Využití octu v pokrmech a v domácnosti

Už při vyslovení názvu tohoto všestranného pomocníka v domácnosti se nám v ústech vytvoří příjemně kyselo. Ocet je stejně jako sůl a cukr nenahraditelný. Dodává skvělou chuť celé řadě jídel, je zdravý, ale je nepostradatelný i při údržbě kuchyně.

Z historie octu

OctyJiž v dávných dobách lidé zjistili, že zkvašením a zkysnutím vína vznikne ocet, protože doslovným překladem francouzského slova vinaigre je kyselé víno, stejně jako jeho latinský název vinum (víno) a acer (trpký, kyselý).

Ocet se nejdříve používal jako čistidlo, jednak v domácnostech, ale například také loďstvo využívalo ocet k drhnutí paluby. V léčitelství byl využíván při infekcích a poraněních. Teprve později lidé zjistili, že se ocet výborně hodí k dochucování nejrůznějších pokrmů.

Druhy octu a jejich použití

Nejběžnějším druhem je ocet lihový, dalšími známými druhy jsou ocet jablečný, ocet vinný a ocet rýžový.

Lihový ocet

Lihový 8% ocet používáme při klasické sterilizaci okurek, ale přidáváme jej také do nálevů k zavařování dalších druhů zeleniny: červené řepy, květáku, kopru, celeru a hub.

Jablečný ocet

V kuchyni jablečným octem dochucujeme nejčastěji saláty, marinády a zeleninové pokrmy. Jablečný ocet získáme vykvašením jablek a vzhledem k vysokému množství vitamínů a minerálů je velice prospěšný našemu organismu. Jablečný ocet pomáhá při bolestech hlavy, zánětech dýchacích cest, sportovních zraněních, hemeroidech, ale také při kožních onemocněních, k úpravě trávení nebo při detoxikaci organismu.

Používá se formou nápoje zředěný s vodou, ke kloktání či jako zábal nebo obklad.

Vinný ocet

Vinný ocet se vyrábí z vína bílého i červeného. V kuchyni jeho přidáním dodáme chuť salátům a dresinkům, používáme jej k dochucení omáček, k přípravě ryb i k pečeni.

Rýžový ocet

Rýžový ocet je nejběžnějším ochucovadlem v asijských kuchyních, především na dochucení rýže při výrobě sushi, je vhodný do salátů a marinád na maso.

Ocet v domácnosti

Ani byste nevěřili, k čemu všemu se dá použít ocet v domácnosti.

Ocet v kuchyni

Octy kolážKaždá hospodyňka určitě ví, že po umytí lednice vodou s čisticím prostředkem, je dobré, ještě ji poté vytřít vodou s octem. Zabráníme tím nežádoucím pachům. Zaschlé nečistoty v mikrovlnce vyčistíme tímto způsobem: do misky nalijeme sklenku vody a čtvrt sklenky octu. Necháme asi 5 min. zahřívat a po částečném vychladnutí touto vodou mikrovlnku umyjeme. Sporák a obkládačky odmastíme neředěným octem, poté přetřeme čistou vodou. Dále ocet vyčistí termosky a poradí si i se skvrnami na nádobí.

Ocet pro zdraví

Zábal na vlasy: 1 lžička jablečného octu, 2 lžíce olivového oleje a 3 bílky smícháme, naneseme na vlasy, necháme působit 30 minut, poté opláchneme a umyjeme šamponem. Zábal prospívá zejména mastným vlasům a v lasům se začínajícími šedinami. Proti únavě: do koupele přidáme 2 šálky jablečného octu.

Jako kloktadlo: sklenku teplé vody smícháme s 1 lžící jablečného octu a 1 lžičkou soli.

Ocet odstraňuje plíseň, spolu se sodou je dobrým prostředkem k odstranění vodního kamene a pročištění odpadů, odmašťuje radiátory. Ocet se výborně hodí i k potírání kůže po bodnutí hmyzem. Ránu desinfikuje a minimalizuje svědění. Je to zkrátka všestranný pomocník v domácnosti.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář