Využití octu v pokrmech a v domácnosti

Už při vyslovení názvu tohoto všestranného pomocníka v domácnosti se nám v ústech vytvoří příjemně kyselo. Ocet je stejně jako sůl a cukr nenahraditelný. Dodává skvělou chuť celé řadě jídel, je zdravý, ale je nepostradatelný i při údržbě kuchyně.

Z historie octu

OctyJiž v dávných dobách lidé zjistili, že zkvašením a zkysnutím vína vznikne ocet, protože doslovným překladem francouzského slova vinaigre je kyselé víno, stejně jako jeho latinský název vinum (víno) a acer (trpký, kyselý).

Ocet se nejdříve používal jako čistidlo, jednak v domácnostech, ale například také loďstvo využívalo ocet k drhnutí paluby. V léčitelství byl využíván při infekcích a poraněních. Teprve později lidé zjistili, že se ocet výborně hodí k dochucování nejrůznějších pokrmů.

Druhy octu a jejich použití

Nejběžnějším druhem je ocet lihový, dalšími známými druhy jsou ocet jablečný, ocet vinný a ocet rýžový.

Lihový ocet

Lihový 8% ocet používáme při klasické sterilizaci okurek, ale přidáváme jej také do nálevů k zavařování dalších druhů zeleniny: červené řepy, květáku, kopru, celeru a hub.

Jablečný ocet

V kuchyni jablečným octem dochucujeme nejčastěji saláty, marinády a zeleninové pokrmy. Jablečný ocet získáme vykvašením jablek a vzhledem k vysokému množství vitamínů a minerálů je velice prospěšný našemu organismu. Jablečný ocet pomáhá při bolestech hlavy, zánětech dýchacích cest, sportovních zraněních, hemeroidech, ale také při kožních onemocněních, k úpravě trávení nebo při detoxikaci organismu.

Používá se formou nápoje zředěný s vodou, ke kloktání či jako zábal nebo obklad.

Vinný ocet

Vinný ocet se vyrábí z vína bílého i červeného. V kuchyni jeho přidáním dodáme chuť salátům a dresinkům, používáme jej k dochucení omáček, k přípravě ryb i k pečeni.

Rýžový ocet

Rýžový ocet je nejběžnějším ochucovadlem v asijských kuchyních, především na dochucení rýže při výrobě sushi, je vhodný do salátů a marinád na maso.

Ocet v domácnosti

Ani byste nevěřili, k čemu všemu se dá použít ocet v domácnosti.

Ocet v kuchyni

Octy kolážKaždá hospodyňka určitě ví, že po umytí lednice vodou s čisticím prostředkem, je dobré, ještě ji poté vytřít vodou s octem. Zabráníme tím nežádoucím pachům. Zaschlé nečistoty v mikrovlnce vyčistíme tímto způsobem: do misky nalijeme sklenku vody a čtvrt sklenky octu. Necháme asi 5 min. zahřívat a po částečném vychladnutí touto vodou mikrovlnku umyjeme. Sporák a obkládačky odmastíme neředěným octem, poté přetřeme čistou vodou. Dále ocet vyčistí termosky a poradí si i se skvrnami na nádobí.

Ocet pro zdraví

Zábal na vlasy: 1 lžička jablečného octu, 2 lžíce olivového oleje a 3 bílky smícháme, naneseme na vlasy, necháme působit 30 minut, poté opláchneme a umyjeme šamponem. Zábal prospívá zejména mastným vlasům a v lasům se začínajícími šedinami. Proti únavě: do koupele přidáme 2 šálky jablečného octu.

Jako kloktadlo: sklenku teplé vody smícháme s 1 lžící jablečného octu a 1 lžičkou soli.

Ocet odstraňuje plíseň, spolu se sodou je dobrým prostředkem k odstranění vodního kamene a pročištění odpadů, odmašťuje radiátory. Ocet se výborně hodí i k potírání kůže po bodnutí hmyzem. Ránu desinfikuje a minimalizuje svědění. Je to zkrátka všestranný pomocník v domácnosti.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít