budete potřebovat:

  • 300 – 350 g jahod, 400 ml smetany ke šlehání, 120 g cukru krupice, 4 vejce, 2 lžíce moučkového cukru, vafle nebo sušenky na ozdobu

Postup:

  • Omyté jahody rozmačkejte s moučkovým cukrem, protřete přes síto a odložte do chladu.
  • V misce ve vodní lázni vyšlehejte vejce s cukrem (dokud nezdvojnásobí objem a nezhoustnou). Misku odeberte z vodní lázně a dál promíchávejte do vychladnutí směsi.
  • Ušlehejte smetanu a vmíchejte do ní vaječnou směs. Půlku směsi dejte do hlubší nádoby, zalijte rozmačkanými jahodami, přelijte zbytkem směsi a dejte do mrazáku. Asi po hodině nádobu vyjměte, promíchejte obsah lžící (tím vznikne mramorování) a dejte na dalších asi 5 hodin mrazit.

Jahody v rumu

Budete potřebovat:

  • 500 g jahod, 200 g cukru krupice, 200 ml bílého rumu, 1 limetka, 1 vanilkový lusk

Postup:

  • Očištěné jahody nakrájejte na kousky (menší na polovinu, větší jahody na plátky). Omytou limetku nakrájejte na osminy. Do sklenice nebo nějaké uzavíratelné skleněné láhve ukládejte po vrstvách jahody, každou vrstvu posypte cukrem, zakápněte rumem a proložte limetkou. Až naplníte sklenici, vsuňte do ní vanilkový lusk. Sklenici uzavřete a nechejte odležet alespoň jeden den.

Jahodová mísa


Budete potřebovat:

  • 300 g čerstvých jahod, 200 ml zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu, 150 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, ztužovač šlehačky, vanilkový cukr, šťáva z limetky nebo citronu, 4 vafle

 

Postup:

  • V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, tvaroh, moučkový a vanilkový cukr a trochu limetkové šťávy. V jiné misce vyšlehejte smetanu ke šlehání se ztužovačem.
  • Dotuha vyšlehanou šlehačku zlehka přimíchávejte do tvarohové směsi. Měla by vzniknout hladká a nadýchaná hmota.
  • Připravte si velkou vychlazenou (skleněnou) mísu a do té nepravidelně vrstvěte krémovou směs, kousky jahod a vafle. Povrch můžete ještě polít topingem nebo jahodovým sirupem. Místo jedné velké mísy použít i malé misky.

Tvarohový dort s jahodami

Budete potřebovat:

  • 40 g pudingového prášku, 250 ml mléka, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 500 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 2 balíčky cukrářských piškotů, 220 g čerstvých jahod, 125 ml šlehačky, 100 g plátků pražených mandlí.

Postup:

  • Pudingový prášek smíchejte s trochou mléka. Do zbylého mléka přidejte asi čtvrtinu cukru, vlijte puding rozmíchaný v mléce a přiveďte k varu. Na mírném ohni povařte asi 2 minuty. Poté přelijte do misky, povrch posypte vanilkovým cukrem a nechejte krém vychladnout.
  • Tvaroh vyšlehejte se změklým a na kousky nakrájeným máslem a se zbytkem cukru (150 g) v hladký krém. Po částech do něj zapracujte vychladlý puding.
  • Dno dortové formy vyložte cukrářskými piškoty. Na piškoty rozetřete 1/3 ušlehané tvarohové náplně a naskládejte vrstvu napůlených jahod. Na jahody přijde druhá třetina tvarohu, poté vrstva zbylých piškotů a nahoru zbylý krém. Dort uhlaďte a nechejte přes noc vychladit. Po vychlazení obalte dort kolem dokola praženými mandlemi. Povrch dortu ještě dozdobte šlehačkou a jahodami.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář